Ce face astăzi moldoveanul care i-a servit pe Obama și Medvedev?

Tânărul Iulian Bobeică a dat mâna cu Barack Obama și Dmitri Medvedev și este deschis acum pentru o întâlnire și cu politicienii de la Chișinău.

Dmitri Medvedev nu mai este Președinte al Rusiei, iar Barack Obama va trece în curând, poate, prin emoțiile unei noi candidaturi la Casa Albă. Între timp, îl regăsim pe studentul care i-a servit pe cei doi lideri într-un restaurant din Statele Unite, Iulian Bobeică, urmând două facultăți.

Tânărul din Drochia, Iulian Bobeică, a dat mâna acum mai bine de un an cu Barack Obama, Președintele Statelor Unite ale Americii, și cu Dmitri Medvedev, până mai ieri conducătorul Federației Ruse. A trecut ceva timp de atunci, iar întâlnirea memorabilă a fost pentru Iulian o dovadă a faptului că America este ţara tuturor posibilităţilor.

„Nu am nimic împotrivă să mă întâlnesc cu oricare din liderii noştri aici, la Chişinău, spune astăzi Iulian Bobeică. Pentru mine acesta ar fi un eveniment tot atât de remarcabil".

„Bine ați venit, domnule președinte!"

În timpul vizitei Președintelui rus de atunci în Statele Unite ale Americii în vara anului 2010, Dmitri Medvedev a luat prânzul împreună cu omologul său, Barack Obama, la o cafenea obișnuită. Acolo lucra și Iulian Bobeică. Astfel, tânărul din Moldova s-a pomenit între doi președinți.

„Am auzit de la un coleg că va sosi Obama, însă despre Medvedev nu am știut nimic până în ultima clipă. Mă uitam uimit la liderul SUA când s-a apropiat și s-a salutat cu noi. Obama e de o statură înaltă și nu observasem că este însoțit de Medvedev. Într-o clipă am aruncat privirea în dreapta mea și m-am pomenit cu președintele rus în față. Sincer, am fost mai tare șocat să-l văd pe Medvedev decât pe Obama", repovestește Iulian întâmplarea vieții sale.

Iulian a rămas surprins de faptul că Dmitri Medvedev, președintele de atunci al Rusiei, era atât de mic de statură. L-a salutat pe președintele Medvedev, zicându-i în rusă „Bine ați venit, domnule președinte". De această dată i-a venit rândul lui Medvedev să se mire de Iulian, crezând că e un american care a învățat salutul în limba rusă.

„M-a întrebat cum mă numesc și de unde sunt. I-am răspuns că vin din Republica Moldova și mi-a zis: „Bravo, să ai grijă de tine". Acea întâlnire a fost - așa cum mărturisește - una cu adevărat incredibilă pentru tânărul din Drochia. Prietenii şi cunoscuţii din toate colţurile lumii îi cereau să le ofere cât mai multe amănunte. Chiar şi mulţi americani au dat năvală la acel restaurant şi făceau coadă ca să se aşeze la masa şi pe scaunele pe care au şezut cei doi şefi de stat.

„Mulţi mă apucau de mână şi întrebau dacă am strâns cu ea mâinile celor doi".

„Într-o societate democratică nu trebuie să existe o prăpastie de netrecut între cetăţenii de rând şi cei ce se află la putere"

Iulian Bobeică a revenit de ceva timp de peste ocean, iar acum este student la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere". Face două facultăţi concomitent, ca să recupereze timpul cât a stat în SUA, iar despre întâlnirea cu președinții celor două state își amintește cu plăcere.

„Întâlnirea a fost într-adevăr memorabilă, însă nicidecum una ce ar implica în mod inevitabil nişte schimbări în viaţa unui om", spune tânărul de la studii politice. „America este ţara tuturor posibilităţilor şi o ciocnire, nas în nas, cu vreo personalitate notorie poate avea loc oriunde şi în cel mai surprinzător mod. Într-o societate democratică nu trebuie să existe o prăpastie de netrecut între cetăţenii de rând şi cei ce se află la putere. Venim dintr-o epocă în care între conducător şi omul de rând a existat şi există şi astăzi, din păcate, o astfel de prăpastie".

Mai importantă pentru Iulian Bobeică a fost revenirea acasă și întâlnirea cu mama şi tata. „Cu fratele m-am întâlnit cu două zile înainte de a reveni acasă, după cinci ani de despărţire, chiar în SUA, unde dânsul sosise la un stagiu".

Fotografiile de la întâlnirea lui Iulian Bobeică cu Barack Obama și Dmitri Medvedev au rămas o amintire plăcută atât pentru Iulian, cât și pentru părinţi, rude, prieteni sau apropiaţi. Iulian Bobeică spune că întâlnirea și comunicarea cu aceşti doi conducători de stat i-a demonstrat că toţi suntem oameni şi tot ce e omenesc îi caracterizează şi pe ei.

 

Elena Vrancean-Șterbate
Știripozitive.eu |

 



Îți recomandăm să mai citești și...
Cătălina Cărăuş - între ţara lui Shakespeare şi valsul lui Doga

Cum faci faţă primei zile de facultate?

Viaţa după facultate: master sau…un an liber?

Comentează