Studenție "la pachet"
Recomandate
Linkuri utile


Fii fan pe Facebook
„我叫 Vlad, 我在丹麦留学”- la doar 2000 km de Moldova
L-am găsit pe Vlad Corduneanu pe Facebook, făcându-şi mari griji pentru casă, ţară, corupţie şi indiferenţă. Apoi l-am găsit pe skype, la fel de îngrijorat. Am vorbit patru ore în româna, asta chiar dacă noţiuni în engleză i se dădeau mai uşor. Bine, că mai ştie chineza, japoneza , germana, daneza. Mi-a povestit cum a reuşit să înveţe chineza de sine stătător, să promoveze democraţia în Moldova pe youtube şi să lucreze pentru cei de la IBM. Studiază în Copenhaga şi este ferm convins că formula succesului constă în 10% talent şi 90%, multă muncă.
Cu puţin accent străin, Vlad ne-a povestit că a reuşit să facă o grămadă de lucruri, pe care mulţi dintre semenii săi, la cei 23 de ani nu ar fi îndrăznit să viseze. Trăieşte în străinătate de şapte de ani. La moment îşi face studiile în Copenhaga, Danemarca, specialitatea marketing şi management. Din septembrie 2011 lucrează şi pentru IBM, dar nu a pierdut o zi în cei şapte ani fără ştiri din Moldova.

„我叫 Vlad, 我在丹麦留学" tradus ar fi „Sunt Vlad şi învăţ în Danemarca"

Petru mulţi dintre noi, să înveţi o limbă străină de unul singur este o încercare riscantă care nu toţi se încumetă s-o accepte. Vlad a fost motivat de competiţie, fiind pasionat de caligrafia japoneză, limbă pe care a însuşit-o la 14 ani. Chineza a fost o nouă provocare, care i-a reuşit cu brio. Nu are nevoie de profesori pentru că metoda personală de a deprinde o limbă străină este mai neobişnuită şi noncomformistă.

„Chineza are o gramatică simplă, mi-a luat vreo trei ani şi jumătate s-o învăţ. Am început cu ajutorul cărţilor de specialitate, CD-uri. Priveam filme şi ascultam piese în chineză, comunicam pe chat", spune Vlad. Drept recompensă a efortului depus, a obţinut 82% la testul de cunoaştere a limbii chineze, un fel de TOEFL pentru cunoscătorii de engleză.

Danemarca - un vis scump... 60 de lei pentru un sandwich la cantină

Nu este uşor să înveţi într-o ţară străină, mai ales la început când perioada de adaptare îţi ia ceva timp, iar dacă mai e şi criză mondială, atunci nu prea ai noroc cu angajările. „Primul an a fost cel mai greu, frustrant, mă bucur că părinţii m-au susţinut financiar şi astfel am reuşi să izbutesc până mi-am găsit primul job".

Una din barierile pe care studenţii moldoveni le întâlnesc plecând să înveţe peste hotare este şocul cultural şi mentalitatea nativilor pe care trebuie s-o înţelegi. „Pentru mine a mai fost şocul preţurilor. Danemarca este cea mai scumpă ţară din UE, astfel preţurile mi se par exagerate, de exemplu pentru un sandwich la cantina universitară trebuie să scoţi din buzunar 60 lei".

„E trist să oferi bani pentru note"...

Un subiect care în Moldova stârneşte discuţii aprinse, iar universităţile creează pârghii de combatare a fenomenului, corupţia nu este la ea acasă în universităţile din Danemarca. „Niciodată nu mi s-a cerut mită, nici într-un caz. Danemarca este una din cele mai necorupte ţări din lume. E ridicol, sună naşpa, trist să dai bani pentru note".

Referitor la studenţii danezi spune că sunt mai distanţi decât moldovenii şi e greu să te împrieteneşti cu ei, deşi i-a reuşit. De asemenea în baza unei observaţii personale, distracţia la tinerii danezi este egală cu consumul de alcool: „Tinerii din Moldova pot să se distreze fără să consume alcool, „pot avea fun" la o vorbă bună, înconjuraţi de prieteni, danezii în schimb se îmbată rău de tot şi acest lucru mă descurajează".

Dar aceeaşi studenţi danezi sunt mai independenţi şi responsabili comparativ cu moldovenii. „Ei sunt mai mediocri, nu există isteria de a fi mereu primul, ştiu să lucreze în echipă".

Căciuliţe „Zdob şi Zdub", soarele „moldovenesc" şi bomboane „Bucuria"

Se bucură că este din Moldova şi speră ca celelalte ţări să ne cunoască din perspectiva oamenilor talentaţi, muncitori şi care au succes. „Mă identific cu Moldova, deşi am cetăţenie dublă şi mulţi spun că sunt din România, eu ţin să specific că sunt basarabean", spune Vlad. Atunci când este întrebat de unde este, Moldova îi duce pe interlocutori cu gândul la nişte insulele... în cel mai bun caz la „e în Europa?".

„Mai nou lumea identifică Moldova cu Eurovisionul, când îţi spun...a...voi sunteţi?, cei cu căciulele înalte?? Făcând referinţă la formaţia „Zdob şi Zdub" şi piesa lor", mărturiseşte Vlad.

La capitolul dor de Moldova, duce lipsa preţurilor rezonabile, soarelui şi a bomboanelor „Bucuria". Nu sunt multe lucruri care să-ţi amintesacă de Moldova într-o ţară nordică, dar vremea frumoasă este printre marile doruri. „S-a întâmplat să fie soare într-o zi şi cu un prieten am stat la o terasă, am mâncat şi m-am simţit ca acasă".

Cât de importantă poate fi pacea?...

Nu a identificat întreaga formulă a succesului, dar cunoaşte din ingredientele-i. E pasionat de tehnologia inovaţională şi gadget-uri şi: „Îmi plac provocările, duc lucrurile la bun sfârşit şi niciodată nu mă întorc din drum. Îmi pun un scop şi încrec să-l ating. Sunt perseverent şi pragmatic", spune Vlad.
Citeşte mult, nu doar literatură de specialitate, dar şi cărţi despre perioada interbelică. „Am impresia că oamenii au uitat cât de importantă este pacea, cât de greu este s-o păstrezi. Îmi plac gândurile şi reflecţiile din perioda respectivă", mărturiseşte Vlad.

Pe viitor vrea să facă un stagiu în China, în domeniul economiei, după care urmează un program de master. Cel puţin în viitorul apropiat nu mai învaţă nicio limbă, iar în Moldova în următorii cinci ani, puţin probabil să se întoarcă, decât în vizite.

Galerie foto
Autor: Corina Morozan
15.12.2011
Îți recomandăm să mai citești și...
Top 15 universităţi de elită din lume
Franţa e o ţară foarte frumoasă, de aceea francezii iubesc s-o păstreze pentru ei
La ce se pot gândi 3 fete când găsesc un trandafir în clanţa uşii la cămin?

Comentarii
Nu sunt comentarii. Comentează tu ;)
Pentru a plasa comentarii, este nevoie sa fiți logat.
Utilizatori

Sondaj de opinie

La ce bun Moldovei, Procesul de la Bologna?

Învăţăm mai puţin
Cheltuim mai mult
Obţinem note şi credite transferabile
Cu sau fără cod nou, procesul merge
Suntem în rând cu lumea


Codul din imagine:


Cele mai citite articole

Cuvinte cheie

Made by Andrian Moraresco