Studenție "la pachet"
Recomandate


Fii fan pe Facebook
Elevii cu firme şi-au etalat marţi produsele şi serviciile. Real
Abia de au 19 - 20 de ani împliniţi, dar au firme şi operează cu venituri de milioane. Alţii o duc mai rău, ajung să ia credite pentru a rezista concurenţei. Sub privirea severă a „Centralei", 34 de firme conduse de elevii a 7 instituţii de învăţământ din Moldova şi-au dat marţi întâlnire la Moldexpo, unde s-a desfăşurat ediţia a V-ea a Târgului Naţional al Firmelor de Exerciţiu.
„Avem un sortiment nou de blănuri pentru cele mai rafinate doamne. Vă invităm la stand-ul nostru să consultaţi catalogul ultimei colecţii... ", „Sushi! Sushi! Restaurantul chinezesc! Suntem aici, în colţ..." „Rochii de mireasă, invitaţii, carduri, albumul mirilor şi alte accesorii pentru nuntă la stand-ul nr 3!" - sunt strigăte ale promouterilor angajaţi de firmele conduse de elevii colegiilor din ţară - să atragă cumpărătorii anume la standurile lor.

Or, nu au decât o zi la dispoziţie să vândă cât mai mult, să încheie cât mai multe contracte de colaborare şi să exceleze în faţa „Centralei" şi a colegilor de la alte instituţii, prin design, amenajare a standurilor, promovare şi ţinută de afaceri.
Dacă nu ai bani, nicio problemă. Îi iei cu împrumut de la Banca Centralei, amplasată chiar la intrare în Pavilionul 3 al Moldexpo. Important e să ai răbdare, ca tinerii să-ţi vorbească despre prima lor afacere, virtuală, ce-i drept, dar ei o fac cu toată seriozitatea şi în termeni cât se poate de reali. Din moment ce ai contractat o blană în leasing, de exemplu, trebuie să aştepţi ceva timp să se întocmească toate actele, că au şi ei controale de la fisc, departamente etc...

Prima impresie pe care o ai o dată venit la Expoziţia Firmelor de Exerciţiu e că nu se deosebeşte cu nimic de expoziţia „Fabricat în Moldova", să zicem, doar că aici culorile sunt mai intense, tinerii mai fericiţi şi „documentaţie" mai multă. Nici vorbă, însă, de dublă-contabilitate.

„Măi băieţi, măi, la ce-aţi luat toţi banii din bancă şi-i ţineţi la voi. Daţi-le oamenilor să vă cumpere mărfurile, serviciie!". Aşa ceva la o altă expoziţie de la Moldexpo n-o să auzi.
A fost, de fapt un reproş al Alionei Şargo, colaboratoare a Centralei Firmelor de Exerciţiu, adresat unei firme nou-nouţe, care nu prea ştie încă de faptul că banii închişi nu aduc valoare adăugată.

„Firma de exerciţiu reprezintă un model al unei întreprinderi reale, unde elevii se comportă ca şefi şi angajaţi. Ei efectuează tranzacţii economice existente în firmele reale, fiecare firmă fiind structurată, în conformitate cu situaţia practică, în departamente: resurse umane, secretariat, marketing, desfacere, contabilitate, etc. Activitatea lor se desfăşoară conform legislaţiei în vigoare din Republica Moldova şi este o simulate sută la sută a afacerilor reale." - spune dna Şargo.

Toate firmele de exerciţiu ale elevilor de la colegii şi şcoli profesionale, sunt înregistrate la Centrală. Un fel de Minister al lor. De aici vin controale, iar în caz de necesitate aici se poate de solicitat ajutor: un credit, propuneri de modificări în legislaţie, licenţe, patente ş.a.

Firma de Exerciţiu „BigLife" S.R.L de la Colegiul Naţional de Comerţ a fost vedeta târgului de astăzi. Tocmai a revenit de la o expoziţie regională a firmelor de exerciţiu. Din 60 de firme participante la tîrgul din Bucureşti , F.E. „BigLife" S.R.L. a obţinut premiul absolut ca cea mai buna Firmă de Exerciţiu, a avut cea mai buna prezentare mulimedia PPT; a avut un catalog bun, şi a luat locul II la concursul cel mai bun negociator : «Nimic însă nu se compară cu numărul de contracte încheiate. Acum noi avem livrări către partenerii noştri, firme de exerciţiu din România, Austria, Germania» - se laudă reprezentanţii acesteia sub ochii iscoditori ai colegilor de la standul de alături.

Elena Stratulat, coordonator al Fimelor de Exerciţiu de la Colegiul de Informatică, în schimb se mândreşte cu faptul că unii dintre absolvenţii colegiului, care au participat în firme virtuale,  au acum firme în care veniturile sunt reale : « Doi băieţi de-ai noştri, Tudor Tarlev şi Alexandru Darii au o firmă care se ocupă de prestare servicii asistenţă tehnică, Iar Maxim Gaus şi Sergiu Muntean au o firmă care se ocupă de publicitate ».

Modelul firmei de exerciţiu a fost introdus în Moldova prin proiectul EcoNet,care reprezintă o reţea regională a firmelor de exerciţiu din Europa de Sud-Est.

Conceptul de firmă de exerciţiu a fost aplicat mai întâi la Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău, Colegiul Naţional de Comerţ şi la Colegiul de Informatică din Chişinău cu susţinerea organizaţiei Kultur Kontakt, Austria. Acum în proiect sunt implicate 6 colegii şi o şcoală profesională, elevii cărora implementează în practică, simulând, cunoştinţele deprinse în domeniul contabilităţii, corespondenţei comerciale, limbii străine, informaticii, jurisprudenţei, etc.

 

Galerie foto
Autor: Liuba Lupașco
03.04.2012
Îți recomandăm să mai citești și...
Daniel Racovizza: „Dacă eşti deştept poţi să faci un Fashion House şi în Africa”
Iurie Borş - veşnicul student la şcoala vieţii, cu vise care „nu aduc profit”
Profesia leac de suflet şi remediu „anti-şomerie”: bijutier

Comentarii
Nu sunt comentarii. Comentează tu ;)
Pentru a plasa comentarii, este nevoie sa fiți logat.

Sondaj de opinie

La ce bun Moldovei, Procesul de la Bologna?

Învăţăm mai puţin
Cheltuim mai mult
Obţinem note şi credite transferabile
Cu sau fără cod nou, procesul merge
Suntem în rând cu lumea


Codul din imagine:


Cele mai citite articole

Cuvinte cheie

Made by Andrian Moraresco