





Pentru a nu ajunge în situaţia de a suna şi a-ţi anunţa întârzierea, încearca să estimezi corect timpul petrecut până la locaţia respectivă şi să te ghidezi după moto-ul: "la fix e prea târziu". Astfel, recomandarea experţilor este să te prezinţi cu cinci-zece minute înainte de ora stabilită.
Abordează o vestimentaţie clasică sau smart-casual
Dacă te duci la un interviu pentru un post de programator, vei putea sa te prezinţi fără probleme în blugi, cămaşa şi pantofi sport. În cazul în care poziţia pentru care ai fost chemată este din domeniile HR, PR, Marketing, Customer Service, Banking, Sales sau orice alte activităţi ce presupun un mai mare grad de expunere în faţa clienţilor, atunci optează pentru o ţinută clasică.
Nu uita să zâmbeşti
Oricâtă seriozitate ar presupune postul respectiv, întotdeauna un zâmbet şi o atitudine pozitivă fac mai mult decât o mie de cuvinte. Păstrează-ţi calmul, optimismul şi un fin simţ al umorului.
Deconectează-ţi telefonul
Este extrem de stânjenitor să auzi melodia telefonului şi să vibreze scaunul atunci când angajatorul te întreabă care sunt punctele tale forte. Va fi evident că nu profesionalismul. Iar celelalte atuuri vor fi garantat trecute cu vederea. Poate sună ca un amănunt, dar într-un interviu, amănuntele chiar contează.
Nu începe tu discuţia despre salariu
Nimeni nu spune că trebuie să pari dornic de voluntariat, dar orice angajator îşi doreşte ca viitorul angajat să fie mai mult motivat de muncă decât de pachetul salarial şi bonusurile anuale. Dacă te întreabă ce salariu vrei, răspunde că ai încredere că postul respectiv este remunerat corespunzător.
Documentează-te despre companie
Se întamplă adesea ca intervievatorul să-ţi adreseze la început întrebarea cheie: ce anume ştii despre noi? Pentru a nu te afla în postura de a răspunde sec că nu ştii mai nimic, intră din timp pe site-ul lor şi află tot ce poţi despre profilul companiei, serviciile oferite. Este un mod sigur de a-i demonstra că eşti cu adevărat interesat să lucrezi acolo.
Nu-l bârfi pe fostul angajator
În majoritatea cazurilor, nu se întâmplă să rămâi în relaţii amicale cu fostul angajator, mai ales după ce ţi-ai depus demisia chiar înainte de vizita anunţată a unei firme, dar asta nu înseamnă nici pe departe că trebuie să spui la un interviu toate aceste lucruri. Nu este un îndemn la minciună, ci o sugestie să îmbraci mai frumos adevărul.
Fii gata cu câteva întrebări
Inevitabil, la sfârşitul oricărui interviu, angajatorul te va încuraja să-i adresezi întrebări dacă îţi doreşti acest lucru.Ideal este să te gândeşti din timp la două - trei întrebări care să-i întărească convingerea că esti cu adevărat interesată de jobul respectiv.
Sfaturi pot fi multe, important este să fii tu însuţi, să ai încredere în forţele proprii şi niciodată nu te lăsa bătut. Aşa că...ÎNAINTE!!!