de Liuba Lupașco

Markus Boman, Swedish Institute: „Notele maxime sau sărăcia contează prea puțin”

Suedia oferă 50 de burse de masterat, inclusiv tinerilor din Republica Moldova. Aceștia însă trebuie să concureze pentru a le obține cu licențiații din Ucraina, Georgia, Rusia și Belarus. Ce elemente din formularul de aplicare cântăresc bine la jurizarea dosarelor și de ce merită să petreci 1 an sau 2 la master în țara Premiului Nobel, aflați de la Markus Boman, program manager la Swedish Institute, care s-a aflat timp de 3 zile la Chișinău.


- Pentru început, ce reprezintă Institutul Suedez?
- Nu e o universitate. E o instituție guvernamentală, care oferă posibilitatea stabilirii conlucrării între insituțiile universitare din Suedia cu cele din străinătate, inclusiv cu studenții străini. Respectiv, cererea oricărui tânăr dinafara Suediei, care vrea să învețe la una dintre universitățile noastre, este intermediată de Swidish Institute.

- Sunteți aici pentru a lansa oferta educațională pentru anul viitor?
- Da, a fost un timp când studenților, moldoveni inclusiv, le era mai ușor să meargă la studii în Suedia, dar, în 2011 țara noastră a introdus studii cu plată și taxe pentru depunerea actelor. Or, anterior primeam zeci de mii de cereri pentru burse din partea aplicanților din India, China, Pachistan s.a. Problema acum este că numărul de cereri au scazut prea mult, ceea ce complică situația studentilor din Europa, inclusiv din Moldova. Adică, cetățenii altor state decât UE trebuie să plăteasca pentru studii. Și atunci noi am decis să oferim un anumit număr de burse prin concurs.

- Ce include oferta pentru 2013 - 2014?
- Institutul Suedez a decis să ofere studenților talentați din UE și alte state posibilitatea de a obține studii. Ne axam pe un grup țintă, ne interesează nu atât studenții cu note foarte bune, cât tineri ambițioși, cu competențe de leadership, implicați în anumite activități permanent, dar și cei cu experiență. Tinerii din RM pot concura alături de cei din Ucraina, Rusia, Georgia și Belarus pentru un număr de 50 de burse la cele peste 270 programe de masterat, la oricare dintre universitățile noastre.

- Ce-ar trebui sa stie tinerii moldoveni care vor sa mearga la studii în Suedia?
- Nu e neaparat să fii un student de notă maximă sau cu diplomă europeană. E suficient să știi să formulezi ideile, să le explici astfel încât să pari interesant, ne interesează backround-ul, implicarea, manifestările de voluntariat.

- Oferiți și burse pentru Licență?
- Nu, doar pentru Master, burse care acoperă absolut toate cheltuielile, cu durata de 1 an sau 2 ani. Mai avem și burse pentru doctorat și post-doctorat. Dar, candidații la doctarat vor concura în cadrul unui concurs general. Or, paradoxul constă în faptul că este mult mai ușor să obții o bursă la doctorat decât una la masterat.

- Ce înseamnă să fii masterand în Suedia, pe lângă faptul că ai putea fi la una dintre cele 11 universități în top 500  sau chiar la cele din 3 în top 100 Clasament Mondial?
- A fi tânărul care beneficiază de o bursă a Institutului Suedez înseamnă să beneficiezi de șansa de a te înscrie în rețeaua globală a viitorilor leaderi, care va permite legături cu alți studenți din peste 200 de țări. Mai înseamnă și contacte cu mediul profesional, persoane foarte interesante și influiente. Aceasta e o șansă de a vedea cum e să trăiești în Suedia, invitații la evenimente culturale etc.

- Dar care sunt cele mai prestigioase facultăți printre aplicanții străini?
- Pe de o parte constatăm un interes deosebit pentru programele de Management, Asigurarea Durabilității sau Dezvoltării durabile, Management aplicativ, Finanțe, Business și Administrare, Informatică. Dar să știți că și programele mai generale sunt de o calitate excepțională.

- Universităților de top le place să opereze cu o rată a angajabilității absolvenților unui sau altui program. Care ar fi absolvenții cei mai fără probleme cu angajarea în Suedia?
- Șeful meu ar vrea ca eu să zic aici că cea mai sigură este ingineria. Dar eu cred că angajatorii au nevoie în egală măsură de ingineri și specialiști în IT, dar și de persoane creative.

- Sunteți pentru a treia dată în Moldova. Prin ce se deosebesc tinerii de aici față de cei din Suedia?
- Studenții suedezi sunt mai relaxați, pentru că au o situație financiară mai bună. Dar pe tinerii din Moldova și din alte țări care studiază la noi, îi văd foarte motivați, foarte activi. Îți face placere să lucrezi cu ei în echipă, te molipsești de creativitatea si entusiasmul lor.

- În fine, un mesajul pentru aplicanții din anul acesta?
- Atrageți atenție deosebită la cerințele pentru aplicare, la cum vă descrieți ca student, ce vă motivează. Pentru că „provin dintr-o familie săracă", sau că „am fost cel mai bun student la cea mai bună universitate din țara mea" nu ne spune prea multe. Avem nevoie de informative care să vă pună în valoare.

Detalii despre studii în Suedia, pe http://www.studyinsweden.se, dar și pe www.si.se

 




Îți recomandăm să mai citești și...
Cât cheltuie un student moldovean în străinătate?

Valuri de studenţi internaţionali: balanţă negativă pentru Moldova

Deutschland - experienţa unei şcoli de vară

Comentează