Maia Sandu ameninţată cu REVOLUŢIA
În contextul Zilei Naţionale a Tineretului, pe 12 noiembrie la Institutul Muncii a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Tineretul studios şi reformarea învăţământului superior universitar”. Prin negarea din start a reformelor, studenții au cam supărat-o pe Ministra Educației, astfel încât aceasta, presată de timpul ”altor griji” a părăsit sala la doar 30 de minute de dezbateri.
În cadrul evenimentului peste 70 de studenţi ai diferitelor instituţii de învățământ superior din ţară, au avut oportunitatea de a adresa întrebări, de a veni cu propuneri şi sugestii către Ministra Educaţiei, Maia Sandu, invitată special pentru această interconexiune.
Cum îi stă bine unei ministre revoluționare, Maia Sandu a accentuat o dată în plus necesitatea reformelor în învăţământul superior dar şi c rearea unei Agenţii a Calităţii, care ar monitoriza calitatea învăţământului superior.
Studenţii însă au rămas reci la explicaţiile oficialului, stând ferm pe poziții. Aceştia au cerut să li se respecte drepturile la o educaţie eficientă, cel stipulat în legea supremă a statului. Pe parcursul discursului său, Maia Sandu a oferit exemplul ţărilor din occident, susţinând că dacă vrem să le ajungem din urmă trebuie să optăm şi să susţinem reformele înaintate de MinEdu.
Şi de această dată studenţii nu au fost de acord. „În primul rând trebuie să avem salarii şi condiţii de trai ca în străinătate şi după aceea să raportăm sistemul de învăţământ naţional la cel internaţional”, a fost esența mesajului studenţesc. Mai mult decât atât, aceştia au cerut doamnei ministre să explice de ce cresc contractele, nu și bursele şi, totodată, de ce toate instituţiile superioare de învăţământ au trecut la autogestiune. În ciuda multiplelor argumente aduse de către oficial, studenţii au ameninţat cu o revoluţie studenţească, dacă reformele actualului ministru al Educaţiei vor continua să-i deranjeze.
Dispute aparte au trezit măsurile drastice impuse de către minister la examenele de bacalaureat. Tinerii, trecuți deja de BAC, spun că s-au revoltat din solidaritate pentru cei care urmează să fie stresați în continuare.
Vădit iritată, Ministra Educaţiei Maia Sandu a părăsit sala după doar 30 de minute de discuţii, motivând gestul printr-un program încărcat. Amintim că luni, MinEdu a anunţat că în acest an, măsurile de precauţie „anticopiat” la BAC, vor fi și mai aspre. În joc, după camerele video de anul trecut, intră detectoarele de metale (urmărind mobilele, principalul dușman al integrității academice), dar și alte inovații, care vor mări proporțional bugetul pentru BAC.
Нравится
Găsește-ne pe Facebook