Despre studiile în România, de la studenta noastră, Diana Costaș
România pentru studii: DA sau NU? DA. Răspunsul meu la această întrebare este DA. Mereu am încurajat tinerii din Moldova să aplice pentru o bursă în România, iar pe cei care au obținut-o, am încercat să-i îndrum cu sfaturi pentru a se integra mult mai ușor în România. Da, faptul că cunoaștem limba e un avantaj foarte mare pentru cei care vin la studii în România, însă, ca peste tot, e mai greu la început. Dar să le luăm pe rând.
Sunt absolventă a Facultății de Științe Politice, specializarea relații internaționale și studii europene a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, iar în prezent sunt anul I la master în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, la aceeași universitate. Mi-a fost greu la început, însă am avut noroc de profesori foarte buni, care m-au susținut și m-au făcut să vreau mai mult, să mă implic și să îi motivez pe alții să schimbe ceva ( drept dovadă e blogul meu http://miscromania.blogspot.ro/). Din experiența de-a lungul anilor, voi încerca sa vă recomand unele lucruri pentru voi, viitorii studenți în România.
După cum am scris și mai sus, contează foarte mult integrarea în societatea românească.
Nu te închide în cămine, nu sta pe facebook și nu te izola. Sunt o mulțime de oportunități gratuite pentru dezvoltarea ta personală și profesională, trebuie doar să VREI. De curând, în București s-a deschis Centrul Multifuncțional My Place, un centru care are menirea de a facilita integrarea în societate a cetățenilor străini prin organizarea diferitor activități gratuite ca: cursuri de engleză, germană, managementul proiectelor, ateliere de dezvoltare personală, (pagina centrului o găsești pe facebook - Imy Place).
Totodată, îți recomand să te implici activ în organizațiile studențești. Aproape în fiecare oraș din România există câte o asociație de basarabeni care te poate ajuta cu orice ai tu nevoie. În București sunt mai multe, printre care și Organizația Studenților Basarabeni din București (OSB) care încearcă să fie mereu aproape de studenți, dar și de elevi, organizând diferite activități utile pentru tine.
Implică-te în activități de voluntariat, nu sta deoparte! Voluntariatul a început să fie recunoscut ca experiență profesională, ceea ce este un lucru extraordinar, însă nu asta ar trebui să fie motivația principală, ci faptul că prin voluntariat înveți lucruri interesante, cunoști oameni noi, ai ocazia să te dezvolți personal și profesional.
Fii activ la cursuri și seminarii!
Vorbește! Basarabenii au reputație de studenți/elevi serioși și bravo (ceea ce așa și este). Dacă nu înțelegi ceva, cere ajutor. Noi, basarabenii, ne ajutăm între noi. Iar când te vei reîntoarce acasă, vorbește-le celor mai mici ca tine și recomandă-le școlile și universitățile din România.
Nu fi timid! Îndrăznește! Ieși din cămin, vizitează! România e așa frumoasă. Sunt atâtea lucruri de văzut, profită de carnetul de cupoane și legitimația de student și călătorește. Nu uita să le vorbești colegilor despre Moldova! Fii mândru de țara ta, promoveaz-o cât de mult poți. Avem o țară prea frumoasă ca să rămână în anonimat. Eu o să mă întorc acasă!
Dacă dorești să afli mai multe, caută-mă pe facebook sau pe www.galastudentilor.md la secțiunea program de mentorat - România. Voi încerca să te ajut cum pot eu mai bine. Sper că acest mic articol să-i motiveze pe cei care vor fi admiși la studii în România, să vină și să continue studiile aici. Este greu, dar se merită.
Diana Costaș
Нравится