de Corina Morozan
Pentru că vor să muncească în Rusia îşi iau diploma de la universităţile transnistrene
"Nu-mi văd viitorul nici în Moldova, nici în Transnistria", astfel susţine Igor Ţurcan, student în anul patru la facultatea de medicină a Universităţii de Stat "T. G. Şevcenko" din Tiraspol. Igor spune că este mai uşor să intri la studii în Transnistria, iar concursul de admitere este mai lejer. Studenţii moldoveni sau cel puţini cetăţeni ai RM afirmă că aici vin profesori calificaţi din Rusia şi Ucraina, iar oportunităţile de a pleca peste hotare şi de a primi un salariu bun sunt mai mari, doar că "peste hotare" pentru mulţi dintre ei înseamnă în Rusia.
Tot mai mulţi cetăţeni moldoveni studiază în regiunea transnistreană. În pofida conflictului politic, a nerecunoaşterii Transnistriei ca stat autonom, a diplomei care nu este recunoscută la Chişinău, studenţii aleg să urmeze o facultate acolo. Cea mai solicitată facultate este medicina, iar majoritatea dintre ei visează să ajungă să exercite jurământul lui Hippocrate în Rusia.

"Este imposibil să-ţi întreţii familia cu salariul unui medic la noi"...
Igor Ţurcan este din Bălţi. La moment este student în anul V la facultatea de medicină a Universităţii de Stat "T. G. Şevcenko", iar de ceva vreme locuieşte în Tiraspol. Concomitent lucrează la ambulanţă pentru a se întreţine financiar. "Am decis să-mi fac studiile la Tiraspol, pentru că concursul de admitere a fost mai uşor, am avut posibilitatea să obţin un loc bugetar, ceea ce am şi făcut". Igor are două cetăţenii: a Moldovei şi a Ucrainei, la fel cunoaşte foarte bine româna şi rusa.

Cu toate că spune că este mai uşor să fii admis la o facultate de medicină la buget în partea stângă a Nistrului, nu toţi rezistă volumului mare de studii. „Deşi e mai uşor să intri la studii în Tiraspol, să înveţi aici nu e chiar atât de uşor. Circa 30 la sută dintre studenţi sunt exmatriculaţi în primul an de studii. În general, din 100 de studenţi, doar 15 vor primi diplomă de medic. Fiţi de acord, avem spre ce tinde", mărturiseşte Igor.

La întrebarea ce planuri de viitor are, răspunsul a fost unul foarte sceptic. "Eu nu-mi văd viitorul nici în Transnistria, nici în Moldova. Este imposibil să-ţi întreţii familia cu salariul unui medic în locurile noastre".

"În Rusia, medicii sunt mai apreciaţi"...
O altă studentă la medicină este Elena Rusnac din Varniţa, studentă în anul trei la aceeaşi universitate. De facto, este cetăţeană a RM, iar pentru a ajunge la studii este supusă zilnic verificării paşapoartelor. La universitate spune că nu simte nicio presiune din partea profesorilor sau a colegilor că ar fi din partea dreaptă a Nistrului.

Nu regretă că a venit la studii aici, pentru că spune ea, studiile în regiunea transnistreană sunt calitative. "Aici predau specialişti calificaţi, profesori din Rusia, Ucraina. Avem unde face stagiul, ceea ce este important pentru un medic. Îmi doresc să obţin diploma de medic şi să plec în Rusia. Acolo condiţiile de viaţă sunt mai favorabile, iar medicii sunt mai apreciaţi".

Ce zice statistica?
Potrivit Universităţii de Stat din Tiraspol, anul acesta 2011-2012, au fost depuse 3740 de cereri pentru admitere. Din acestea, peste 1600 de absolventi au fost admişi. În prezent, peste 70% din elevii înscrişi învaţă la buget. Ca să înveţi la Universitatea din Tiraspol trebuie să scoţi din buzunar maxim 8166 de ruble (8973 de lei).

În regiunea transnistreană există patru instituţii de învăţământ superior, Universitatea de stat "Taras Şevcenko" din Tiraspol, Institutul de Drept "M. Kutuzov" din Tiraspol, Colegiul superior de Muzică "A.G.Rubinshteyn" şi Institutul militar al Apărarii "T.G Shevchenko".

Potrivit Ministerului Educaţiei a RMN, în persoana specialistului principal I. Gantjei, în total în universităţile din regiunea transnistreană învaţă aproximativ 14 mii de studenţi, cetăţeni ai RM.

 

În colaborare cu Irina Paşneva, reporter "Profsoiuznie Vesti", Tiraspol

 



Iti recomandam sa mai citesti si...
Ion Sârbu - Studentul pentru care PRACTICA…demult a bătut TEORIA
Cu tuberculoza în sala de curs
„Dacă lucrezi în Moldova, timiditatea suedeză trebuie să rămână în Suedia”
Comentarii

IMI Nova

Cele mai citite articole

Cuvinte cheie
Copyright © 2012 studentie.md. All Rights Reserved