5 mituri despre viață deprinse în instituțiile de învățământ superior
Haideți să fim sinceri: înafară de câțiva prieteni buni, câteva cunoștințe interesante, petrecerile studențești și abilitatea de a face copiuțe și conspecte, sistemul de învățământ nu ne dă nimic.
Petreceți 3-5 ani și iesiți de acolo cu o diplomă și cu un sac întreg de iluzii într-o mână și așteptări nerealiste în cealaltă. Aveți un mare noroc dacă la terminare facultății aveți deja un serviciu de 1 an – 2 Profesorii de la universități ne bagă în cap multă teorie, din care 90% niciodată și nicăieri nu va fi aplicată și ne alimentează cu 5 mituri periculoase, care nu au nimic de-a face cu realitatea.
“Cei mai buni studenți vor obține cele mai bune rezultate”: acest mit mai funcționează cât de cât atunci când merge vorba despre notele din carnetul de student. Însă după zidurile universiății nu mai înseamnă nimic. Știți unde au ajuns 4 sau 5 din cei mai buni studenți de la specializarea noastră după vreo 2 ani de la absolvirea magistraturii? Corect, au ajuns șomeri. Din acești 5, doar unul muncește pe specializarea pe care a absolvit-o. Nicio corelare între “zecii” și succesul în viață dincolo de granițele “alma matei” nu există.
“Cu cât muncește mai mult omul, cu atât mai multă experiență și competențe are”: pe acest mit este construit tot sistemul birocratic din țările CSI și aproape tot sistemul nostru de învățământ. Oriunde veți merge, vă veți întâlni cu o doamnă de 40-50 de ani care deja de ani buni stă în fotoliu, nici măcar la finele anului 2013 nu se poate folosi de computer. Dar, cu toate acestea, se consideră un colaborator valoros și un pedagog cu experiență, pentru că muncește de 15-20 de ani aici. În același timp, am nu mai puțin de 10 cunoscuți și prieteni care la 20-28 de ani au capacități, cunoștințe și idei de 5 ori mai mari decât această “tanti” la cei 50 de ani ai ei. Chiar vreți să învățați de la oameni care timp de 10 ani vorbesc din unul și același manual?
“Toate deprinderile pot fi apreciate și măsurate”: mitul care funcționează de minune în universitate, unde tuturor “pe merit” poți să le pui notele în carnet. Și pe urmă, specialistul “cu diplomă” trebuie să facă doi ani de practică, nu teorie. Deprinderile în aceste sfere, precum designul, proiectarea interfețelor, copywriting, marketingul online, sunt greu de apreciat.
“Sunt autorități recunoscute și trebuie să acceptăm acest fapt”: dogma preferată a profesorilor și șefilor de școală veche. Acest mit își are rădăcinile din vremurile în care “partidul știa mai bine”, iar munca politicienilor și economiștilor cu vechime de 80 de ani era o sursă incontestabilă de teorie și practică pentru toate tipurile de activitate: de la știință și medicină până la pictură și literatură. Acum, în oricare sferă, revizuirea dogmelor și concepțiilor se întâmplă cam o data la 4-5 ani. Capul pe umeri și capacitatea de a analiza și cerceta sunt mult mai importante decât credința de neclintit în faptul că “ceea ce scrii cu penița nu tai cu bărdița.”
“Trebuie să respecți regulile”: dacă acest mit ar fi fost adevarat, atunci nici Steve Jobs, Bil Gates, Bob Dylan, Mark Zuckerberg, frații Klichko și Tiger Woods nu ar fi existat. Lipsa regulilor nu înseamnă că trebuie să treci strada pe roșu, să mănânci cu mâinile în loc de furculița și să înjuri în locurile publice. Lipsa de reguli înseamnă că nu există o rețetă universală sau o schemă a vieții obișnuite pe care trebuie să le urmezi, pentru că toți cei din jur să fie multumiti, iar voi să vă încadrați în schema “grădiniță-școală-facultate-serviciu-căsătorie-copii-apartament-ipotecă-nepoți-bătrânețe-pensie-moarte”. De fapt, educația în facultate o primim nu pentru a urma regulile, ci pentru a ne ridica nivelul de cunoștințe într-o anumită nișă și pentru a crea ceva nou ce contrazice vechea schemă a legăturilor mărfuri-bani, socioculturale si tehnologice în societate. Numai că instituțiile superioare de învățamânt autohtone au uitat de acest mic detaliu.
”Fiecare dintre noi este un geniu, dar dacă judeci un pește după capacitatea lui de a se urca în copac, acel pește toată viața va trăi cu credința în incompetența sa”. Albert Einstein
Sunt sigur 100% că și dumneavoastră aveți propriile “mituri”, cu care puteți completa această listă. Nu vă rușinați: cu cât mai curând veți înțelege, de îndată ce părăsiți universitatea, despre ce anume v-au amăgit,cu atât vă va fi mai ușor să vă debarasați de iluzii și să aveți un succes real, nu doar teoretic.
Sursa: nuaisacrezi.ro
Нравится
Găsește-ne pe Facebook