de Liuba Lupașco

Olimpicul Cristian Cerneanu «Am aplicat la 5 universităţi peste hotare»

În ţară sunt în toi olimpiadele republicane. Identificaţi sau încă nu, tinerii olimpici moldoveni au aplicat déjà la mai multe universităţi de peste hotare. Este şi cazul lui Cristian Cerneanu de la o «fabrica de olimpici» cum mai e numit liceul său. Pe lângă locul III la Matematică, a câştigat de curând Premiul Mare la Olimpiada Republicană la Economie. Aceasta înseamnă un loc bugetar garantat la ASEM. Tânărul spune că a ales ca domeniu de studii în continuare Administrarea Businessului, doar că şi-a depus actele la 4 universităţi în SUA şi una în Olanda. Zice că după studii va reveni pentru a investi în Moldova, dar Moldova ce zice?

 

- Cristian, ai luat de curând Premiul Mare la Olimpiada Republicană de Economie. Cum a fost anul acesta Olimpiada, probele, cât timp ţi-a luat să te pregăteşti?

„Pentru mine a fost o surpriză prima parte a testului, unde se cere scrierea definițiilor..."

- Anul acesta olimpiada a fost foarte bine organizată; au fost acordate toate condițiile necesare pentru o competiție corectă și mă bucur nespus că această competiţie ia amploare. Probele au fost bine selectate, însă pentru mine a fost o surpriză prima parte a testului, unde se cere scrierea definițiilor câtorva termeni economici, deoarece eram deprins să îi înțeleg și să îi utilizez în soluționarea problemelor decât să ofer definiții fluente. La soluționarea problemelor era necesară multă atenție și ingeniozitate astfel am avut parte de niște provocări interesante în timpul olimpiadei.
Pregătirea pentru concurs a început încă din clasa întâi, dar am început să studiez economie un an și jumătate în urmă (din toamna anului 2010) și îi sunt foarte recunoscător profesorului meu, domnul Vitalie Andoni, care mi-a insuflat dragostea pentru acest domeniu de studii și activitate.

- Dar, eşti olimpic şi la matematică.
- La matematică am luat premiul III, acolo am concurat cu colegii mei de la liceul Orizont împreună cu care m-am și pregătit. Acest lucru noi îl facem deja de 5 ani și cu toate că succesele mele nu sunt la fel de înalte în matematică, oricum sunt cu inima împăcată deoarece unicii concurenți care m-au întrecut sunt tot "de ai noștri", adică sunt tot de la mine din liceu.

„Din când în când mai găsesc timp şi pentru odihnă"

- Care este programul tău zilnic, înveţi mult, ai timp pentru prieteni, hobby, mergi la teatru, ce altceva poate sa îl intereseze pe un tânăr cu astfel de succese?
- Prima parte a zilei o ocupă lecţiile, atât cele obişnuite cât și cele de olimpiadă, iar a doua parte a zilei deja este ocupată de o gamă mai largă de activități ce includ clubul de dezbateri organizat de American Resource Center, secția actorie a școlii de arte, temele pentru acasă, încă pregătire pentru concursuri, din când în când se mai găsește timp pentru odihnă și prieteni, și deja altele activități de o importanță și frecvență mai mică.

- Dacă ar fi să spui acum un mare mulţumesc pentru reuşite, cine ar trebui să stea în faţa ta?
- Pe tot parcursul am fost susținut de multe persoane apropiate. Pentru reușita la economie cel mai mare mulțumesc îl datorez profesorului meu, Vitalie Andoni care cu toate că nu sunt elev la liceul unde dumnealui predă a acceptat să mă instruiască și aceasta a făcut-o cu toată dăruirea, datorez mult și profesorului meu de matematică, domnul Marcel Teleucă, deoarece fără Matematică nu cred că ași fi ajuns la acest nivel în Economie, și nu în ultimul rând familiei și prietenilor care m-au susținut.

„Eu şi colegii planificăm să mergem la mari universităţi"

- Premiul cel mare a fost o bursă de studii la ASEM, dar nu mă îndoiesc de faptul ca şi BAC-ul îţi va reuşi de minune. O vei folosi?

- Sunt sigur că la ASEM se oferă studii de calitate, însă deja am aplicat la patru universități în SUA și la una din Olanda și în cazul în care o să fiu acceptat  de acestea cred că o să îmi încerc șansele să văd ce o să îmi poată oferi. Totuși cred că după finisarea studiilor universitare am să mă întorc în Moldova, să contribui și eu cu ce o să pot la bunăstare, iar aceasta la rândul ei, fiind o țară în curs de dezvoltare, după spusele lui Robert Kiyosaki este cel mai bun spațiu pentru investiții profitabile.

- Care sunt universităţile model pentru tine?
- Cu colegii mei împreună planificăm să ne facem studiile la mari universități din lume, doar că deja o să mergem pe drumuri diferite, cineva o sa facă programare, cineva fizică, eu mi-am ales ca domeniu de studii Administrarea Business-ului și sper ca fiecare dintre noi să reușească în carieră.

- Unde te vezi peste vreo 5 ani?
- 5 ani este o perioadă destul de îndelungată pentru a putea afirma sigur unde și cu ce mă voi ocupa, mai ales în acest moment când sunt atâtea oportunități și căi pe care se poate de mers, totuși tind să cred că voi fi în Moldova ajutându-l pe tatăl meu în afacerea pe care a întemeiat-o recent. Poate, muncind din greu şi susţinut de familie, voi avea şi eu afacerea mea. Sunt atâtea proiecte disponibile pentru tinerii antreprenori.

„Comparaţia copiilor nici nu ajută, nici nu motivează"

- Ce le-ai recomanda părinţilor altor copii, care arată cu degetul la tine şi spun: "Iată vezi, copilu acesta a învăţat bine, are succes, câştiga... tu de ce n-ai fi aşa"?
- Părinților le-ași recomanda să nu compare reușitele altor copii cu cele ale copiilor lor, deoarece acest lucru nici nu ajută, nici nu motivează (o cunosc din propria experiență), iar colegilor de la olimpiadă, și tuturor tinerilor le urez mult succes în continuarea studiilor, iar mai apoi și mai mult succes în începerea carierei.

 

 




Îți recomandăm să mai citești și...
Tatiana Darie: “Jurnalistul moldovean o să şoptească, englezul o să vorbească, iar americanul o să ţipe!”

Mitul studentului veşnic

Despre Crăciun, studenţi şi sindromul „cuibului gol“

Comentează