Studenție "la pachet"
Recomandate
Linkuri utile


Fii fan pe Facebook

16.01.2012 13:19
Practica studenţească încadrată într-un nou regulament
Practica studenţească încadrată într-un nou regulamentUniversităţile vor repartiza studenţii la stagiul de practică în conformitate cu lista instituţiilor identificate ca bază de practică, cu care se încheie contracte. Iar studenţii sunt în drept să identifice, să aleagă din instituţii pentru realizarea stagiului de practică şi să pretindă la condiţii corespunzătoare de desfăşurare a practicii.


Veronica Ciochina şi-a luat licenţa în Marketing şi Logistică anul trecut la ASEM. Pentru cele 7 săptămâni de practică, ea a decis să găsească o companie de publicitate: „Una mă accepta, dar fără să-mi ofere informaţie pentru teză, alta nici nu a vrut să discute fără îndreptare, iar a treia, "Ilise-Grup", m-a aceptat pentru că aveau nevoie de oameni".
Veronica avea program: zilnic, de la 10 până la 18. Colegii ei de grupă, majoritatea şi-au găsit loc de practică prin cunoştinţe sau la rude: „Nu ştiu dacă urmărea cineva prezenţa studentului la practică, important era să fie semnată agenda de sarcini".
Astfel neglijând cea mai importantă experienţă pe care ar putea-o acumula, unii studenţi preferă să-şi asigure semnătura în carnet şi să-şi rezolve problema cu teza de licenţă sau altele.
„Când eşti la practică şi ei nu au interesul de a te angaja atunci nu faci multe lucruri, înveţi mai mult din ceea ce observi. Şi dacă există şansa să faci altceva decât „să încurci" cuiva în acest timp, atunci mulţi preferă varianta a doua" - asta, potrivit Veronicăi, ar fi scuza majorităţii colegilor ei.

Între timp profesorii, conducătorii de stagii spun că cine vrea, are curaj şi insistenţă - reuşeşte să se impună în faţa angajatorului sau măcar să acumuleze experienţa utilă pentru interviurile de apoi: „Noi şi până acum am avut parteneriate cu companiile care acceptă sau chiar ne solicită studenţi buni la practică. Şi noi le propunem studenţilor, în cazul în care ei nu au găsit siguri, unde să meargă. Studenţii trebuie să înţeleagă care este costul de oportunitate a practicii. Foarte mult depinde de ei. Dacă nu e scop sau dorinţă - nu putem influenţa prea multe, decât să cerem să se respecte formalităţile, programul şi jurnalul de practică." - spune Angela Solcan, decanul facultăţii Business şi Administrarea Afacerilor, ASEM.

La rândul său, Eugen Hristev, director general la Trimetrica spune că acceptă permanent studenţi la practică. În ultimii 5 ani au fost uneori câte un student sau chiar 5 - 6. După ei era întărită o persoană, care să le acorde timp, iar 50 % dintre stagiari au fost ulterior angajaţi.

Conform unui nou regulament, elaborat de Ministerul Educaţiei, stagiarii au dreptul să aleagă unităţile de efectuare a practicii din numărul unităţilor cu care sunt încheiate contracte, să pretindă la condiţii corespunzătoare de desfăşurare a stagiului de practică, să execute numai operaţiunile şi lucrările prevăzute în programul de practică.

Studenţii stagiari sunt obligaţi să efectueze stagiul de practică în strictă conformitate cu prescripţiile conducerii instituţiei, iar schimbarea unităţii-baze de practică fără consimţământ este strict interzisă. Pentru activitatea desfăşurată în cadrul stagiului de practică, stagiarul nu poate pretinde la vreo remuneraţie din partea partenerului de practică, cu excepţia cazului în care practicantul şi partenerul de practică convin să încheie un contract individual de muncă.

Regulamentul conţine prevederi referitoare la tipurile stagiilor de practică, cerinţele unice pentru organizarea şi desfăşurarea stagiilor, obligaţiunile dar şi responsabilităţile subiecţilor implicaţi, ale părţilor care încheie contractele privind stagiile de practică, evaluarea stagiilor, drepturile şi obligaţiunile stagiarului etc.

Amintim că stagiile de practică sunt parte integrantă obligatorie a procesului educaţional şi se realizează în scopul aprofundării cunoştinţelor teoretice, acumulate de către studenţi pe parcursul anilor de studii şi formării competenţelor stabilite prin Cadrul Naţional al Calificărilor, pe domenii de formare profesională.

Utilizatori

Sondaj de opinie

La ce bun Moldovei, Procesul de la Bologna?

Învăţăm mai puţin
Cheltuim mai mult
Obţinem note şi credite transferabile
Cu sau fără cod nou, procesul merge
Suntem în rând cu lumea


Codul din imagine:


Cele mai citite articole

Cuvinte cheie

Made by Andrian Moraresco