Școală de Vară pentru copiii emigranților
În perioada 24-30 iunie curent, copiii moldovenilor plecați la muncă peste hotare participă la o Școală de Vară. Aceasta are loc într-o zonă rurală. La întrunire participă 40 persoane (copii, profesori, asistenții sociali din satele Horodiște, Țîpova și Lalova, raionul Rezina).
Prin acest proiect pilot se vrea implicarea în spațiul rural, abordând acest efect negativ al emigrării, în jurul unei agende structurate pe modulul educației neformale și formale, spun organizatorii.
Proiectul-pilot Școala de Vară "Copiii Migranților sunt Copiii Noștri" se desfășoară sub patronajul lui Marie Moser, președinta Clubului Internațional al Femeilor din Moldova, în cadrul Primului Program de Mentorat pentru Femei (INSPIR-O!) și este implementat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Datele statistice arată că acum un an, numărul copiilor din Republica Moldova cu unul sau ambii părinţi plecaţi la munci în străinătate depăşea 90 000! Cu toate acestea, politicile naţionale se rezumă doar la înregistrarea la fiecare început de an şcolar a copiilor cu unul sau ambii părinţi migranţi. În Moldova, copiii cu părinţi plecaţi peste hotare sunt consideraţi mai mult o categorie privilegiată, decât una vulnerabilă. Respectiv, aceştia sunt practic abandonaţi de două ori: o dată – de către părinţi, şi a doua oară – de către autorităţi.
Menţionăm că psihologii bat alarma la acest capitol, operând cu statistica suicidului în rândul tinerilor abandonaţi de părinţi, dar şi cu cea a abaterilor de la principalele valori umane, care pot fi educate în timp doar în familie.
Нравится
Găsește-ne pe Facebook