
«După ce am fost instruiţi cum să prezentăm informaţia, am mers să vorbim cu administraţia instituţiilor la care am fost repartizaţi, ca să ne permită să ţinem lecţia în faţa studenţilor şi să ne ajute cu organizarea. Apoi, la ora stabilită mergem acolo, vorbim, prezentăm un film, răspundem la întrebări » - spune Marcela inspirată de prima ei experienţă «didactică».
Studenta, împreună cu colega ei, Cristina ştiu totul despre această boală. Fetele au trecut déjà cursul de ftiziopulmonologie şi au urmat şi practica la acest capitol. Ele cred că Moldova e prima în lista ţărilor europene după numărul de bolnavi de TBC din cauza sărăciei dar şi a nepăsării :
„Profesorii ne aduc şi nouă cazul unui student la medicină, care deşi a trecut cursul respectiv, a neglijat simptomele, crezând că are o banală bronşită. Cazul lui a sfirsit tragic şi e dovadă că „oricui i se poate întâmpla". Cu cât mai mult se tergiversează adresarea la medic şi preluarea analizelor, cu atât poate fi mai grav sau chiar fatal".
Elevii instituţiilor au dat dovadă de interes şi au fost receptivi la informaţia adusă de colegii lor - fără câţiva ani medici. Ei au pus întrebări şi au participat activ la discuţii.
„Noi am tot povestit despre tuberculoza pulmonară, că e cea mai frecventă şi cea mai periculoasă, dar aproape în toate clasele ascultătorii aveau întrebări ce ţin de formele extrapulmonare şi cum se manifestă ele (care sunt foarte rare şi nu sunt contagioase pentru cei din jur). Am fost întrebaţi şi despre primul caz de tbc în Republica Moldova, la care nu am ştiut raspuns ; despre reacţiile adverse ale probei Mantoux; dacă fumatul duce direct la tbc?
Unii, inspiraţi de emisiunile TV, ne-au întrebat şi dacă e adevărat că carnea de câine sau untura de bursuc tratează tbc (NU e adevărat); dacă te poţi molipsi de la cadavru sau dacă prezintă pericol apartamentul în care a trăit un bolnav de tuberculoza?", specifică Marcela Cojocaru.
Amintim că statistica la capitolul TBC în Moldova este mai mult decât alarmantă. Fiecare al 12-lea bolnav de tuberculoză din Moldova este minor, iar numărul infectaților este în continuă creştere.
Principala sursă de îmbolnăvire a copiilor sunt adulţii netrataţi. Legea din ţara noastră obligă autorităţile să-i lecuiască pe bolnavii de tuberculoză, fie şi prin constrângere dacă este cazul. În realitate, aceasta însă nu se aplică. Mulţi dintre bolnavi refuză internarea din cauza termenului de tratament, care poate dura de la trei până la şase luni.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă. Fiecare bolnav de tuberculoză netratată poate molipsi anual de la 10 la 15 persoane. Nu întâmplător numită boala sărăciei, principalele cauze care duc la apariţia tuberculozei sunt alimentaţia proastă şi condiţiile inadecvate de trai. Maladia se manifestă cel mai frecvent prin tusă seacă, ce durează mai mult de trei săptămâni, febră, pierderi în greutate şi oboseală.
Galerie foto