Companiile şi absolvenţii au ieşit la Târg
Chiar dacă sunt oferte, tinerii fără experienţă îşi găsesc cu greu un loc de muncă. Pe de altă parte şi companiile sunt în dificultate. Ele găsesc greu angajaţi bine pregătiţi profesional. Mai ales dacă au nevoie de mulţi angajaţi. Salariul, se pare ar împăca aceşti doi subiecţi. Mai ales mărimea lui.
În încercarea de a-şi suplini numărul de posturi vacante, dar şi de a recruta personal calificat, în jur de 35 companii, universităţi şi ONG-uri au expus sute de locuri de muncă vacante în cadrul Târgului de Cariere, desfăşurat săptămâna trecută la Chişinău. Organizatorii evenimentului, o firmă de recrutare şi consulting spune că interesul există de ambele părţi, mai cu seamă companiile îşi doresc să recruteze personalul de care au nevoie. Deoarece forţa de muncă pe piaţa locală a scăzut simţitor, companiile sunt nevoite să aleagă din ceea ce este şi chiar temperează cerinţele faţă de potenţialii candidaţi”.
Numai să-i găsească, îi şi învaţă!
Reprezentanţii companiilor recunosc faptul că experienţa candidaţilor şi cunoaşterea limbilor străine sau a calculatorului, este un avantaj la angajare, dar asta nu înseamnă că nu există şanse şi pentru cei care nu sunt calificaţi. Mai mult, companiile sunt gata să investească în cursuri de instruire pentru aceştia. Spre exemplu, Coca Cola Hellenic Moldova oferă un program Management Trening, prin care tinerii recrutaţi sunt instruiţi în decurs de un an, ca apoi să li se ofere şi o poziţie în cadrul companiei. „De regulă, absolvenţii facultăţilor vin cu o pregătire cam de 30%, restul e pe seama companiei. De aceea şi s-a recurs la acest program, care a început în 2012. Prin intermediul lui au fost angajaţi doi tineri la departamentul marketing şi vânzări. Pentru acest an, ne propunem să recrutăm tineri care să muncească la departamentul producere”, spune Lucia Cobâleanu, specialist dezvoltare-recrutare, Coca Cola Hellenic Moldova. Ea a menţionat că aproximativ 47% din numărul total al angajaţilor companiei activează la departamentul vânzări, însă există poziţii libere la departamentele logistică, financiar şi cel de producere.
Şi ProCreditBank îşi recrutează personal prin Young Bankers Programme. După 6 luni de pregătire în cadrul programului, tinerii sunt selectaţi şi angajaţi la filialele băncii din ţară. Eliza Frunză, reprezentant al departamentului Marketing şi Relaţii Publice, ProCreditBank spune că de la începutul programului au fost recrutaţi în jur de 100 de angajaţi.
Tinerii vor mai puţin decât acum un an: de la 2 la 6 mii de lei
Primul impediment care-i împiedică pe tineri să-şi găsească un loc de muncă este experienţa în domeniu pe care ei trebuie s-o aibă. „Mi-aşi dori un job cu implicarea limbilor engleză şi germană. La Târgam găsit oferte mai mult în domeniul IT cu cunoaşterea acestor limbi, însă nu mă aranjează. În plus, angajatori mi-au cerut experienţă de muncă, dar sunt studentă la ultimul an şi, respectiv, n-o am. Apoi, mi s-a propus un stagiu de practică care nu se plăteşte şi iarăşi nu mă aranjează. Pentru mine, ca începător, salariul motivant ar fi de vreo 2 mii de lei, cu condiţia ca acesta să crească pe măsură ce îmi dezvolt abilităţile şi înregistrez performanţe în cadrul companiei”, este de părere Cristina Craciun, studentă.
Sunt însă şi tineri care au reuşit să-şi găsească oferte care să-i avantajeze. Spre exemplu, Vlad a stabilit un interviu de angajare cu două companii concomitent pentru angajare part-time. „Ambele companii îmi sunt apropiate de profilul meu şi asta mă face să cred că o să mă descurc. Chiar şi după mărimea salariului îmi iese bine. Pe viitor însă aşi vrea să fiu angajat într-o companie serioasă la salariu deplin. Deocamdată, ceea ce am ales aici, îmi oferă un avantaj esenţial pentru scopul meu, cel de a-mi acumula experienţă”, spune absolventul. El a adăugat că munca de voluntariat pe care a făcut-o în cursul anilor de studenţie l-a ajutat mult să-şi dezvolte anumite abilităţi.
„E bine că companiile sunt gata să recruteze tineri sau absolvenţi de facultate, dar am aşteptat să găsesc ceva oportun şi pentru mine. O să mai caut, poate reuşesc. Anterior am fost proprietar de firmă, dar aceasta a falimentat acum un an şi nu mai doresc să-mi asum riscul de a crea un nou business. Aşi dori, mai curând, să mă angajez la o companie străină de pe piaţa locală, în calitate de manager. Salariul minim pe care mi-l doresc ar fi de 10 mii de lei”, spune Marin, vizitator al târgului.
În vânzări întotdeauna se găseşte un loc
Administratorul unei agenţii de recrutare susţine că din ianuarie şi până acum, agenţia a înregistrat mai mult de 3 mii de locuri vacante, în jur de 20-30 de cereri zilnic. În acelaşi timp, numărul CV-urilor depuse zilnic este de 50, într-o descreştere simţitoare comparativ cu anii precedenţi. În mare parte, oferta pe piaţă a meseriaşilor şi a persoanelor necalificate prevalează asupra cererii. În mediu, cam 30 de cereri pentru un post vacant de lucrător tehnic, în timp ce pentru funcţii manageriale sunt înregistrate aproximativ 12-15 cererri şi doar 5 cereri pentru poziţia de programatori.
„Mai mulţi ani la rând, pe piaţa de muncă se atestă o cerere considerabilă pentru domeniul vânzărilor, dar şi oferte există suficiente. Spre exemplu, anul trecut s-a înregistrat o creştere de 15% a cererilor în acest domeniu, însă în 2013 este la nivelul de 10%. La mare căutare sunt specialităţile manageri vânzări, consultanţi, vânzători, agenţi comercial, specialişti în logistică şi supervisori. Este din cauza specificului economiei autohtone, în care importurile prevalează asupra producerii”, afirmă administratorul agenţiei Rabota.md
Agenţii de vânzare cu amănuntul ridică salariu minim lunar de 2 mii de lei, însă cei de la vânzările en-gros sunt remuneraţi cu un salariu de cel puţin 4-5 mii de lei, plus comisionul din vânzări. În acelaşi timp, reţelele mari de distribuţie oferă supervisorilor şi 12-15 mii de lei salariu.
„Şi dacă aleg ceva în IT – reuşesc?”
Promovarea intensă a unei cariere în IT îi face pe tineri să creadă că aici neapărat găsesc un loc de muncă bine plătit şi la călduţ. Cifrele însă arată un pic altceva.
„Anul trecut, cererea companiilor locale a crescut foarte mult pentru specialişti în domeniul vânzărilor, însă pentru domeniul IT software şi inginierie/tehnologie, din contra, a scăzut simţitor. Dacă în anii precedenţi, cererea pentru domeniul IT era de 12-15%, anul acesta abia de ajunge la 10%. În mare parte, este din cauza unui deficit de cadre calificate în acest domeniu”, spune sursa.
Şi companiile străine din domeniul IT care au reprezentanţe în Moldova susţin că le este dificil să recruteze personal calificat. Pe de altă parte, chiar dacă există şi specialişti buni în domeniu, ei percep un salariu mare, mai mare decât ar valora ca profesionişti. În acest caz, companiile IT au început să-şi caute specialiştii pe alte pieţe, cum ar fi Ucraina şi Belarus, unde oferta este mult mai mare decât la noi, iar costurile moderate.
Reprezentantul agenţiei de recrutare zice că piaţa forţei de muncă atestă şi un lucru curios. Populaţia este în căutarea locurilor de muncă sau este mai dispusă să-şi schimbe jobul, anume atunci este o stabilitate economică la nivel de ţară. Şi din contra, nu se atestă mari mişcări pe piaţă dacă e criză
Нравится
Găsește-ne pe Facebook