Mitul studentului veşnic
Fie că nu-şi pot găsi de lucru, fie că nu le place domeniul ales, studenţii se reprofilează, făcând a doua facultate sau mai multe în acelaşi timp. Motivele sunt diverse, de la investiţia în persoana proprie, astfel, ei dobândesc competenţele necesare în profesia pe care vor să o urmeze, la pariuri cu prietenii. Specialiştii spun că a doua specializare universitară trebuie să aibă legătură cu domeniul absolvit la prima. Riscul a mai multe facultăți în CV este că angajatorul să se întrebe dacă absolventul ştie, de fapt, ce vrea să facă în viaţă.
Pornit de la un pariu, ajuns la o investiţie în persoana proprie
Tatiana are 27 de ani şi a absolvit două facultăţi, iar la moment mai face două, plus un master, în total sunt cinci. În ordine cronologică ar fi cam aşa: universitatea Tehnică, industrie uşoară, specialitatea design vestimentar, universitatea de Stat din Tiraspol, psihopedagogie, Universitatea Ion Creangă, pedagogie, studentă în anul II, universitatea de Stat din Moldova, limbi străine, engleza-germana, anul I şi ASEM, masterat în administrarea afacerilor. Doar primele două facultăţi le-a urmat gratis.
Totul a început de la un pariu cu prietenii din liceu, cine face mai multe facultăţi până la vârsta de 30 de ani. "Până la urmă este o ambiţie", spune Tatiana.
Design-ul vestimentar a dezamagit-o prin atitudinea agresivă faţă de stagiari la fabrica unde a mers la practică. Din această cauză a şi renunţat, deși îi plăcuse. Acum se specializează în psihologie. Despre limbi străine, motivează ca în ziua de azi toţi trebuie să cunoască minim două limbi de circulaţie internaţională. Administrarea afacerii urmează ca pe viitor să deschidă afacerea proprie. Doar ca nu-şi vede visul realizat în RM. "E greu să motivezi tinerii din Moldova să facă ceva", spune ea.
Pentru anul acesta, Tatiana a scos din buzunar, pentru cele două facultăţi şi master, 19.000 de lei: "Pentru studii nu trebuie să regreţi banii Tot ce faci, faci pentru tine". Totodată, Tatiana spune că dacă ar lua-o de la început ar face ...dreptul. De asemenea, zice că doar 20-30% din colegii pe care i-a avut la toate facultăţile urmate, învaţă cu adevărat.
Două facultăţi - una realistă, alta mai de vacanţă.
Cristinei Crăciun, cea de-a doua facultate i-a adus marea dragoste, care pe 12.12.12 i-a declarat iubire veşnică. În anul trei la Universitatea de Stat, facultatea limbi şi literaturi străine, germana-engleza, a decis că încă o facultate îi va oferi valoare adaugată la CV. La moment, este în anul doi la FRIŞPA, administraţie publică.
"La administraţie publică mă simt mai în mijlocul evenimentelor, mai aproape de realitate şi de RM. Cealaltă facultate, limbi străine, este mai liniştită, mai de vacanţă, mai de suflet, mai filosofică", spune Cristina. Pe viitor vrea să combine cu succes ambele specialităţi. "Mă văd lucrând într-o organizaţie internaţională, gen OSCE, ONU...", adaugă ea. Cristina, spre deosebire de Tatiana, are un scop bine determinat şi vine să-l argumenteze prin participarea la şcoli de vară peste hotare, conferinţe, burse câştigate.
Fiecare facultate în plus, costă
Potrivit legislaţiei în vigoare, a doua specializare poate fi urmată doar pe bază de contract, adică achitând o taxă de studii., asta în cazul în cazul în care şcolarizarea la prima facultate s-a urmat cu finanțare bugetară. Cele mai multe facultăţi îi admit pe studenţi la a doua facultate numai pe bază de dosar.
Specialiştii în resurse umane susţin că urmarea unui alt profil, diferit de cel pe care studentul l-a absolvit prima dată, îi poate crea acestuia probleme la angajare.
Specialiştii HR - "Schimbul frecvent de specializări nu va avantaja deloc candidatul"
Specialiştii în resurse umane afirmă că cel mai bine este să alegi un domeniu complementar primului, să nu existe o diferenţă prea mare între cele două specializări. "Dacă facultăţile urmate sunt din domenii apropiate, aceasta este privit doar pozitiv, demonstrând perseverenţa persoanei, prezenţa unui scop bine determinat. De asemenea, contează motivaţia acestei decizii, a fost o alegere conştientă, proprie sau impusă de unele circumstanţe (prima facultate am urmat-o pentru părinți, iar a doua - pentru mine). În cazul specialităţilor din domenii foarte diferite contează mult experienţa acumulată în fiecare domeniu format. Lipsa avansării într-un domeniu, schimbul frecvent de specializări nu va avantaja deloc candidatul", susţine Cristina Fleştor, specialist în resurse umane.
A doua specializare te poate dezavantaja dacă nu reuşeşti să-i convingi pe angajatori că eşti competent în domeniul în care vrei să lucrezi. "La moment, cei mai mulţi angajatori dau preferinţă experienţei de muncă", adaugă Cristina Fleştor.
Pe de altă parte, Ilona Suripa, specialist în recrutare de la "IDS Consulting" spune că persoanele cu mai multe facultăţi absolvite sunt avantajate la interviul de angajare. "Nu contează ce a absolvit, important este să se dezvolte profesional şi nu contează în ce anume. Totuşi, dacă domeniile sunt prea diferite, din punct de vedere psihologic nu e foarte bine, pentru că persoanele respective nu ştiu unde e locul lor în viaţă", afirmă sursa..
De asemenea, specialistul a mai adăugat că aproximativ 30% din cei care vin să se angajeze au două sau mai multe facultăţi terminate. "Primordial pentru noi rămâne totuşi experienţa. Poate avea trei facultăţi absolvite şi nimic experienţă sau doar una şi câţiva ani de practică într-o companie cu renume", adaugă Ilona Suripa.
Angajatori - "Noi nu verificăm diplomele, ci competenţele"
Pentru unii angajatori numărul facultăţilor nu contează. "Poţi să ai şi zece facultăţi terminate, dar dacă aplici pentru un post anume, de exemplu în negocieri şi nu ai experienţa cuvenită, cu ce te ajută facultăţile? Uneori se solicită studiile, dar în general e nevoie de anumite abilităţi, indiferent de numărul şi profilul facultăţilor. Ideea este să te potriveşti cu profilul anunţat. Noi nu verificăm diplomele, ci competenţele", afirmă Adela Margine, manager resurse umane „Orange Moldova". Compania Orange are 970 de angajaţi, iar recrutări se fac pe tot parcursul anului. Pe lună pot apărea câte 15-20 de funcţii vacante.
Competenţele şi potrivirea cu jobul anunţat fac parte din criteriile principale şi pentru Coca-Cola Îmbuteliere Chişinău. "Se urmăreşte scopul de a recruta persoane performante şi talentate, de aceea nu se numără facultăţile absolvite. Atât timp cât persoana corespunde cu profilul poziţiei recrutate, va fi selectată pentru experienţa şi abilităţile pe care le deţine.", menţionează Lucia Cobîleanu, HR Specialist la Coca-Cola Îmbuteliere Chişinău.
"Angajatorul este cel care urmăreşte să aducă în echipa sa persoane performante, iar dacă numărul facultăţilor determină şi succesul persoanei, făcându-se o analiză subiectivă, atunci nu ramâne decât să accepţi provocarea de a avea în echipă o astfel de persoană", adaugă Lucia Cobîleanu.
Coca Cola in Moldova are 181 de angajaţi, iar recrutări se fac cât de des este nevoie. „Au fost perioade când am angajat şi două persoane pe lună, dar au fost şi cazuri când timp de patru luni nu aveam nici o poziţie vacantă", specifică Lucia Cobîleanu.
Și tu, ai mai face o facultate?
Găsește-ne pe Facebook