de Liuba Lupașco
Azi absolvent, mâine student! Şi tu, ţi-ai ales facultatea?
Liceenii din anii terminali ai 7 licee din raionul Ialoveni s-au întâlnit pe 23 mai cu reprezentanţi ai mai multor universităţi din capitală pentru a se informa referitor la ofertele de studii pentru anul curent. La întâlnirea liceenilor cu reprezentanţii USM, ASEM, UTM, IRIM, UPS „Ion Creangă" ş.a. au participat şi membrii unor organizaţii studenţeşti, care au încercat să-i convingă pe absolvenţii de licee, fără o vară studenţi, de importanţa voluntariatului şi a activităţilor extracurriculare.
În cele 3 minute rezervate prezentării, universităţile s-au întrecut în a-şi etala farmecul în faţa viitorilor studenţi, adunaţi în sala festivă a Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă" din Ialoveni.
Unii reprezentanţi s-au isprăvit chiar mai repede.

„Vino la noi! Şi la noi e bine!"

„Universitatea de Stat din Moldova are istorie şi experienţă de 65, ba chiar 66 de ani. 14 000 de studenţi este numărul familiei USM la moment, iar 4000 dintre ei absolvesc anul acesta..."- spune reprezentanta universităţii de stat.
„ASEM, în schimb, a reuşit să devină cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ economic în doar 20 de ani. Avem cea mai bogată bază tehnico-materială şi 1001 posibilităţi de afirmare extracurriculară. La noi puteţi absolvi 2 universităţi concomitent, una dintre care - franceză şi puteţi iniţia propria afacere, la Incubatorul nostru de Afaceri" - remarcă la rândul ei Angela Solcan, Decanul celei mai solicitate facultăţi la ASEM, Business şi Administrare. Un pic deranjat de „prestigiul asumat de ASEM", reprezentantul UTM şi-a luat imediat revanşa: „Nu ştiu de ce UTM e a treia în toate listele dacă, iată, absolvenţii noştri au cele mai mari şanse de angajare. La noi a fost nu demult Prim-ministrul în vizită şi s-a minunat de inovaţiile studenţilor UTM-işti. Am realizat şi un satelit, puteţi să-l vedeţi la expoziţia care continuă într-un cort mare din faţa universităţii...."
Vasile Cucereanu de la IRIM a venit să calmeze un pic spiritele: „În condiţiile în care învăţământul superior s-a transformat în unul de masă, până şi universităţi precum Cambridge sau Oxford nu-ţi mai garantează angajarea sută la sută. Important e să alegi ceea ce te reprezintă şi să fii flexibil într-o epocă a globalizării. Aceasta înseamnă câteva limbi străine şi capacitatea de a învăţa să înveţi permanent."
Spre finalul prezentărilor universităţilor, Ion Sanduleac, profesorul de psihologie de la UPS „Ion Creangă" i-a motivat pe liceeni să vină la ei, „unde pe lângă specialitate înveţi şi să fii pedagog, adică 2 în 1, cum ar fi", iar reprezentantul Universităţii de Criminologie a intrigat publicul cu meserii rupte din filmele cu Agata Cristi: „La noi înveţi să fii „detectiv particular", pază de corp şi „de stat".

Cine-ţi dă povaţă şi ce te învaţă?

Pe cât de serioasă a fost atitudinea universitarilor pe atât de importantă şi cea a ong-iştilor în faţa liceenilor. Se pare că şi AS-şii în materie de ong s-au grupat tot pe lângă universităţi. BEST excelează la UTM (chiar dacă descifrarea abrevierii e un pic alta oficial, profesorul care a prezentat UTM-ul a susţinut organizaţia şi i-a zis cum îi place lui: „Biroul Excelenţei Studenţilor de la Tehnică"). AIESEC se descurcă bine-mersi cu economiştii de la ASEM. Se laudă că îi trimite cu regularitate la stagii peste hotare, îi învaţă să fie lideri şi să bată din palme ritmic, într-un mod aparte, un fel de marş al organizaţiei. MediaPoint, la rândul ei, cică e forte peste tot, dar s-a localizat la Casa Presei.
Radu T., student la Drept, USM, crede că dacă facultatea te învaţă să înveţi, atunci experienţa vine din voluntariat, doar că statistic lucrurile stau cam prost: „doar 20% din tineret face voluntariat, restul nu face nimic..."
Domnişoara care a prezentat MediaPoint, Olga B.,  recunoaşte: „Într-un an de voluntariat am învăţat mai multe decât în 4 ani de facultate".
Tinerii activişti le-au mai spus liceenilor că Legea Voluntariatului adoptată de curând în RM permite ca experienţa de voluntariat să se înscrie în cartea de muncă - stagiu: „Ceea ce e foarte important!"

„Mmmm, place!"

„Ştim că pe lângă examenele de BAC, pe care le aşteptaţi cu mari emoţii, gândurile voastre se îndreaptă spre mai departe: la facultate. Ce să alegeţi, din ce să alegeţi, ce meserie vi se potriveşte şi cum aţi face să găsiţi calea cea mai bună spre un viitor mai bun, aţi văzut ce vi se propune la modul general, iar acum vă invităm să vă apropiaţi de masa fiecărui participant pentru a cere detalii şi răspunsuri la întrebări" - i-a îndemnat Andrei Rudoi, preşedintele CUBB şi organizatorul evenimentului, pe participanţi, imediat după prima parte a întâlnirii.

Tinerii, în mare parte s-au arătat decişi. Şi ceea ce i-a motivat, se pare, e un argument „beton": „Mmmm, îmi place..." (specialitatea favorită). Băieţii s-au înghesuit mai mult la locul rezervat Universităţii Tehnice şi la masa Universităţii de Criminologie. Fetele au făcut coadă la UPS „Ion Creangă" şi la ASEM. Deopotrivă, au luat ziare şi pliante de la IRIM şi USM. Au întrebat de durata studiilor, de media de trecere la buget, dar şi de valoarea contractului; de posibilitatea de a urma două facultaţi concomitent, şi... de satelitul UTM: „când va pleca pe orbită şi cât va sta acolo?"

 


Galerie foto

Iti recomandam sa mai citesti si...
Este bine să ştii! „Secrete” de la concursul de admitere
Ei vara nu dorm. Absolvenţii de licee şi universităţile - gata pentru operaţiunea ADMITEREA - 2012
În anul ce vine - mai multe burse în domeniul TIC
Comentarii
Copyright © 2012 studentie.md. All Rights Reserved