
"Un student de al meu m-a sunat pentru a mă ruga să amân cursul, pentru că dorea să stea la o coadă pentru cartofi ieftini, care se vând prin aşa-numita "mişcare a cartofului", o iniţiativă studenţească", spune Sara Young, stabilită în Salonic. Tot ea arată că primăria oraşului a delimitat parcele pentru cei care vor să cultive legume, în timp ce Universitatea oferă sfaturi pentru noii agricultori.
"A încerca să predai a devenit o luptă împotriva apatiei şi pragmatismului tinerilor. De ce să învăţăm, spun elevii când văd cum adulţii şcoliţi din familie nu mai au unde să lucreze. Pentru profesori este o provocare zilnică să ţină ridicat moralul tinerilor, chiar dacă nu sunt plătiţi în mod regulat", spune Sara Young. În Grecia, şomajul în rândul tinerilor a ajuns la aproape 50%.
"Un amic mi-a spus că nu a fost plătit începând din octombrie, iar dacă îşi dă demisia, cu siguranţă nu va vedea niciodată acei bani", spune Young.
Rebecca Hall predă limba engleză pentru o companie multinaţională din Atena, însă slujba este foarte precară şi presupune expirarea contractului şi încheierea altuia la fiecare câteva luni. "Costul vieţii pare să crească, să crească. Am mai mulţi prieteni greci decât englezi: unul dintre ei lucrează la banca ATE şi salariul lui a fost redus. Din fericire, este unul dintre acei greci care stă încă în apartamentul familiei."
Numărul studenţilor scade, însă numărul celor care vor să dea testul IELTS pentru a studia în străinătate creşte. "O altă prietenă este medic stomatolog. Îşi caută de lucru în Italia acum. Nu mai vede un viitor pentru ea aici", spune Rebecca Hall.
Amintim că, inspiraţi de lecţia unui profesor, un grup de studenţi au vândut cartofi, la un preţ de trei ori mai mic, în campusul universitar acum câteva zile.
Tineri au adus un camion plin cu saci de cartofi. Oamenii au putut să cumpere legumele pentru un preţ de trei ori mai mic, decât în magazine.
Ingenioasa iniţiativă aparţine studenţilor Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii Salonic, dar şi Asociaţiei Agricultorilor din oraş. Peste 50 de tone de cartofi au fost vânduţi în doar patru ore.
"Produsele ajung la consumatori direct de la producători, fără intermediari. Din acest motiv legumele sunt vândute pentru un preţ foarte bun", a spus un student.
Tinerii şi-au propus să organizeze acţiuni similare şi în alte oraşe ale Greciei şi să vândă şi orez, ulei de măsline, făină.
Adaptat de Elena Ungureanu
