A schimbat armata moldovenească pe cea din SUA. O va răsplăti cu cinci ani.
Este fiu de ministru, dar munceşte din greu parcă nici că ar fi. Învaţă la Academia Forţelor Aeriene din SUA, unde profesorii deşi sunt acolo pentru a-i ajuta pe studenţi să obţină succes, abia aşteaptă să-i exmatriculeze pe cei slabi. Vorbim despre Octavian Marinuţă, fiul Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţă. Este în misiune de studii în SUA, dar în serviciul militar al Moldovei. Zice că a fi militar în America este o onoare, iar oamenii se închină în faţa lor, în schimb la noi, nu este aşa. Cu toate acestea, după ce termină studiile revine în ţară pentru a sluji Moldovei timp de cinci ani.
- Cum ai ajuns să-ţi faci studiile în SUA şi anume la US Air Force Academy?
- Am călătorit mult cu tatăl meu prin unităţi militare, inclusiv şi în Statele Unite ale Americii. Am îndrăgit de mic arta militară şi mi-am dorit să o studiez în Statele Unite. Când am aflat că tinerii din Republica Moldova pot aplica la şcolile militare din SUA, nu am ezitat să aplic. Am lucrat intensiv ultimul an şi am susţinut on-line toate examenele necesare, având note mari.
- De ce anume ai ales acest domeniu, e genetic cumva?
- Poate. Tatăl a ales milităria când avea 15 ani. De la început mi-au plăcut jocurile militare la calculator, dupa aceasta, istoria militară, mai târziu am devenit pasionat de caracteristicele tehnice ale diferitor tipuri de armament şi tehnică militară ca în final să-mi doresc să fiu şi eu militar. Acum, respect aceleaşi valori pe care le are întreaga noastră familie: cinstea, demnitatea şi onoarea.
- Descrie studiile de acolo?
- Studiile nu-s deloc uşoare. Problema cea mare este timpul, mai bine zis - lipsa lui. Primul an e cel mai greu, deoarece ai foarte multe responsabilităţi de tip militar, exerciţii fizice, teorie. Conducerea Academiei este mereu în căutarea studenţilor „slabi", pentru a-i exmatricula. Să înveţi acolo, este o competiţie. În două luni, am avut cinci examene şi trei lucrări practice. E greu, dar e plăcut sa ştii ca eşti student într-o instituţie de elită.
- Cât costă să faci militărie sau aviaţie în SUA?
- Cred că e destul de costisitor fiindcă studiile sunt foarte bune şi şcoala în cauză este la nivelul Universităţii Harvard. Majoritatea studenţilor internaţionali sunt acceptaţi în şcolile militare din SUA datorită acordurilor interstatale şi nu achită costurile personal. Totodată eu am obligaţia la întoarcerea în ţară, după finalizarea studiilor, să îndeplinesc serviciul militar în Armata Naţională pe o perioadă de cinci ani. Înainte de a pleca în SUA, am depus Jurământul militar şi la moment mă consider militar al Armatei Republicii Molodova detaşat la studii. Asa se întâmplă cu toţi studenţii militari din Moldova detaşaţi la studii peste hotare.
- Cum sunt profesorii de acolo?
- Profesorii sunt printre cei mai buni din lume, ei înţeleg foarte bine cum e viaţa de student al Academiei. Academia noastră se află în topul universităţilor la capitolul studiilor suplimentare. Profesorii sunt gata să vină să te ajute chiar şi în weekend, doar trebuie să-i suni. O frază faimoasă în academie, spusa constant de profesori este: „ Eu sunt aici ca să te ajut să ai succes în tot ce faci".
- Cum sunt tinerii americani în comparaţie cu cei din Moldova?
- Diferenţa cea mai mare este că majoritatea sunt implicaţi activ în diferite activităţi civile şi încearcă să facă ceva ca generaţia următoare să trăiască mai bine. E uimitor cât de multă experienţă au unii colegii de-ai mei.
- Ce-ai câştiga activând în Moldova si ce-ai câştiga fiind acolo, în SUA şi respectiv ce-ai pierde?
- Fără îndoială, în SUA, militarii sunt mai bine remuneraţi şi mult mai stimaţi decât la noi, acasă. A fi militar în America este o cinste, o onoare. Civilii deseori se opresc în faţa lor şi le mulţumesc pentru serviciul în beneficiul ţării. La noi, aşa ceva nu vezi, din păcate. Şi totuşi, dorul de casă, patria din suflet, pământul strămoşesc, e greu să-l înlocuieşti cu ceva...
- Unde te vezi peste cinci ani?
- Sper să fiu ofiţer al Forţelor Aeriene a Republicii Moldova.
Notă: Salariul unui angajat al Forţelor Aeriene în SUA este între 20 şi 120 de mii de dolari pe an. Salariul unui tânăr ofiţer, angajat al Armatei Naţionale este de 2000 de lei pe lună.
Galerie foto
Găsește-ne pe Facebook