Deutschland - experienţa unei şcoli de vară
Un mic test, o porție gigantică de stres și o surpriză în ziua de Paști, m-au făcut să trăiesc în această vară o adevărată experiență studențească. E-mail-ul care a confirmat acceptarea mea la un curs de vară în Germania m-a făcut să cred că cine vrea, poate. Experienţe am trăit de tot felul, de la colega care face salată cu mama pe Skype la grupul „Soviet Union". Butonul „Drücken", în cazul în care uiţi de el, e jale, nu mai ieşi din tramvai şi...iepuraşii, care îţi taie calea de fiecare dată când mergi la cursuri.
Datorită programului DAAD am devenit și eu una dintre norocoasele care au învățat timp de o lună din vară la una din universitățile din Germania.
Totul s-a petrecut în orașul Mannheim, sudul Germaniei. Cei de la universitate m-au primit foarte bine, mi-au explicat în ce constă cursul şi ce trebuia să fac. Mannheim, de altfel, e un oraș liniștit în care seara poți vedea în unele locuri (mai puțin aglomerate) iepurași sărind de ici-colo.... În Moldova vezi o grămadă de câini vagabonzi, în Germania, iepuri...fiecare cu specificul său naţional. Oraşul e plin de alte naționalități (egipteni, africani, turci, ruși). Mergând pe stradă mă întrebam, unde or fi nemţii?...Ideea este că ei nu merg cu tramvaiul, ei au mașini personale, presupun că salariul le permite, nimic neobişnuit pentru o ţară marca UE. În rest, oamenii sunt mai prietenoşi decât credeam.
Mai era şi așa-numitul „Freizeitprogram" ce includea excursii în orașele Frankfurt, Stuttgart, Speyer, Worms și desigur în romanticul oraș Heidelberg. Înafară de ore şi seminare, mai era şi un Club de Cinema, unde aveam posibilitatea să vizionăm filme în germană. Fiecare weekend era încărcat cu program pentru excursii, iar seara se organizau așa-numitele „Open-Air Parties". Verdictul: Foarte tare!!!
Cred că toţi am auzit de străzile impecabile din Germania, însă va spun eu, nu-i chiar așa. Da, mijloacele de transport sunt ultra moderne, tramvaie și autobuze noi, dotate cu aer condiționat și mai tot timpul sunt locuri libere, însă gunoi pe stradă o să vezi și la ei. Butonul ,,Drücken,, care în română se traduce ,,a presa, a apăsa,, mi s-a întipărit în memorie. În autobuz, tramvai sau la semafor trebuie mereu să apeși acest buton, de altfel riști să stai zece minute la semafor sau să rămâi blocat în tramvai. Ce să vă mai povestesc...punctualitatea și ordinea într-adevăr sunt importante în Germania și ei apreciază foarte mult străinii care cel puţin încearcă să învețe germana.
Pe lângă nenumăratele avantaje, te poți trezi și cu o mulțime de dezavantaje ca student în Germania. Colega care trăiește în camera vecină și nu te lasă în pace, te imploră să mergi cu ea la cumparături, să nu o lași cumva singură, sau și mai interesant...face mâncare cu mama pe skype câte două ore - ,,mama, câtă sare trebuie să pun???,,. La fel te poți ciocni de fenomenul „Soviet Union", eticheta pusă atunci când aud că eşti din Moldova, sau când socializezi cu studenții din statele ex-sovietice și respectiv vorbești mai mult rusa decât germana.
Cu toate astea, impresia mea despre Germania a rămas una pozitivă, oferindu-mi o nouă, unică experiență de viață.
P.S: Pentru cei interesați de acest tip de burse pot vizita site-ul oficial al Ambasadei Germaniei la Chișinău, domeniul cultură și educație.
Galerie foto
Găsește-ne pe Facebook