Top 10 cele mai periculoase meserii
Majoritatea studenţilor de la noi aleg meserii ca economia, dreptul sau comunicarea, dar sunt şi cei care se încumetă la job-uri mai periculoase, pentru a urma un vis din copilărie. Pe unii, adrenalina acestor meserii îi fac că trăiesc cu adevarat, alţii o fac din necesitate şi lipsă de alternativă, dar cert este că cineva oricum trebuie să îmbrăţişeze aceste meserii, altfel, lumea ar fi stat pe loc. Nimeni nu ne-ar ajuta la stingerea focului, apăra de infractori, construi palate, spăla geamurile corporaţiilor, extrange petrol sau să ajungem într-o oră în Turcia, cu avionul.
Iată care sunt cele mai periculoase meserii din lume:
10. Muncitor în construcţii
Multe accidente se întâmplă pe şantierele de construcţii. Muncitorii adesea lucrează în medii riscante precum tuneluri, autostrăzi, sub grinzi de oţel sau pe suprafeţe aflate la înălţime mare. Cea mai comună cauză a morţii printre muncitorii în construcţii este căderea. De asemenea, exploziile, şocurile electrice, zgomotele mari, temperaturile prea ridicate sau prea scăzute, pot fi periculoase pentru muncitorii din construcţii.
Cam jumătate din populaţie este în pericol, pentru că mulţi cetăţeni RM, datorită migraţiei, activează pe şantierele lumii, preponderent în Rusia, Portugalia, Italia, Israel.
9. Miner
Profesia de miner este, fără îndoială, una dintre cele mai dure şi periculoase din lume. Job-ul solicită de obicei munca în subteran, pentru perioade lungi de timp. Astfel, de multe ori minerii sunt expuşi la cantităţi mari de substanţe nocive. Există, de asemenea, cazuri în care minerii sunt ucişi în prăbuşiri ale galeriilor subterane, explozii, incendii sau alunecări de teren.
8. Electrician de întreţinere şi reparaţii
Pericolele iminente ale acestei profesii sunt riscul de a cădea de pe stâlpii sau turnurile de înaltă tensiune. De asemenea, din moment ce lucrează cu fire electrice, există pericolul electrocutării.
7. Spălător de geamuri
Ai nevoie de un curaj incredibil ca să fii spălător de geamuri ale zgârie-norilor. Dacă suferi de acrofobie (frica de înălţimi) cu siguranţă nu eşti făcut pentru acest job. Spălătorii de geamuri sunt suspendaţi pe un pervaz îngust la înălţimi de 60-100 metri. În cazul în care spălătorii nu sunt atenţi, o simplă rafală de vânt le poate pune viaţa în pericol. O cădere de la astfel de înălţime este fatală în majoritatea cazurilor.
6. Pompier
Câţi dintre noi nu am visat să devenim pompieri când vom creşte? Ei bine, deşi aceasta este o profesie foarte nobilă, este şi foarte periculoasă. Deşi pompierii sunt antrenaţi special pentru a putea face faţă incendiilor, nu există nicio garanţie că nu vor fi răniţi atunci când intră într-o clădire aflată în flăcări. Pe lângă focul în sine, alte riscuri sunt inhalarea fumului, prăbuşiri ale clădirilor şi izolarea faţă de membrii echipei.
5. Poliţist / soldat
Nu cred că se miră nimeni ca aceasta profesie se află în topul celor mai periculoase. Practic, poliţiştii pentru pericol sunt antrenaţi. Zilnic pot fi implicaţi în schimburi de focuri, luări de ostatici, atacuri teroriste etc.
4. Cascador
Cascadorii execută tot felul de fapte uluitoare în numele divertismentului. Totuşi, poate unul dintre cele mai uimitoare lucruri legate de această meserie este riscul asociat acesteia. În 2013, în lume, 2.5 din 1.000 de decese au fost raportate în această profesie. Unoeri, meseria de cascador este mai periculoasă decât cea de poliţist. Apropo, în Moldova, există doar un sigur casacador, Ghenadie Gumenco.
3. Pilot de avion
Este una din cele mai periculoase meserii. Aflaţi la mare înălţime, piloţii se pot ciocni cu futuni, atacuri teroriste şi defecţiuni tehnice, care, la sol, pot fi remediate mai rapid şi uşor. Unoeri, accidentele aeriene pot fi provocate şi de oboseala pilotului.
Din 2001, atunci când turnurile gemene din SUA s-au prăbuşit datorită ciocnirii cu un avion de curse, în urma unui atac terrorist, zborurile au devenit şi mai periculoase.
2. Tăietor de lemne
V-aţi fi gândit ca să fii tăietor de lemne e periculos? Ei bine, pantele munţilor de pe care se fac tăierile cele mai grele, face ca meseria de tăietor de lemne să fie destul de periculoasă. În plus, transportul echipamentelor grele pe un teren abrubt de până la 70-80 grade poate duce cu uşurinţă la accidente fatale, mai ales în condiţii meteorologice extreme. De asemenea, există un real pericol de a fi lovit de un copac în cădere sau de a fi rănit de echipamentele de tăiere.
1. Pescar comercial
Meseria de pescar este cea mai periculoasa profesie din lume. Pescarii trebuie sa lucreze zilnic ore în sir, uneori pe întuneric şi fără pauze. Echipamentele grele cu ajutorul cărora se prind peştii poate constitui un real pericol pentru viaţa pescarilor. De asemenea, desi tehnologia GPS ajută la direcţionarea vaselor în larg, conditiile meteo nefavorabile fac în continuare victime.
Conform Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor din SUA, aceasta este cea mai periculoasă meserie din lume.
Нравится