Bobocii la BAL
Abia de au reuşit să se adapteze cu orarul de la facultate, meniul de cămin, itinerarul troleurilor şi aerul superpoluat de oraş, că se şi pomenesc în prag de Bal. Preselecţiile pentru Balurile Bobocilor sunt în toi la universităţi. Unele organizează chiar câte două baluri. Cluburile de noapte sunt cele care au de câştigat, pe lângă bani - şi noi clienţi. Or, de când acestea se întrec în oferte pentru a găzdui BAL-urile şi MSS-urile universitare, gazdele de odinioară (sălile de spectacol ale universităţilor) rămân să se bucure deja de public abia la conferinţe ştiinţifice.
Ce este Balul Bobocilor?
Aşadar, departe de a fi doar o petrecere de "Bun Venit şi Afişat", Balul Bobocilor este o competiţie pe care fiecare concurent, numit boboc, vrea să o câştige. Poate părea un eveniment banal, uşor de pus la cale, însă nu este chiar aşa. De la stabilirea comitetului de organizare, al juriului şi până la decernarea premiilor sunt o mulţime de paşi de parcurs. Deci este un test pentru organizatori, care sunt de obicei Sindicatele Studenţeşti, Senatul Studenţesc sau altă organizaţie aciuată pe lângă studenţi.
În ultimul timp, Balul Bobocilor a trecut prin transformări majore, ajungând de la o simplă petrecere care se deschidea cu apariţia bobocilor, la un adevărat spectacol care însumează concursuri de Miss şi Mister Boboc, pe alocuri fiind înlocuită proba de cultură generală, cu defilări în anumite ţinute şi probe de coregrafie. Şi pentru că e vorba de un public consumator, studenţii s-au lăsat convinşi să fie găzduiţi de Cluburile de noapte.
Tocmai din acest motiv, cu cât pretenţiile pentru un Bal al Bobocilor s-au schimbat, cu atât s-a modificat şi componenţa juriului: profesorii din juriul de altădată au fost înlocuiţi cu VIP-uri şi alte fiinţe, rezervarea de mese pentru aceştia fiind uneori stresul cel mare al organizatorilor.
Miss Boboacă şi Mister Boboc
E bine dacă Balul are o temă. Organizatorii Balului Bobocilor recomandă ca probele cu un grad de dificultate ridicat să fie excluse din program, oentru că "bobocii au vârste fragede, majoritatea aflându-se pentru prima dată pe scenă şi pot fi copleşiţi de emotii." Şi aşa preselectia concurenţilor va aduce pe scena Balului 10 fete şi 10 băieţi (sau doar câte 5). Una din probe sau chiar întreaga temă poate fi Miss şi Mister Boboc. Scopul rămâne de a stabili şi premia pe cei mai frumoşi, arătoşi şi inteligenţi candidaţi de la fiecare categorie. În juriu (sunt) erau de obicei profesori şi studenţi din anii terminali sau chiar persoane publice, dacă au fost invitate. Uneori se pot institui şi premii speciale de genul "Cel mai popular boboc" sau " bobocul cel mai simpatic". Acest premiu arată câţi prieteni a reuşit să scoată la bere bobocul, pentru că de obicei decide oferirea distincţiei strigătul "cel mai tare" al publicului.
«Opiati studentî. Pro Bal Boboci spraşivaiut»
În ceea ce priveşte locaţia, studenţii, cei cu majoratul la activ aleg să organizeze Balul într-un club de noapte, ales de comitetul de organizare. Acolo este tehnică, microfoane, decor etc. În plus, după partea oficială urmează discoteca propriu zisă, uneori stafiduţa evenimentului. Pentru cei de la licee şi colegii - cheful la club este limitat de lege. "Doar până la ora 9. 00", ne spune amabil administratorul unui club din capitală. Acesta ştie că balurile studenţeşti, sunt cel mai bun mijloc de promovare din om in om a locaţiei, chiar dacă recepţionista, se pare, a cam obosit de nebuniile studenţeşti: "Opiati studentî, pro bal boboci spraşivaiut". Preţul arendei - 1500 lei ora. Banii vin ori din vânzarea biletelor, ori din contracte de sponsorizare. "Fără contracte de sponsorizare este greu să ogranizezi un Bal atractiv şi într-o locaţie selectă, întrucât costurile sunt destul de ridicate şi includ chiria locaţiei, Dj sau trupă, premii pentru concursuri, iar suma provenită din vânzarea de bilete nu poate să acopere toate aceste cheltuieli" - spune Olga, fata care a organizat astfel de manifestări timp de 2 ani la universitatea ei. La unele universităţi, organizatorii "se bat" pentru a organiza acest Bal. Pentru că nu-l pot rupe în două, la ASEM deja al doilea an consecutiv, bobocii îşi pot etala farmecul la 2 concursuri. Unul organizat de Sindicatele studenţeşti, altul de Senat sau Liga Tineretului...
Asta NU, asta oleaca, asta DA !
Nu e bine ca primul Bal din viaţa ta studenţească să se termine cu o beţie pe cinste. Or, asta înseamnă dureri de cap, probleme, uneori cu poliţia şi apoi, cu universitatea. "Specialiştii" recomandă distracţia cu masură şi responsabilitate!
În schimb aveţi binecuvântare la agăţat :). Este o ocazie. Declarăm deschis sezonul de vânătoare de boboci şi boboace!
Deci, iată programul:
Balul Bobocilor USMF „Nicolae Testimiţeanu" va avea loc pe data de 17 octombrie 2012, cu începere la ora 19:00, în clubul de noapte "Faraon".
Să arătăm că viitorii medici se pot distra mai bine ca toti!», îşi propun organizatorii evenimentului, Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină.
Pe 18 octombrie, tot la Clubul de noapte „Faraon" cei de la IRIM îşi aleg Bobocul anului.
Tot aici, pentru 24 octombrie au rezervat sala studenţii UPS „Ion Creangă", iar pe 31 octombrie vor petrece cei de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport.
Cei mai Boboci ai Universităţii Agrare (UASM) vor fi desemnaţi pe 6 noiembrie, la „Faraon" în urma finalei în care se înscriu învingătorii competiţiei pe facultăţi.
Studenţii de la UTM organizează Marea Finală a Balului Bobocilor pe 7 noiembrie, începând cu ora 20.30 la „Faraon". În finală 10 perechi, câte una de la fiecare facultate.
Bobocii ASEM au organizat un Bal pe 4 octombrie, la City. Mai urmează unul la începutul lui noiembrie.
Studenţii de la ULIM îşi aleg Bobocii nr. 1 pe 16 noiembrie, la Faraon.
Clubul de noapte FARAON este atât de preferat de către organizatori, încât, glumesc gazdele, Balul bobocilor ar putea uşor deveni - Balul Faraonilor
Găsește-ne pe Facebook