“DOR” – ul îşi vrea copiii acasă
S-a dat startul primului program din RM destinat copiilor din diasporă. Programul “Dor” va lua forma unei tabere de vară la Vadul-lui-Vodă. Aceasta este destinată adolescenților migranți cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani. Ideea proiectului este de ai aduce în Moldova pe copiii migranților moldoveni pentru a face cunoștință cu tradițiile și specificul național. Un obiectiv aparte este practicarea limbii române, pentru cei care nu o cunosc deloc.
Proiectul se va desfășura în perioada 20-28 August 2013 în Republica Moldova, cu participarea a 20 de membri ai diasporei din diferite țări și 5 tineri din Republica Moldova.
Tinerii vor avea parte de 7 zile pline de activități interactive, cunoștințe despre țara de origine, dans și cântece, experiențe inedite, sport, noi prieteni și multă distracție. Organizatorii vor asigura cazare, transport tur-retur de la locul de reședința la locul desfășurării proiectului, asigurare medicală în Republica Moldova. Vor avea loc ateliere de muzică, dans, ceramică, arheologie, fotografie, bucătărie națională, conduse de meșteri în domeniu.
“În urma vizetelor peste hotare, am constatat că problema copiilor migranților a fost întotdeauna cea mai stringentă. Copii selectaţi vor trece printr-o reapropriere la tot ceea ce este mai frumos în RM. Am decis să lucram cu copiii care se află într-o situație complicată. Cei care în ultimii trei ani nu au fost în Moldova sau care nu au fost deloc. Vrem sa-i ajutăm să se refamiliarizeze, să-i conectăm cu viața actuală din RM, cu tinerii de aici”, a declarat Victor Lutenco, șef Birou Relații cu Diaspora din Moldova.
Cheltuielile de deplasarea în RM sunt acoperite de Biroul pentru Relații cu Diaspora, cu excepția a 100 de euro, contribuția participantului.
“Aceste persoane ar trebui să rămână moldoveni, chiar dacă devin mai bogați și îmbrățișează alte identități. Ei reprezintă o mare comoară, o resursă în sine, dar și o susținere pentru RM. Cu cât moldovenii decid să rămână peste hotare pe mai mult timp, copiii acestora încetul cu încetul pierd legătura cu Moldova, ceea ce nu e bine. Acest program va permite diasporei tinere să cunoască mai multe despre tradiții și societatea moldovenească contemporană. Aceasta va deschide ușile pentru participarea la activități voluntare, stagii, activități de antreprenoriat”, a menționat Antonio Polosa, șef misiune, Organizația Internațională pentru Migrație.
Proiectul Dor are loc sub patronajul premierului Iurie Leancă și este organizat de Guvernul Biroul pentru Relații cu Diaspora în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Cu intenția de a deveni un program de amploare, care să corespundă nevoilor diferitor beneficiari.
În cazul în care vor fi prea multe aplicări, cei care nu vor face parte din program, vor avea posibilitatea să participe anul viitor.
Detalii despre condițiile de participare și criterii de eligibilitate, dar și formularul de aplicare, îl găsiți pe www.dor.md
Нравится
Găsește-ne pe Facebook