Top 5 activităţi de voluntariat pentru tineri
Activităţile de voluntariat sunt, mai nou, cele mai eficiente metode pentru tineri să înceapă o carieră, precum şi o opţiune la îndemână pentru tinerii care încă nu au vârsta necesară pentru a fi angajaţi legal.
Beneficiile voluntariatului sunt numeroase. Pe lângă cele psihologice, tinerii care se hotărăsc să facă voluntariat realizează de cele mai multe ori că aceasta e o metodă bună pentru a-şi dezvolta abilităţile pe care le pot pune în practică la locul de muncă.
Sunt multe beneficii psihologice pozitive pentru tinerii care se implică în activităţi de voluntariat. Un simţ al apartenenţei la grupurile de voluntari, creşterea încrederii de sine, şi a părerii despre sine, pot fi câteva din avantajele pe care tinerii le pot obţine din activitatea de voluntariat. Unele şcoli au inclus în program ore dedicate voluntariatului: ecologizarea zonei din imediata apropiere a şcolii sau plantarea de copaci.
"Ce activităţi de voluntariat mi se potrivesc?", s-ar putea întreba tinerii.
Vezi mai jos un top 5 activităţi de voluntariat pentru tineri
1. Voluntar pentru mediu
Tinerii care vor să protejeze mediul pot fi interesaţi să se implice în activităţi de voluntariat ecologic. Există numeroase moduri prin care tinerii pot avea „activităţi eco" de voluntariat. «Hai Moldova» ésté campania de salubrizare a ţării, lansată anul trecut şi care a avut un ecou şi o implicare de invidiat
2. Activităţi de mentorat
Tinerii carora le place să fie în preajma copiilor pot ajuta în mai multe feluri prin activităţi de voluntariat. Una din modalităţi este să petreacă timp alături de copii mai mici, care se pot confrunta cu probleme de citit, probleme de matematică sau alte subiecte disciplinare pentru şcoală. De multe ori, o simplă întrebare adresată în legătura cu un proiect sau activitate de voluntariat poate clarifica mult lucrurile. Puteţi să vă faceţi o idee aici.
3. Voluntariat în cartier
Poate ca nu exista activitate de voluntariat pentru tineri mai buna decât intenţia de a face voluntariat în cartier. Un mod de a începe este participarea la indeplinirea nevoilor din cartier şi asistarea oamenilor care trăiesc acolo. Sunt vecini care s-au ocupat de curăţenia de primavară în curte? Consideră-l un punct de plecare bun.
4. Voluntariat pentru oamenii defavorizaţi
Activităţile de voluntariat pot avea şi mai mare impact pentru tinerii care aleg voluntariatul pentru a susţine o cauză în favoarea celor defavorizaţi, vulnerabili din vecinatate sau din lume. Tinerii îşi pot începe activităţile de voluntariat la o organizaţie locală care îi ajută pe săraci, pe cei bolnavi, pe bătrânii singuri. Tinerii pot, de asemenea, sa înceapă să se gândească la propriul lor proiect de voluntariat. Colectarea donaţiilor în alimente sau a donaţiilor în obiecte pot fi câteva idei de activităţi voluntare.
5. Tineri voluntari creativi
Tinerii voluntari creativi îşi pot folosi talentul pentru a-şi dezvolta propriile idei despre proiecte de voluntariat. Tinerii artişti pot dona colecţiile lor de artă către spitale de copii sau către centre de plasament, sau pot folosi talentul lor pentru a face o după amiază mai placută câtorva copii prin activităţi de desen, sculptat, dans, magie. Lista ideilor din partea voluntarilor creativi este nelimitată pentru tinerii care doresc să facă o diferenţă în lume.
Găsește-ne pe Facebook