17.01.2013

Vlad Filat a împărtășit prioritățile anului - studenților

Vlad Filat a împărtășit prioritățile anului - studenților

S-a întâmplat nu la Guvern ci în fața studenților, la ASEM, unde printre ONG-iști și reprezentanți ai mass-media au participa studenți de la mai multe universități din țară. Ideea acestui format a sugerat-o unul dintre consilierii săi, „ca să fie și comunicare".


Întrucât primele priorități rămân în continuare „educația, educația, educația", după ce anul trecut domeniul s-a ales cu promisiuni înjghebate într-un regulament de autonomie financiară universitară, Premierul promite că în 2013 domeniul se va alege cu multrâvnitul Cod al Educației.

De fapt, se vrea instituirea unui sistem de educaţie bazat pe performanţă: „Dar trebuie să scăpăm de ruşinea care are loc an de an la examenele de BAC. Suntem una dintre puţinele ţări din lume, unde plătim nu pentru a studia, ci pentru a nu învăţa. Vom avea un alt mod de organizare a examenelor de BAC, cu sistem digitalizat şi monitorizare."

De asemenea, în 2013 vom veni cu o strategie de dezvoltare a educaţiei care să clarifice traseul dezvoltării educaţiei, va continua introducerea tehnologiilor informaţionale în şcoli şi universităţi. Anul acesta urmează să fie aprobat Codul Educaţiei, acesta reprezintă instrumentariul cu caracter juridic pentru a implementa un obiectiv strategic. De ce nu s-a întâmplat pină acum, e pentru că în educaţie aveam nevoie iniţial de o viziune, de aceea a trebuit să treacă timp ca să o determinăm, apoi să elaborăm şi Codul".

Noutatea anului în materie de noi structuri în domeniul educației va fi crearea Agenției pentru Evaluarea calității și acreditarea instituțiilor de învățământ vocațional și superior.

Aceasta a fost strict ceea ce vizează educația, adică vreo 20 de % din întreg planul de priorități. Ceea ce a fost accentuat la început e că de buna realizare a priorităților în 2013 depinde soarta țării noastre în următorul deceniu.

La întrebarea unui student: „Când vom trăi mai bine, cu salarii și pensii decente, locuri de muncă și economie prosperă ", Premierul a răspuns: „Peste cinci ani, în condițiile unei munci asiduie zi-zi."
Vlad Filat a invitat publicul să fie mai activ, să spună lucrurilor pe nume, să nu ia strategia neparticipării, prin „da ce-mi trebuie mie?" sau „nu vreau să risc".


Comentează