Cât cheltuie un student moldovean în străinătate?
Orice tânăr moldovean, care vrea să studieze în străinătate, are de-a face cu o serie de cheltuieli. Pe lângă taxa de şcolarizare, dacă nu e la buget, se adaugă şi costurile chiriei, costuri pentru mâncare sau pentru activităţi din timpul liber.
Dmitrii Gorobîc, student în anul II la ASE Bucureşti spune că nu are cheltuieli cosmice, întrucât este la buget: „Eu nu plătesc căminul, de fapt în alte oraşe cei de la buget sunt nevoiţi să achite nişte taxe, pe care nici ei până la urmă nu ştiu să explice de ce le plătesc, dar cum s-ar spune „aşa trebu".
În România te descurci cu 70 - 100 euro pe lună
Dmitrii a calculat cât a cheltuit timp de o lună pe hrană la cantină, alimente transport, telefon, xerocopii. A ajuns la 350 RONi pe lună (puţin peste 70 euro), studentul ridicând o bursă de 280. Acum e în anul II şi spune că nu cheltuieşte mai mult de 400 roni pe lună: „nu fumez, nu beau şi în cluburi nu merg, dar dacă merg doar la party-uri gratuite. Reuşesc să merg la cinema, la teatre, muzee, mă distrez, călătoresc şi mă simt împlinit. Ce-i drept călătoriile sunt mai costisitoare, însă dacă mergi în excursii organizate şi finanţate de asociaţii studenţeşti atunci nu ai treabă."
Studenţii care îşi fac studii contra plată în capitala României, de asemenea pot solicita cămin, doar că pentru aceasta vor plăti. Eventual pot opta şi să stea cu chirie. De obicei se adună mai mulţi studenţi şi închiriază un apartament cu 2-3 camere (care costă 3 - 4 sute Euro pe lună) sau o garsonieră ( începând cu 100 Euro). Aici e foarte puţin spaţiu, dar şi suflete pe metru pătrat.
Bugete calculate de studenţi din Marea Britanie, Olanda, Suedia, Franţa şi Danemarca arată la ce cheltuieli ar putea să se aştepte tinerii care merg să studieze într-acolo.
Cazarea înghite aproape toţi banii
Costurile unui student străin în Franţa, de exemplu, depind de mulţi factori, dar în primul rând de regiune. În Grenoble sau Strasbourg nu cheltui la fel ca în Paris şi Nice. Oricum, dacă vrei să aplici la studii acolo, trebuie să rezervezi minim 500 de euro pe lună. Tatiana Lazăr, care şi-a luat masterul la o universitate din Nice, spune că avea bursă de 700 de euro şi traia foarte modest: « cel mai mult clar că se dă pe chirie, apoi alimente, cărţi, transport.
În Marea Britanie, chiria variază între 250 şi 500 de lire pe lună (aproximativ 300-600 euro), în funcţie de oraş, în timp ce în Suedia o cameră pentru studenţi valorează 3250 SEK (în jur de 370 de euro).
În Olanda chiria privată poate să ajungă şi până la 800 de euro, iar în Danemarca închirierea unei camere poate costa de la 2200 DDK (aproape 250 de euro) pana la 4000 DDK (în jur de 550 de euro). De cele mai multe ori, Internetul şi alte utilităţi sunt incluse în plata chiriei.
Locul secund în ceea ce priveşte ponderea din totalul de cheltuieli revine alimentaţiei. Aici pot fi alocate sume cuprinse între 300 şi 700 de euro, în funcţie de ţară şi mod de viaţă.
Majoritatea studenţilor care merg la studii în străinătate preferă să cumpere produse alimentare din supermarketuri care oferă preţuri mici şi să-şi prepare singuri mâncarea.
În Olanda, o porţie de mâncare la cantină costă între 4 si 5 euro, iar cei care îşi gătesc cheltuie in jur de 30 euro/săptămână. În Danemarca studenţii suportă costuri de 200-500 DKK/săptămână (30-70 euro), în Suedia de aproximativ 90 euro/luna, iar în Marea Britanie de circa 100 lire (120 euro).
Transport şi timp liber
„În capitala României, transportul pentru studenţi bursieri e gratuit, iei abonament la autobuz+troleibuz+tramvai care ar costa 50 lei (25 lei cu reducere pentru studenţi şi elevi), acei 25 lei se decontează (universitatea îi întoarce) aşa că circuli gratis. Dacă totuşi vrei abonament la metrou atunci mai dai 17 lei (tot cu reducere)", spune Dumitru Gorobîc.
În Suedia abonamentul pentru transport costă - 400 SEK (în jur de 46 de euro) şi are aproape aceeaşi valoare ca în Marea Britanie, unde acesta costa 40 de lire (aproape 47 de euro).
Cheltuielile pentru transport pot fi însă reduse prin folosirea bicicletei, care este închiriată cu aproximativ 30 DDK (4 euro) în Danemarca sau cumpărată cu circa 40 de lire (50 de euro) în Marea Britanie.
Potrivit statisticilor, cei mai mulţi studenţi originari din RM urmează studii în România, urmează Franţa, Federaţia Rusă, Ucraina, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Olanda, Suedia etc. Numărul oficial al lor este de 5000 mii. Neoficial, ar fi un pic mai mulţi.
Găsește-ne pe Facebook