de Liuba Lupașco

Valuri de studenţi internaţionali: balanţă negativă pentru Moldova

Studiile în străinătate nu mai sunt un mister pentru moldovenii, care ar dori să meargă peste hotare, ca să-şi desăvârşească studiile universitare. O bună parte dintre olimpicii naţionali la biologie, chimie, matematică, informatică sau economie, care şi-au luat BAC-ul la ultima sesiune sunt înscrişi în primul an de facultate la universităţi de prestigiu în lume. Deşi numărul acestora este incert, statisticile arată că balanţa studenţilor internaţionali este mult prea negativă pentru Republica Moldova. Oficial raportul e de 1:4, neoficial, ar fi de 1: 10.

Olimpicii moldoveni şi-au facut bagaje de vise. Necontabilizate

Printre tinerii moldoveni înscrişi la universităţi de prestigiu în lume anul acesta este şi Cristian Cerneanu, câştigătorul Premiului Mare la Olimpiada de Economie 2012. Cristian este acum în plină adaptare la Erasmus University, Rotterdam. Colegul de liceu al lui Cristian, Andrei Ivanov, olimpic la Matematică şi Informatică, la fel şi-a împlinit visul ultimilor 4 ani, de a ajunge la Massachusetts Institute of Technology (MIT), în oraşul Kambridge. În lista de prieteni de pe facebook ai celor doi absolvenţi ai unei fabrici de olimpici din Moldova, găseşti multe profiluri ce conţin ţara de origine R. Moldova iar la capitolul studii , universităţi precum MIT, Harvard, Kambridge etc.

Cristian, dar şi Andrei fac parte din categoria studenţilor care au plecat pe cont propiu la studii în străinătate şi al căror număr poate fi estimat doar cu aproximaţie de statistica RM.

Or, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, anul acesta peste hotarele ţării vor învăţa cca 5.500 de tineri moldoveni. Acesta este numărul celor înscrişi la studii complete (Licenţă, Master sau Doctorat) şi care au plecat în România, Ucraina, Federaţia Rusă, Bulgaria, Turcia, China, Slovenia, Grecia, etc., ţări cu care RM are semnate acorduri de colaborare în domeniul învăţământului şi educaţiei.

«Alţi cca 400 de tineri pleacă anual prin programme de schimb academic pentru perioade surte de timp (un trimestru, un semestru sau chiar un an), aşa-nimită mobilitate academică. Cele mai solicitate burse la acest capitol sunt obţinute graţie proiectelor Alianţei Franceze, ale Consiliului American sau ale organizaţiei DAAD (Germane)», spune Ludmila Pavlov, şefa direcţiei Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, Ministerul Educaţiei.

«Mulţi dintre tinerii care merg să urmeze studiile în Germania, Franţa, Austria, Italia, Marea Britanie şi SUA o fac individual şi este foarte greu să le duci contul» - recunoaşte Ludmila Pavlov.

Experţi independenţi spun că numărul celor din urmă ar putea depăşi uşor cifra celor care pleacă prin programele "contabilizate" de minister. Preponderent aici ar fi numărul tinerilor care pleacă să-şi ia masteratul la universităţi de prestigiu.

Străinii vin în Moldova să înveţe (80%) medicină

Aşa sau altfel, balanţa studenţilor internaţionali pentru Moldova este una negativă. Datele pentru anul acesta a străinilor care vin oficial să-şi trăiască studenţia în ţara noastră vor fi făcute publice abia în luna decembrie. În anul academic trecut în Moldova au urmat studii superioare puţin peste 1 600 de tineri. Cca 80% dintre aceştia, potrivit Ministerului Educaţiei, au venit să studieze medicina.

Visul american, valabil şi pentru studenţie

Conform informaţiilor oferite de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, numărul studenţilor internaţionali a crescut de la 0.8 milioane în anul 1975, la 3.7 milioane în anul 2009, rata de creştere în intervalul 2009-2012 fiind de 12% pe an.
În topul destinaţiilor universitare care atrag cel mai mare numar de studenţi internationali se află Statele Unite ale Americii, conform datelor Institutului pentru Educaţie Internaţională. Numai în anul universitar 2009-2012, în Statele Unite ale Americii au ajuns 691.000 studenţi din afara ţării pentru a urma o facultate. SUA este urmată pe locul doi de Marea Britanie.
China, de cealaltă parte, se află în topul ţărilor care trimit cei mai mulţi studenţi internaţionali, fiind urmată de India şi Corea de Sud. Pentru studenţii chinezi, domeniile de studiu cele mai căutate au fost business/management şi inginerie.


Galerie foto

Iti recomandam sa mai citesti si...
Deutschland - experienţa unei şcoli de vară
gorobîc.com: “Rectorilor moldoveni, le-aş vorbi despre corupţie şi cămine”
Vrei să înveţi în străinătate? Vezi cât te costă.
Comentează