În premieră. „Drepturile Omului” – program nou de master
În atenţia studenţilor, dar şi a celor care deja au trecut prin anii studenţiei. Universitatea de Stat vine cu un program nou de master, „Drepturile Omului”. Toţi cei interesaţi pot depune dosarul până pe 29 iulie. Despre program, dar şi alte detalii importante, aflaţi din interviul ce urmează cu Prof.Dr.hab. Violeta Cojocaru, şef Catedra Drept Internaţional şi Drept al Relaţiilor Economice Externe.
Ce reprezintă acest Program de master?
Program de Master «Drepturile Omului» va dura 18 luni, evaluate la 120 credite, fiind un Masterat de Profesionalizare.
Noutatea Programului constă în formularea unui set de cursuri adaptate necesităţilor actuale din domeniul protecţiei drepturilor omului în RM, domeniu pentru care am fost penalizaţi de nunumărate ori de către forurile internaţionale, în special de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
În plus, provocarea pe care ne-am asumat-o este de a dezvolta un program de master similar celor occidentale, adică : integrarea instruirii teoretice cu crearea abilităţilor practice; metode de predare interactive; asigurarea accesului la o biblioteca vastă; competenţe profesionale înalte ale corpului profesoral, cu experienţă în educaţia universitară occidentală; plasare în stagii cu suportul programului.
O inovaţie este faptul că la elaborarea programului, a curricule-lor au participat profesori internaţionali cu renume, cum ar fi Prof.David McQuoid Mason şi a altor experţi ai proiectului Academic Fellowship Project (OSI). Atracţia este că acest program se adresează tuturor specialiştilor, inclusiv non-juriştii.
De unde vine necesitatea lui, aveţi o statistică care să releve cifre a celor implicaţi anual în proiecte în RM?
Necesitatea unei educaţii profesionale în domeniul Drepturilor Omului derivă de la situaţia actuală în domeniul protecţiei drepturilor omului în Republica Moldova, din Strategia de reformare a justiţiei, din Planul de guvernare actual şi stimulată de cererea parvenită de la societatea civilă, de la autorităţile publice şi recomandată de specialiştii în acest domeniu. În Republica Moldova există cel puţin 60 ONG-uri cu activităţi inclusiv în acest domeniu, sectorul organelor de ocrotire a normelor de drept, sistemul de asigurare socială, autorităţile publice – toate acestea necesită specialişti în domeniul drepturilor omului, ceea ce garantează absolvenţilor programului o facilitate la găsirea unui loc de muncă.
În plus, un specialist în domeniul Drepturilor Omului poate activa şi în calitate de free-lancer, sau să iniţieze un proiect pentru care să facă fundraising şi sa îl implementeze ulterior. Programul deschide multiple oportunităţi pentru tineri activi, inovativi şi bine instruiţi.
Cine sunt cei care ar trebui să se intereseze de acest program de Master?
Orice persoană titulară de diplomă de licenţă se poate înscrie la acest program Special pentru non-jurişti se va organiza o sesiune de instruire în domeniul juridic, astfel încât să poată studia materiile ce vor urma în sesiunile de cursuri ulterioare. Cursuri de teorie generală a dreptului, drept internaţional public, tehnici de analiză şi scriere juridică, sistemul constituţional – toate vor oferi non-juriştilor o bază teoretică suficientă pentru a se instrui la egal cu juriştii înscrişi în program.
În special, programul va fi foarte util : funcţionarilor autorităţilor publice, din sistemul asigurărilor sociale, din societatea civilă, jurnaliştilor, dar desigur şi juriştilor, avocaţilor, procurorilor, poliţiştilor, etc. La orice vârstă este loc de o profesionalizare suplimentară în scopul dezvoltării unei cariere de succes.
Care sunt cele mai importante puncte din curricula programului?
Toate cursurile sunt noi în curicula universitară. Cursuri cum ar fi : Dreptul material şi procedural al CEDO, Strategii de litigare la CEDO, Uniunea Europeană şi drepturile omului, Minorităţile în dreptul international, Minorităţile în dreptul internaţional, Protecţia intereselor economice a consumatorilor, Protecţia intereselor economice a consumatorilor, Drepturile omului în materie penală, Metode alternative de soluţionare a litigiilor.
În plus, noile standarde de scriere a tezelor de masterat vor ajuta studenţii să realizeze proiecte de care sunt interesaţi şi care le pot fi utile în practică.
Cine vor fi profii?
Corpul profesoral este compus din 5 doctori habilitaţi în drept ; 8 doctori în drept; 7 titulari de diplome de doctorat şi masterat ale universităţilor occidentale. Dat fiind fpatul că acest program este inter-departamental, profesorii sunt de la mai multe catedre ale Facultăţii de Drept, ceea ce constituie un avantaj al programului propus.
Ce alte momente organizatorice consideraţi relevante?
Catedra Drept Internaţional şi Drept al Relaţiilor Economice Internaţionale, care a dezvoltat şi va coordona acest program de masterat va continua cooperarea cu organizaţii specializate în domeniul drepturilor omului, cu programe de asistenţă locale şi internaţionale în scopul de a fi în constantă adaptare la mediul profesional. Graţie acestor relaţii, studenţii vor putea primi acces la oferte de stagii, job-uri, vor putea merge în vizite de studiu şi asista la lecţii deschise ale profesioniştilor din domeniu.
Programul de cursuri va avea loc după orele de lucru, astfel ca participanţii pot menţine locurile lor de muncă. Programul dispune de o bibliotecă nou creată cu un fond de carte valoros, din cele mai bune monografii şi resurse academice din lume.
Invităm toţi cei interesaţi să se înscrie la programul de masterat „Drepturile Omului”, prin depunerea dosarului la comisia de admitere între 16 – 29 iulie. Detalii despre procedura de admitere sunt disponibile la www.usm.md/admitere ,dar şi pe Facebook.
Menţionăm că vor fi disponibile burse de studiu, însă şi înscrierea cu achitarea taxei de studii este posibilă.
Ce aşteptări aveţi de la program?
Aşteptările noastre sunt simple - să demarăm programul cu un grup de studenţi interesaţi, ca ulterior să devină specialişti în domeniul Drepturilor Omului.
Нравится
Găsește-ne pe Facebook