Povestea celor trei moldovence la Oxford
Printre viitorii miniştri, manageri de mari companii, scriitori cu renume sau economişti de talie internaţională, găsim la Oxford, cea mai prestigioasă universitate din lume, trei moldovence. Sunt tinere, deştepte şi pline de speranţă, că într-o bună zi, vor sta la cârma unui gigant economic sau vor lua un premiu Nobel. Fac parte din pleada de studenţi care au întâlniri cu editorul de la "The Economist" sau participă la dezbateri cu laureaţi ai diferitor premii. Cu un dress-code riguros şi săli în care se filmează ecranizări celebre, Cristina, Cornelia şi Diana învaţă să conducă lumea acolo unde s-au format cei mai cunoscuţi politicieni şi oameni de ştiinţă.
De-a lungul anilor, Universitatea Oxford a dat Marii Britanii 26 de prim-miniştri printre care Margaret Thatcher, Tony Blair şi David Cameron. Bill Clinton este şi el absolventul celei mai vechi universităţi din Regatul Britanic. De asemenea, universitatea a dat cei mai mulţi premianţi pentru premiul Nobel. Aceştia fie au învăţat aici, fie au predat. Din acest an, la Oxford se predă limba română.
La Oxford nu există "vreau să corectez nota" sau "se poate să mai încerc o dată examenul?"
Povestea începe cu Cristina Melnic, studentă în anul I, la facultatea de istorie, Hertford College. "În penultimul an am aplicat la cinci cele mai bune universităţi din Marea Britanie. Am fost acceptată la toate, dar am ales-o pe cea mai bună", mărturiseşte Cristina.
„În Anglia, am realizat că trebuie să învăţ bine la universitate ca să pot să obţin un loc de muncă bine cotat, pe când în Moldova, stereotipul de tocilar e răspândit, iar elevii învaţă mai mult din frica de a pica un examen sau de a supăra profesorul, decât pentru propriul beneficiu. Nota „1" e cea mai mare la Oxford şi mulţi spun ca e foarte greu s-o obţii. Am fost surprinsă când am luat „1" din primul semestru", spune Cristina.
O altă moldoveancă care vrea să cucerească lumea de pe băncile Oxfordului este Cornelia R., care studiază biochimia moleculară şi celulară, anul trei. „Accentul se pune pe modul în care gândeşti si nu pe cât de multe poţi ţine minte. Acest lucru stă la baza educaţiei britanice", spune tânăra. „Notele de la examene sunt importante. Nu există „vreau să corectez nota" sau „să mai dau o dată un examen", adaugă ea.
A treia reprezentantă a Moldovei la Oxford este Diana Revenco, studentă în anul patru la Facultatea de Limbi Moderne şi Medievale. „Știam că mă așteaptă patru ani de studii intense, dar am luat-o ca pe o provocare", mărturiseşte Diana. „E o oportunitate unică: Oxfordul e ca un balon cu oamenii, regulile şi tradițiile sale speciale și nu l-aș schimba pentru nimic în lume", adaugă ea.
Ca să înveţi la Oxford, în cazul în care nu ai primit bursă, studenţii moldoveni, fiind clasificaţi ca non-UE, trebuie să scoată din buzunare între 13.000 şi 27.000 de lire pe an. Majoritatea moldovenilor care ajung să studieze la Oxford sunt cei care fac ultimii doi ani de şcoală în Marea Britanie. Acest lucru le oferă mai multe şanse de a participa la un program de burse. Procesul de admitere la Oxford diferă de celelalte universităţi. Pe lângă eseul de admitere şi note foarte bune, se cer încă doua esee şi trecerea prin trei interviuri.
"Subfusc" şi sala unde s-au filmat scene din Harry Potter
Dacă ai avut marele noroc să nimereşti la Oxford, nu scapi de dress-code-ul numit "subfusc". Acesta presupune că la examene nu vii în blugi şi adidaşi, dar la patru ace. Băieţii trebuie să poarte cămaşă albă, papion alb, costum negru, pantofi negri şi o robă neagră specifică universităţii. Fetele trebuie să-şi pună fustă neagră, cămaşă albă, panglică neagră la guler, ştrampi negri, pantofi negri şi iarăşi roba. Pentru prima dată, în ultimii 1000 de ani, din această vară, s-a schimbat puţin regulamentul - băieţii ar putea purta fuste şi fetele pantaloni, dacă vor.
Cei care vin la Oxford să înveţe şi nu numai, ştiu de renumita sală din scenele cu Harry Potter, unde Dumbledore vorbea cu elevii săi de la şcoala de magie "Hogwarts". În realitate aici iau masa elevii de la Christ Church College.
"Nu doar Harry Potter s-a filmat la Oxford, sunt filmări în continuu. La colegiul meu, Hertford College, s-a filmat semestrul acesta "Belle", care va fi lansat în 2013, cu actorii Emily Watson şi Tom Felton", spune Cristina.
Despre călătorii în loc de haine scumpe şi entuziasmul profesorilor
Pe lângă diferenţe ce ţin de note şi proces de admitere, tinerii şi profesorii englezi sunt altfel decât în Moldova. „Tinerii englezi nu au fiţe, chiar dacă unii provin din familii foarte bogate, au o voinţă să facă cele mai diverse lucruri - de la voluntariat într-o şcoala din Africa până la munca de chelneriţă în timpul liber", spune Cornelia.
Diana zice că tinerii englezi pun accentul mai mult pe experiențe și valorează încărcătura lor emoțională, nu cea estetică. „Ei călătoresc în loc să-și cheltuie banii pe haine scumpe". „Asemănarea dintre tinerii moldoveni şi cei englezi ar fi că ambele tabere pun accentul pe competiţie şi tind să fie cei mai buni din clasă", spune Cristina.
Ceea ce ţine de profesori, aici diferenţele sunt mai vizibile. "La Oxford profesorii încurajează punctele forte ale elevilor, în loc să accentueze ceea ce elevul nu poate face atât de bine. Diferenţa cea mai importantă e că profesorii îţi cer şi-ţi respectă părerea personală chiar dacă uneori aceasta contravine cu cea a profesorului", mărturiseşte Cristina.
Studenţii Oxford - genii? Biblioteca Radcliffe, baluri şi laureaţi ai premiului Nobel
Nu toţi studenţii moldoveni se pot mândri că l-au întâlnit personal pe editorul principal al prestigioasei reviste „The Economist" sau au ascultat istoria unei foste spioane a seviciilor secrete englezeşti. Studenţii care învaţă aici sunt privilegiaţi pentru că au şansa de a întâlni personalităţi de marcă şi de a deveni martori la un nou „boom" intelectual. Talentele noastre la Oxford, Cristina, Diana şi Cornelia spun că deşi e greu să te adaptezi, timp liber nu prea ai, iar umorul englezesc uneori te oboseşte, avantajele prevalează.
„Îmi place că aici eşti în permanenţă stimulat şi provocat la discuţii, îţi predau cei mai buni profesori, laureaţii ai multor premii, inclusiv Nobel, vin şi ţin dezbateri la care poţi participa şi desigur renumitele baluri de la Oxford", mărturiseşte Cornelia.
„Înainte de a veni la Oxford, aveam percepția că studenții de aici sunt genii și că nu fac nimic altceva decât să învețe. Din fericire, Oxfordul s-a dovedit a fi nici pe departe atât de înspăimântător. E drept că studenții de aici petrec zile și nopți în bibliotecă, dar când vine vorba de distracție - adoptă o atitudine la fel de serioasă", spune Diana.
Absolvenţii Oxford - vânaţi de cele mai mari companii din lume
„Oxford-ul nu-ţi găseşte de lucru pentru tine, dar îţi oferă tot suportul şi sprijinul în orice job ai dori să ai", mărturiseşte Cornelia. Majoritatea patronilor spun că absolvenţii universităţii sunt foarte bine antrenaţi şi nu e de mirare ca aceştia sunt printre cei mai căutaţi absolvenţi din lume, pentru că Oxford creează specialişti cu renume internaţional.
Totuşi numele nu face tot. Pe lângă prestigiul de a studia la cea mai celebră universitate din lume, trebuie să absolveşti cu înalte merite. „O diplomă de la Oxford, cu certitudine deschide mai ușor calea spre a găsi un loc de muncă prestigios și bine plătit, dar trebuie să și termini cu o notă înaltă și să demonstrezi că ești potrivit pentru postul pentru care aplici", spune Diana.
Mulţi studenţi se angajează încă din primul sau al doilea an de facultate. „Angajatori de la diferite companii ne vizitează săptămânal, pentru a ne prezenta compania lor sau de a vorbi personal cu studenţii interesaţi. De asemenea, Universitatea organizează târguri de job-uri", completează Cristina.
Eticheta Moldovei - Eurovision, meciul pierdut cu Anglia şi insulele Maldive
Departe de casă, cel mai greu e să-ţi înfrunţi dorul de părinţi, de oamenii dragi. Doar acest lucru le-ar face pe fetele noastre să se întoarcă pe tărâmul mioritc după absolvire. Moldova din Marea Britanie se vede ca orice alt stat din Europa de Est. Primele asocieri a englezilor despre Moldova sunt referitor la meciul de fotbal când Moldova a pierdut în faţa Angliei cu 0-5, Zdubii de la Eurovision şi insulele Maldive.
Cu toate acestea, englezii, deşi nu cunosc multe despre Moldova, sunt mereu surprinși să afle cât de poligloți sunt studenţii moldoveni. "Imaginea Moldovei în Marea Britanie, ca și în orice altă țară, este creată de cei care o reprezintă peste hotare", spune Diana.
Niciuna din fete nu se vede activând în Moldova. „La moment, mă văd lucrând în Europa pentru câţiva ani după absolvirea universităţii din cauza oportunitatilor mai mari în alegerea carierei. Eventual, m-aş întoarce în Moldova în cazul în care aş putea activa într-o echipă de profesionişti care să aducă o schimbare reală", mărturiseşte Cristina. „Îmi doresc ca tinerii să nu aleagă să plece din Moldova din lipsa de oportunităţi. Îmi doresc ca guvernul să investească în poporul său. Îmi doresc ca oamenii să nu aştepte schimbarea din partea politicienilor, dar să-şi schimbe atitudinea personală şi sa fie mai inovativi în a-şi crea un viitor mai bun", adaugă Cristina.
Găsește-ne pe Facebook