Artur MIJA, vicepreşedinte pe comunicare, AIESEC: „Nu cred că odată intrat în AIESEC zilele rămân a fi obişnuite”

- Ce reprezinta AIESEC ...în cifre?
- AIESEC este o organizaţie internaţională pentru studenţi cu o istorie de 64 de ani. Fondată încă în anul 1948, AIESEC este la moment prezent în 110 ţări pe 5 continente, numără aproximativ 60.000 membri şi organizează anual peste 700 de proiecte şi 500 conferinţe. De asemenea peste 15.000 de tineri au posibilitatea de a participa anul în programul de stagii de practică internaţionale organizate de către AIESEC.
În R.Moldova, AIESEC îşi începe activitatea în 2004, iar la moment există 3 „filiale" AIESEC în Chişinău, Bălţi şi Cahul. Dacă ar fi să evaluăm în cifre, atunci AIESEC în Moldova reprezintă 170 de membri activi, 10 proiecte, peste 15 conferinţe şi aproximativ 60 de stagii de practică oferite studenţilor din R.Moldova.
- Cine poate deveni membru AIESEC şi ce impune calitatea de membru?
- Membru AIESEC poate deveni orice student înmatriculat la o instituţie de învăţământ superior. Prioritate însă au tinerii din anul I şi II de studii. Procesul de recrutare a membrilor este unul destul de simplu. Acesta are loc de 2 ori pe an, toamna şi primăvara, iar tinerii care doresc să se implice trebuie să completeze un formular de aplicare, care apare pe site-ul nostru, www.aiesec.md. După ce au completat formularul, tinerii sunt invitaţi la un interviu, după care urmează să treacă şi o simulare de lucru în echipă şi familiarizare.
„Fiecare alege cât timp vrea să investească în relaţia sa cu viitorul"
- Cât timp e bine să oferi organizaţiei şi ce beneficii poate obţine un student din această colaborare?
- Cu cât mai mult, cu atât mai bine . Dar, dacă e să fim serioşi, fiecare membru are posibilitatea de a alege cât timp doreşte să investească în AIESEC. Ceea ce este cert, beneficiile pe care le extragi sunt direct proporţionale cu timpul investit. AIESEC oferă membrilor săi 3 beneficii de bază şi foarte multe beneficii secundare. În primul rând, fiecare membru are posibilitatea de a face un stagiu de practică peste hotare;
are posibilitatea de a conduce o echipă din cadrul AIESEC şi de aşi dezvolta încă de tânăr abilităţile de manager şi leader; oricine are posibilitatea de a organiza sau participa la conferinţe şi proiecte locale şi internaţionale.
Pe lângă cele de bază, membrii AIESEC au posibilitatea să capete cunoştinţe aplicabile/practice în domenii cum ar fi managementul proiectelor, marketing, finanţe etc.; cunosc foarte mulţi tineri cu iniţiativă, au posibilitatea să interacţioneze cu tineri din alte ţări, să creeze legături strânse cu directori şi manageri de companii şi lista poate continua.
„Există şi posibiltatea de a face un stagiu de practică în ţări cum ar fi Indonesia, China, India.. „
- Experienţa fără hotare este una din oferte. Cum să ajungi să faci un stagiu peste hotare, care e procedura, ce cheltuieli se impun şi cine şi le asumă?
- Da, pentru un membru AIESEC nu există hotare, dacă e să vorbim metaforic. Avem posibilitatea să participăm la conferinţe sau stagii de practică peste tot în cele 110 ţări unde este prezent AIESEC. Ce ţine de participarea în programul de stagii de practică, acesta este deschis şi pentru studenţii care nu sunt parte AIESEC. Pentru a beneficia de un stagiu de practică tinerii trebuie să treacă un proces de selecţie similar cu cel de la recrutare. După acesta profilul participanţilor este introdus într-o bază de date, pe platforma internaţională www.myaiesec.net. Pe această platformă sunt disponibile descrierile proiectelor, ofertele de stagii de practică, iar partcipantul are posibilitatea de a alege oferta, ţara, perioada şi durata stagiului de practică. Cheltuielile de cazare şi masă sunt acoperite integral de AIESEC din ţara în care pleacă stagiarul, astfel unicele cheltuieli rămase, sunt cele de drum şi viză (eventual). Stagiul de practică poate varia de la 6 săptămâni la 18 luni. Există şi posibiltatea de a face un stagiu de practică în ţări cum ar fi Indonesia, China, India.. etc.
„O discuţie de 5 minute cu un membru AIESEC, pune capăt multor îndoieli"
- Daca ar fi un top al organizaţiilor studenţeşti, pe ce loc credeţi că s-ar plasa AIESEC şi de ce?
- Chiar dacă ar fi să excludem subiectivitatea punctului meu de vedere, atunci oricum AIESEC ar fi alegerea Nr. 1 a tinerilor din R.Moldova. AIESEC este cu siguranţă cel mai bun mediu de dezvoltare pentru tineri complementar universităţii. O discuţie de 5 minute cu un membru activ AIESEC, ar trebui să pună capăt oricării îndoieli.
„Aşa arată ziua mea, or ... „If youth only knew: if age only could"
- Descrieţi o zi obişnuită a unui student membru al organizaţiei, prin prisma activităţilor în care este implicat.
- Nu cred că odată intrat în AIESEC zilele rămân a fi obişnuite. Cu siguranţă primele lucruri de care scapi atunci când intri în AIESEC sunt plictiseala şi rutina.
O zi poate varia de la membru la membru. Pot să descriu totuşi o zi din viaţa mea. 9.00 - 12.30 serviciu (obţinut prin intermediul contactelor din AIESEC şi susţinut datorită experienţei căpătate în AIESEC), 12.30 - 17.20 ore la facultate, 18.00 - 19.00 de obicei fie o şedinţă de departament în AIESEC, fie o şedinţă a echipei de conducere, 20.00 - 22.00 lucru on-line, 22.00 - chill out. E ziua mea, ziua fiecărui membru variază de la activităţile în care este încadrat, pot fi sunete şi întâlniri cu reprezentanţii diferitor companii, poate fi planificare proiectelor noi, poate fi crearea şi implementarea campaniilor de promovare, pot fi activităţi ce ţin de finanţe, resurse umane etc.
- Într-o expresie, care ar fi filozofia de care ţii cont la aceasta vârstă?
- Recent am dat peste un citat care mi-a plăcut mult, „If youth only knew: if age only could". AIESEC dă oportunitatea tinerilor să cunoască foarte multe subtilităţi ale mediului economic şi de business, să gândească dintr-o altă perspectivă, să vadă lumea în termeni de oportunităţi şi nu de probleme când încă au puterea de a aduce schimbări pozitive în societate.
- Mulţumesc.
Нравится
Găsește-ne pe Facebook