Portretul lui Mircea, un tânăr activ
Nu suntem rude cu Mircea, nici măcar prieteni buni. Această poveste a lui, unde doar loc pentru timp liber nu e, este un răspuns, un plan de parcurs pentru cei care se întreabă retoric: “Ce să facă un tânăr în ţara asta? Nu mai bine pleacă?”
Povestea sa începe prin părţile Cantemirului. Voluntariatul împletit cu jurnalismul i-au fost jocurile şi mai târziu activităţile vieţii sale. Nu reuşise bine să termine şcoala când deja scria pentru publicaţia şcolară Debut. Chiar dacă unii află despre lobby şi advocacy abia când termină o universitate, Mircea Mitrofan întocmea proiecte comunitare de prin clasa a IX-a. Tot în acea perioadă, elevul Mircea obţinea şi diploma de cel mai activ voluntar al anului.
Abonarea la diverse ziare și reviste i-a deschis orizonturile jurnalisticii şi dulceaţa cuvântului scris. Îi plăcea revista Săptămâna și Vip magazin. Primul număr al revistei Vip magazin l-a primit în dar de la un om important, care l-a motivat să urmeze drumul spre jurnalism. Şi cum rulează de obicei povestea unui tânăr absolvent de la sat, dornic de cunoaştere, după absolvirea liceului, Mircea a venit la Chișinău să studieze la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (FJSC), Universitatea de Stat din Moldova.
Pe lângă Jurnalism, a studiat trei ani Coregrafia la Facultatea de Arte Frumoase, USM. Ca şi adolescenţa, şi studenţia, i-a fost marcată de voluntariat şi diverse activităţi. Asta l-a motivat să facă ceea ce alţi studenţi considerau plictisitor. Din primul an de facultate, Mircea Mitrofan a început să publice articole de mediu pentru publicația de ecologie și turism NATURA. Această experiență de patru ani l-a ajutat enorm. Prin intermediul acestei reviste a cunoscut țara dintr-un capăt în altul, publicând articole despre problemele ecologice, monumente ale naturii, evenimente culturale, etc. Un an mai târziu, s-a „înrolat” benevol la Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova (CTJM).
Acolo l-a atras spiritul de echipă, oamenii creativi și activitățile interactive. Participase la un șir de instruiri în domeniul presei tinerilor. Aceste ateliere erau susținute de jurnaliști, despre care Mircea afirmă că sunt de mare calibru în țară: Vitalie Dogaru, Corina Cepoi, Vadim Stângaciu ș.a. Anume la acel centru a învățat din secretele acestei bucătării a mass-mediei: cum să scrii o știre, un comunicat de presă, un reportaj, cum să discuți cu jurnaliștii experimentați, ce întrebări să pui și ce atitudine să ai. „La CTJM mi-am dezvoltat abilități de comunicare și am interacționat pentru prima dată cu camerele de luat vederi. Sunt mândru că am fost un discipol al Școlii CTJM și nu voi uita niciodată această experiență”, afirmă Mircea.
De la ştiri şi reportaje la educaţie sexuală. Fără tabu
În 2011 a devenit voluntar la Societatea de Planificare a Familiei din Moldova(SPFM). Acolo a învățat cum să ducă un mod sănătos de viață, să ia decizii corecte și care sunt drepturile sexual-reproductive. În această organizație a devenit Educator de la Egal la Egal în domeniu sănătății sexual-reproductive. De asemenea era responsabil de promovarea imaginii SPFM.
A creat un blog al organizației, spfmedia.blogspot.com, unde publica articole, interviuri și oportunități. Aceasta pentru că, totuşi, jurnalismul „îl rodea pe dinlăuntru”. S-a făcut în scurt timp, Mircea Mitrofan şi autor de cărţi. La SPFM a editat Dicționar fără Tabu, primul dicționar despre educația sexuală din R. Moldova. Acesta cuprinde peste 500 de termeni și este destinat tinerilor. Această experiență a fost o provocare pentru Mircea, dar și un mare noroc să învețe despre acest domeniu, încă tabu pentru R. Moldova.
A mai activat o perioadă în câteva ONG-uri de mediu, participând în expediții ecologice și trasee turistice. Activităţile extracurriculare nu l-au împiedicat nicio clipă pe tânărul Mircea să fie un student exemplar. Aceste abilităţi l-au ajutat să câştige Programul Burse de Merit, organizat de Centrul de Informații Universitare, sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, A câștigat, devenind unul dintre cei mai buni studenţi ai țării.
Studenţii moldoveni demonstrează că se poate
Tot anii studenţiei l-au dus pe Mircea în orașul Batumi, din Georgia, alături de alţi 10 studenți de la USM. Acolo a participat la o școală de vară referitor la migrație. Împreună cu Svetlana Catană colega sa de facultate, Mircea a editat publicația Migration Glossary, destinată jurnaliștilor care sunt interesaţi de acest domeniu. Ediția a avut un mare succes în Georgia, fiind apreciată de traineri din Statele Unite și Olanda.
Dar mai avea un vis, de a fi student la Școala de Televiziune Tudor Vornicu din București. Nu s-a lăsat, a făcut-o şi pe asta. După absolvirea celor două facultăți la Chişinău, Mircea a plecat la studii în România. Astfel, în octombrie 2012, a devenit student acolo unde se visa. Dorinţa sa a devenit realitate, fiind instruit la școală de marii jurnaliști din România: Teo Trandafir, Raluca Moianu, Vlad Ionescu, Cristi Crețu, Carmen Ivanov ș.a.
L-au chiar şi îndrăgit jurnaliştii români pe Mircea basarabeanul. Băiatul carismatic şi dornic de cunoaştere, aşa îl etichetează. Pentru omul matur deja angajat în câmpul muncii, un an nu înseamnă nimic, darămite pentru un student. Pentru studentul din satul Tartaul, însă un an înseamnă cât mai multe activităţi accumulate în CV, şi cât mai multă experienţă. Astfel că la sfârșitul anului 2012, Mircea a obținut trofeul Premiului pentru Tineret, pentru secțiunea Activism Civic, concurs organizat de Ministerul Tineretului și Sportului din Republica Moldova. Un tânăr ambițios, care investește în el prin diverse activități, ateliere, școli de vară, seminare, etc. “Lectura este un ingredient principal , a celor obținute până acum și îi motiveaz şi pe cei din jur să citească”, mărturiseşte Mircea.
Important este să-ți cultivi vise în fiecare zi
În prezent Mircea colaborează cu media online: everydayjournalism.com, infoprut.ro, alfanews.ro, civic.md și… iubire.md. Activismul civic i-a dezvoltat abilități și i-a schimbat viziuni. În continuare rămâne un tânăr activ, devenind recent voluntar la Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală de la București. În această organizație beneficiază de noi oportunități. De asemenea a devenit membru al rețelei internaționale de tineret Y-SAFE (Youth Sexual Awareness For Europe) de la Bruxelles. În februarie 2013 a participat la Adunarea Anuală Y-SAFE de la Bruxelles, reprezentând acolo România.
Alături de 35 de tineri, din 35 de țări, Mircea a beneficiat de instruiri interactive pe care le va pune în practică în viitorul apropiat. Mai deţine Mircea Mitrofan şi un blog personal, unde îşi publică toate interviurile realizate cu personae care îl inspiră. Se pare că din fiecare, Mircea ia câte o bucăţică. Acum, scopul lui este să devină un bun reporter, dar visează să fie şi prezentator de știri la o televiziune din România. Pentru el acest vis va deveni realitate. Spune că dacă faci totul din pasiune, obții rezultate neașteptate. Important este să-ți cultivi vise în fiecare zi.
Нравится
Găsește-ne pe Facebook