de Liuba Lupașco

Sună-ţi colegul! S-ar putea să fi ajuns ministru!

Monumentul studentului necunoscut. Nu ştiai că s-a inaugurat? Există, şi de două ori pe an, de Ziua Studentului şi de Ziua Alegerilor, (când studenţii sunt vânaţi de adepţii schimbării la fel ca pensionarii de vânzătorii de nostalgie) la picioarele Studentului Necunoscut se depun coroane de către oficialităţi şi se ţin momente de reculegere. Se întâmplă astăzi. Acum.

Indiferent de mai eşti student sau ai absolvit, dar ţi-a rămas în suflet nebunia acelei perioade, să ne imaginăm următorul scenariu. Eşti acasa; obosit după o zi de muncă în care sefu' te-a avut fără mare motiv. Presezi enervat telecomanda, căutând ceva ce te-ar face să auzi ce spune măcar cineva din cele 76 de surse din pachetul «Optim» de la Focus sat. Accidente, viol, sinucideri şi nişte mutre bănuite de corupţie..., care jură, deloc credibil, că n-au furat-o decât pe nevastă-sa de la soacră. Idee nici atât de bună, de altfel... La un moment dat, pe un Canal marca SOR TV sau Hânceşti TV, surprinzi o feţişoară provincială, cu iz de vedetă începătoare, care citeşte următoarea ştire: Depuneri de coroane la Monumentul Studentului Necunoscut. Te opreşti din butonat. Te-a intrigat. Începi să te întrebi dacă nu cumva la Hânceşti sau Soroca e 1 aprilie şi asculţi mai departe: „ Astăzi se împlinesc x ani de la Mişcarea Studenţească.

La Monumentul Studentului Necunoscut de la Valea-Morilor au fost depuse coroane de flori de către oficiali, oameni de rând, vagabonzi, dar şi de studenţi... Noua Ministră a Educaţiei, a ţinut să precizeze că ei nu i s-a întâmplat să se confrunte cu probleme (nuş de ce problemele în capul tău se asociază cu beţii până în zori, nişte restanţe şi foame veşnică), dar ministrei nu i s-a întâmplat că ştia că i se poate întâmpla o carieră de succes. Mai recunoaşte ministra că a auzit lucruri de-a dreptul nebuloase despre această perioadă a vieţii. Oficiala a ţinut să precizeze chiar că „ mai mereu de vină este conjunctura social-economică" şi că "eroii ce s-au sacrificat acestei perioade (adică au făcut exces de zel) rămân în inimile generaţiei tinere şi în memoria statului".

Te ridici imediat, îţi iei haina, ieşi şi te îndrepti spre locul cu pricina. Ajungi în staţie. Lângă tine frânează cu aceeaşi viteză un tip care te analizaază. Te pui şi tu pe analizat. Într-un moment îţi dai seama că ai mai văzut undeva acest profil. Băăăăi, d-apoi din cămin îl ştii. Tipu care n-avea somn, iar dacă îl şi avea cu siguranţă trecea atunci când fetele de la Drochia, din odaia 6, găteau noaptea, ca măcar ceva să le rămână şi lor. Nu ţii minte precis cum îl cheamă, dar când vă nimeriţi în acelaşi troleu, vă puneţi pe răscolit amintiri... Şi el se pare, tot spre Monument se îndreaptă.

Câteva staţii mai încolo, mai urcă o persoană, care se dovedeşte a fi tot un fost coleg de facultate, ăsta o dă cu proiectele. O duce bine, interesant, o să vă mai recunoască. Vi se alătură. Ajungeţi la locul cu pricina. Vă uitaţi în stânga şi-n dreapta şi nu vedeţi nici urmă de monument şi nici coroana ministrei. Bine că nici baru cu bere ieftină nu mai e unde era, la colţ. Dar e Andy s acum. Nu vă lăsaţi mult convinşi şi mergeţi acolo. Ca pe vremuri. Cu sau fără ocazie. Dar ocazie azi este. Monumentul.

După primele 2 beri vă amintiţi cu cine semăna Monumentul de la ştiri. Cu voi!!!! Aveţi şi poza de grup, când v-ati pornit la Orheiul Vechi, dar tot la Valea Morilor aţi ajuns.

Aşa că, trezeşte-te din aţipire, pune mâna pe telefon, sună-l pe fiecare-n parte până când nu este prea tarziu... (Sună-ţi colegul! S-ar putea să fi ajuns ministru, sau să aibă acces la proiecte finanţate!)



Iti recomandam sa mai citesti si...
Dress Code-uri
Tu, când te măriţi? (...studentelor nemăritate)
Alolingvii și BACul la română
Comentează