Despre studenţie, despre euforia TEDx, despre Academia Ideilor, despre studentele cochete care îmbracă aceeaşi haină pentru toate ocaziile... dar mai ales despre valoarea minuţelelor în generaţia ei - aflăm de la cea care nu are clone, dar nici c-ai spune: Dana Muntean.
- Aşa sunt eu, peste tot "împrăştiată", cum îmi zic prietenii. Câteodată mă întreabă dacă nu am surori gemene sau poate clone. Studenţia este perioada perfectă pentru a experimenta, de a te redescoperi, de a înţelege cine ai putea deveni cu adevărat şi la ce te pricepi cel mai bine. De aceea, consider că activităţile extracurriculare, mediul de educaţie non-formal- sunt vitale în formarea mea ca specialist şi eventual profesionist în domeniu. Nu mă tem să mă implic şi să-mi asum rolul de agent al schimbării, am curajul să mă implic în activităţi cât mai diferite, să îmi încerc puterile acceptând în fiecare zi câte o provocare nouă. La un moment dat, după ce acumulezi experienţă, important e să te înveţi să spui şi « Nu! » şi să devii mai selectiv. Sunt atâtea activităţi minunate, proiecte excepţionale în care sunt invitată să particip, doar că... bată-l vina de TIMP!
„În modeling nu ai dreptul la părere, dar eu la opiniile mele nu renunţ"
- Înainte de plecarea ta pentru o perioadă în state erai mai fashionistă aşa, pe la concursuri de frumuseţe, prezentări de modă... Acum ai schimbat costumul pe blugi şi pari mai rebelă, occidentală. Ce s-a întâmplat în state de eşti un pic altfel?
- Priorităţile se schimbă. Nu renunţ la acest hobby al meu, apreciez frumosul, îmi place arta vestimentară, doar că nu cred că acesta este domeniul în care aş putea să mă afirm cel mai bine. Modelele nu au dreptul la părere, dar eu la opiniile mele nu pot să renunţ. Nu gonesc după modă, încerc să-mi creez propriul stil.
Mulţi îmi reproşează, zic "America te-a stricat!". Nu sunt de acord, sunt tot eu, doar că brand new. Sunt sătulă de lookuri de păpuşă, vreau să mă îmbrac aşa cum simt, şi asta nu înseamnă ţinute elegante în fiecare zi. Aş încuraja studentele de la ASEM, şi nu numai, să facă deosebirea dintre o ţinută de universitate, serviciu şi club. Am impresia că ele poartă aceleaşi ţinute vestimentare peste tot. Lumea din Vest ştie să facă distincţia.
- În câteva cuvinte, la ce le-ar trebui Ideilor - Academie, mă refer la unul din proiecte în care eşti implicată?
- Idei sunt o mulţime, doar că procesul de a le pune în aplicare este o artă! De aceea şi există Academia Ideilor, pentru a conecta oameni deosebiţi, ingenioşi şi activi. Noi creăm o platformă unică în care ideile interesante prind aripi şi primesc susţinere din partea noastră, a organizatorilor, a altor membri şi parteneri. Tinerii învaţă cum să le genereze, cizeleze şi implementeze.
TEDx - unde publicul învaţă cum să părăsească zona de confort...pentru ceva mai bun
- În ultimul timp, până şi cei care nu au vreo treabă de altceva decât petrecerea timpului au auzit sau văzut TEDx pe reţele de socializare. Vrei să ne explici ce este asta şi ce ai tu cu acest proiect ?
- Mă bucur că am avut o campanie de promovare bună.
Sunt responsabilă de PR şi Comunicare în cadrul acestui proiect. TEDx sunt o serie de evenimente independente organizate în toată lumea sub tutela TED, organizaţia care promovează excelenţa în 3 domenii: Technology, Entertainment & Design. Noi reprezentăm o verigă importantă din lanţul tuturor celor care promovează idei de valoare, Ideas Worth Spreading (Idei care Merită Răspândite). Echipa noastră selectează speakeri inspiraţionali care au idei alternative şi o experienţă "nebună" în diferite domenii, şi care pot să invite publicul spre cugetare şi acţiune.
În cadrul evenimentelor TEDx, publicul învaţă cum să-şi părăsească zona de confort, să uite de prejudecăţi şi să interacţioneze eficient cu lume bună şi aleasă.
- Şi voi alegeţi nume de referinţă în anumite domenii. Ce fac ei acolo? De ce o fac? Pentru cine?
- Echipa TEDxChişinău, adică noi activăm în baza de voluntariat şi entuziasm. Succesul evenimentelor TEDx se datorează oratorilor noştri. Ei inspiră, ei sunt cei datorită cărora ne punem întrebări mai deocheate, găsim unele răspunsuri sau idei năstruşnice pe care demult le căutam sau pur şi simplu ne simţim bine în compania unor persoane înţelepte şi curajoase. O fac pentru ei, pentru public, pentru neam. Invitaţia de a ţine un discurs la TEDx este o recunoaştere a meritelor şi o distincţie importantă la care mulţi râvnesc. Suntem în căutare de oameni noi, de nume noi, interesante.
- În faptul că aceasta se întâmplă anume aşa cât de mult e implicarea ta, prin ce, cum s-ar măsura?
- Implicare include o mare de stres, nervi pierduţi, o viteză nebună de rezolvare a situaţiilor imprevizibile, energie consumată pe negocieri, prezentări, focusare pe mai multe proiecte simultan, multă improvizare, dar şi un ocean de emoţii pozitive, calităţi îmbunătăţite, în lume dragă pe care am cunoscut-o. Sacrificiile pe care le-am făcut, au fost o investiţie bună, cred eu. Unicul lucru pe care îl regret este timpul limitat pe care îl petrec cu familia şi prietenii. M-am învăţat să am un Time Management cât de cât eficient.
- Ultima ediţie a TEDx cum a fost?
- Ca organizare cred că a fost mai reuşită această ediţie. Tematica a fost Change, fiind diferită de cea precedentă dedicată tinerilor, TEDxYouth. Au fost idei noi, am descoperit lume nouă, am înţeles că unele adevăruri evidente merită repetate de atâtea ori, de câte este nevoie pentru a avea un impact pozitiv şi sesizabil.
„...Colecţionez Idei, chiar nu demult am furat vreo câteva"
- Care au fost cele mai interesante prezentări, prin ce ? Ce a fost nou şi pentru tine?
- Eu fac colecţie de idei şi din fiecare prezentare am „furat" idei sau frânturi de idei care trecute prin prisma experienţei mele, s-ar putea transforma în proiecte inedite.
Vă îndemn să vizionaţi clipuleţele de la evenimentul precedent, TEDxYouth@Chisinau. Apoi să le comparaţi cu cele care vor apărea în curând, de la evenimentul de pe 5 aprilie.
- Dana, unde te vezi în 5 - 10 ani?
- Mă văd un fericit cetăţean al terrei, doar că nu ştiu unde.
- Eşti şi studentă în anul III, cum e studenţia ta în raport cu a colegilor tăi, şi în genere studenţia de marca «generaţia ta»?
- E tumultoasă. Fiecare minuţel este extrem de scump şi încerc să iau tot ce-i mai bun de la aceşti ani frumoşi. Nu vreau să stau locului nicio clipă.
Fiecare omuleţ minunat pe care îl întâlnesc, mă marchează.
Studenţia are un gust dulce-amar, deja depinde de fiecare în parte ce aromă alege să-i dea.
13.04.2012