“Comoara ascunsă” în anticamera preşedintelui Sindicatelor


După şcoala muzicală a urmat o perioadă mai dificilă, în care fiecare se caută pe sine şi încearcă să înţeleagă ce vrea de la viaţă. Astfel, timp de un an şi jumătate a luat lecţii de chitară. „Învăţam să cânt la chitară datorită iubitului meu, care era pe atunci chitarist într-o trupă. Mă rog...nebunii din timpul adolescenţii. Mai târziu, dragostea a trecut, a trecut şi chitara", mărturiseşte Vlada.
Mama - cel mai mare admirator în ale muzicii
Într-un final, a ajuns la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Examenele le-a susţinut cu brio, fiind admisă la specialitatea canto academic, buget. „Majoritatea candidaţilor erau după Neaga, Porumbescu, Rahmaninov. Am avut marele noroc că eram pregătită în ale muzicii. Am fost audiată de tenorul, Artist al Poporului, Mihai Munteanu. E important ca cineva să te asculte, poate să-ţi placă foarte mult să cânţi, dar dacă nu ai talent.....De aceea, e importantă opinia unui profesionist", spune Vlada.
Cel mai mare admirator este mama. La examenele de admitere o aştepta în hol cu inima în dinţi, iar acum e mereu alături cu un sfat util şi o vorbă bună.
Despre munca care o disciplinează şi stagii în Italia
La CNSM a ajuns în timpul studiilor de master. „Aşa a fost să fie. Mă bucur că am nimerit aici, pentru că este un colectiv cald şi mă ajută mult. Munca de la sindicate mă disciplinează. Ştiţi cum artişti sunt obişnuiţi să se trezească pe la 11....păi aici e altfel", zâmbeşte Vlada.
Chiar dacă face muncă de birou, continue să se perfecţioneze. Astfel, în toamna anului 2012, a avut ocazia să facă un stagiu în Italia, oraşul Modena. Timp de două săptămâni a comunicat cu solişti de operă din lumea întreagă. Coordonator i-a fost cântăreaţa de operă, Mirella Freni.
De ziua îndrăgostiţilor - concert cu invitaţi de calibru
Ca solistă de operă nu este angajată nicăieri, pentru că preferă proiectele personale.
Pe 14 februarie, de ziua îndrăgostiţilor, a avut loc primul său concert, cu denumirea „Tainele Iubirii", la Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici". Printre invitaţi s-au numărat Constantin Moscovici, Pasha Parfeni, ansamblul „Concertino", Vlad Miriţă, cântăreţ de operă, tenor din România.
La moment este îndrăgostită lulea. „Afişul de la concert a fost fără o dedicaţie anume, dar în gând, de fiecare dată când cântam, am avut pe cineva special sufletului meu".
Ca şi în orice altă meserie, opera implică talent, multă muncă şi sacrificii. Pe lângă cele fizice, cele morale excelează. Stresul şi nervii îşi joacă rolul. Mai ales atunci când urmează un concert.
„Eu ascult muzica clasică diferit, pentru mine este muncă, iar pentru relaxare ascult muzică ușoară, de club", zâmbeşte Vlada.
În Moldova, talentul unui cântăreţ de operă valoarează 100 de euro
Salariu mediu al unui artist de operă, la noi, este de 100 de euro. De aceea mai toţi artiştii se descurcă cum pot, îşi mai iau un job, cântă pe la nunţi şi cumătrii. „Suma e mizeră pentru talent, dar asta e. Mulţi tin să plece şi revin doar pe bază de contract. Ai cântat şi ţi se achită onorariul pe loc", spune Vlada. Avem foarte mulți tineri talentați, dar au nevoie de un suport financiar de sus, în așa fel lucrurile ar părea mai simple. Nimic nu este imposibil, dacă ai dorință", adaugă ea.
Viitorul îl asociază cu opera. „Este ceea ce e pe sufletul meu, e ceea ce simt. E prima mea dragoste". „La moment, muzica de operă clasică suferă o criză în toată lumea. Nu mai este cum era în secolul 18-19, atunci când muzica clasică era destinată aristocraţilor şi celor privilegiaţi. Acum, trebuie să umplem din nou sălile", mărturisește Vlada.
Нравится
Găsește-ne pe Facebook