Tatiana Darie: “Jurnalistul moldovean o să şoptească, englezul o să vorbească, iar americanul o să ţipe!”
Face jurnalism la Universitatea Westminster din Londra, dar a urmat un semestru la Universitatea din Missouri. Tot acolo a prezentat ştiri, a făcut reportaje şi live-uri pentru un canal de televiziune local. Este vorba despre Tatiana Darie, moldoveanca care a ales profesia emoţiilor tari. Pe viitor se vede prezentatoare TV, cu un program de muncă stabil, un soţ întelegător şi copii minunaţi.
- Unde şi cum a fost sau...este studenţia Tatianei Darie?
- Fără de somn! Cea mai frumoasă experienţa studenţească am avut-o în America, pentru că acolo am întâlnit oameni foarte deosebiţi din toată lumea. A fost o nebunie: învăţam, lucrăm şi ne distram în acelaşi timp. Deci, se poate.
- Cum ai ajuns să înveţi peste hotare?
- Am ales să fac studiile în Marea Britanie pentru că am vrut să plec peste hotare la studii. Le mulţumesc părinţilor mei pentru ca mi-au oferit aşa o şansă. Am plecat după absolvirea liceului. Pe parcurs am învăţat că sunt foarte multe, alte locuri unde poţi să-ţi faci studiile şi să-ţi menţii costurile la minim: Germania, Olanda, Austria, etc.
Profesia, care dacă e facută cu responsabilitate, poate mişca lucrurile din loc
- De ce ai ales domeniul jurnalistic?
- La început a fost o mare pasiune pentru televiziune şi apoi a apărut şi cea pentru jurnalism. Sunt o persoană mai energică si jurnalismul e profesia de care sper să nu mă plictisesc niciodată. E profesia care îţi aduce foarte multe emoţii tari, de tot felul, negative, pozitive. E profesia, care dacă e facută cu responsabilitate, poate mişca lucrurile din loc şi ajută foarte mulţi oameni.
- Prin ce anume se deosebeşte sistemul de învăţământ superior englez faţă de-al nostru?
- Aici eşti independent. Se pune mai mult accent pe studierea materiei desinestător, eşti resposabil să-ţi organizezi timpul singur. De asemenea, trebuie să ai şi alte interese şi activităţi extra-universitare, ca să atragi atenţia celor din jur.
- Cât costă să înveţi în Marea Britanie?
- Sunt foarte multe modalităţi de a te descurca în Marea Britanie. Dacă eşti deţinător de paşaport român, ai şansa să nu achiţi nimic pentru studii: iai un împrumut de la statul englez, care se întoarce în rate mici după ce absolveşti şi primeşti un job. Nu este neapărat să rămâi în Marea Britanie. E o practică foarte cunoscută.
Pe viitor - prezentatoare TV, soţ înţelegător şi copii minunaţi
- Dacă ai putea să faci o comparaţie dintre profilul jurnalistului moldovean şi cel englez sau american?
- Jurnalistul moldovean o să şoptească, englezul o să vorbească, iar americanul o să ţipe în gura mare.
- Unde te vezi peste cinci ani?
- Mă văd stabilită deja undeva în lume. Mă văd activând la un post de televiziune internaţional şi poate într-un sfârşit mă văd o prezentatoare TV cu un program de lucru mai stabil. Cu un soţ înţelegător şi copii minunaţi!
Americanii muncesc mult, prea mult, iar noi, nu prea suntem obişnuiţi cu asta
- Care a fost cea mai mare provocare pentru tine?
- Să merg în America. Ezitam la început, pentru că aveam frica că e atât de departe, că merg singură. Dar mi-am luat inima în dinţi şi m-am aruncat în acea aventură. Cred că aşa a fost să fie.
- Ai ajuns să prezinţi ştiri pentru americani, cât de greu ţi-a fost, care au fost riscurile şi obstacolele?
- Nu a fost uşor şi nici acum nu-i uşor. Cerinţele erau foarte mari acolo şi mi-a fost greu să intru în acel ritm. Americanii muncesc foarte mult, prea mult, iar noi nu prea suntem obişnuiţi cu asta.
Cea mai mare greutate a fost să mă mobililez repede. Nefiind din acea cultura, nu cunoşteam anumite lucruri pe care doar americanii au cum să le cunoască. Chestii generale, ca tradiţii, locuri, evenimente naţionale.
Nu prea ştiam pe nimeni acolo, nu aveam sursele necesare pentru reportaje (de ex: poliţie, minister, spital, şcoli), dar cu timpul am cunoscut mai multă lume. Oamenii erau mereu deschişi pentru interviuri şi asta m-a ajutat foarte mult.
O altă mare problemă era lipsa maşinii. Maşina nu este un lux, dar o necesitate în Statele Unite. Nu ai cum să ajungi nici la supermarket fără maşină. Dar iarăşi, am cunoscut oameni foarte buni, care s-au oferit să mă ajute.
Presa moldovenească: mai închisă, un pic coruptă şi uneori superficială
- Te gândeşti să te întorci acasă şi să-ţi faci cariera aici, în presa locală?
- Am activat acasă în domeniu, la mai multe posturi de radio şi televiziune. Am gustat câte puţin din fiecare, dar deocamdată, nu sunt încă pregatită să mă întorc acasă. Poate în viitorul îndepărtat.
Dacă e să vin acasă, aş vrea să vin cu multe idei noi, care să schimbe ceva în Moldova. Acum însă, nu cred că am experienţa necesară pe care mi-o doresc eu ca să mă întorc acasă.
- Cum se vede presa moldovenească din Anglia sau America?
- Presa moldovenească se vede în mare parte ca şi presa rusească: mai închisă, un pic coruptă şi uneori superficială. Dar este pe drumul cel bun. S-au schimbat foarte multe acasă în ultimii ani, au apărut mai multe posturi de televiziune, companii media, deci, concurenţa e mai mare, automat şi produsele media au devenit mai bune. Dar cred că mai trebuie de lucrat.
Нравится
Găsește-ne pe Facebook