de Corina Morozan
Sommelier - remediu anti-fumat şi statut de poliglot
Câţi dintre noi, în vizită la un restaurant, au cerut părerea sommelierului despre un anumit tip de vin? Fiind o meserie cu tradiţii în Europa, dar prea puţin cunoscută în Moldova, meseria de sommelier nu este legal înregistrată în nomenclatorul profesiilor. Cu toate acestea "arta vinului" îşi face drum în ţara unde butoiul cu vin este "testul de gospodar" păstrat cu sfinţenie în beci.

Vrei să devii sommelier? Fii amabil, învaţă franceza şi nu fuma!

Alexandru Strugăreanu este enolog de meserie, sommelier a devenit de curând, urmând timp de un de zile cursul specializat din cadrul Asociaţiei Italiene de Sommelier din Brescia, Italia. "Am ales domeniul vinului deoarece în Moldova, industria vinicolă reprezintă una din principalele ramuri a ţării, dar şi din cauza numelui meu familie, Strugăreanu de la "strugure".

Pentru a deveni un bun sommelier, trebuie să întruneşti un amalgam de calităţi, rar întâlnite în zilele noastre, să iubeşti vinul, să nu fumezi şi să cunoşti cel puţin două limbi de circulaţie internaţională. "Sommelierul trebuie sa fie o persoană amabilă, tolerantă, un bun psiholog, un bun actor şi un bun orator. Ce ţine de miros, nasul trebuie antrenat prin mirosire a diferitor arome, iar pentru fumători, e de dorit să se lase de fumat". Micile secrete mai includ renunţarea la cafea şi la parfumuri.

Prima sticlă de vin pe care a servit-o Alexandru în calitatea sa de sommelier a fost unui englez, un mare cunoscător de vinuri. Mândria a fost şi mare cu cât vinul servit era produs în Moldova şi din acelaşi an cu Alexandru, 1987.

Meserie cu tradiţii în Europa, dar necunoscută în Moldova

Peste hotare, fiecare restaurant care se respectă are un sommelier. Acesta are grijă de servirea vinurilor şi de a consulta clienţii ce vin i s-ar potrivi în funcţie de bucatele alese. În Moldova nu există o facultate unde să deprinzi meseria de sommelier. Persoanele interesate pot urma un curs de specialitate din cadrul Asociaţiei de Sommelier din Moldova.

"Din păcate la noi în ţară această meserie cu o istorie foarte veche este aproape necunoscută", recunoaşte preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Moldova, Mihail Druţă.

Doar câteva restaurante de la noi beneficiază de serviciile unui sommelier. "Ne dorim ca numărul acestora să crească , din moment ce au de profitat şi clienţii restaurantului care vor primi o deservire impecabilă şi patronii de restaurante care îşi vor vinde mai uşor vinurile din stoc, şi producătorii de vinuri care îşi vor vinde  marfa", adaugă Mihai Druţă.

Nerecunoscută legal, cu salariu de 4000 de lei

La moment profesia de sommelier nu este inclusă în nomenclatorul profesiilor. Aceasta înseamnă că nu este recunoscută legal. Asociaţia îşi propune înregistrarea acesteia în nomenclatorul pentru anul 2012. Astfel angajatorilor le va fi mai uşor să beneficieze de serviciile unui sommelier.

În Moldova salariul unui sommelier este în jur de 4000 de lei. În Europa, salariul poate ajunge până la 1500 de euro şi mai mult, în funcţie de experienţă şi notorietate.

La moment în ţară sunt în jur de 20 de sommelier cu vârsta până la 30 de ani.


Galerie foto

Iti recomandam sa mai citesti si...
TOP 5 job-uri de vară pentru studenţi
Sfaturi de la miliardarii care şi-au început afacerea în timpul studenţiei
Elena Madan, asistenta Ambasadorului Franţei în RM: „…la noi chiar multe lucruri stau un pic ... altfel”
Comentarii
IMI Nova

CIAB

Cele mai citite articole

Cuvinte cheie
Copyright © 2012 studentie.md. All Rights Reserved