Universităţile: „Bacul, într-o lună!” MinEdu: “Nici chiar aşa!”
Universităţile din RM au găsit noi modalităţi de a face bani. Pe seama poftei elevilor care vor să susţină BAC-ul în regim extern. Publicaţia Jurnal de Chişinău arată într-o investigaţie cum sunt momiţi elevii la cursuri de pregătire pentru BAC, contra a mii de lei şi asigurări verbale că „totul va fi bine".
„Cu 3100 de lei şi fără vreo frecvenţă la cursuri care au loc numai timp de două săptămâni toamna şi alte două săptămâni iarna, eşti gata de a susţine Bacul. Cel puţin aşa îi ademenesc responsabili de la Universitatea Cooperatist-Comercială (UCCM) din Republica Moldova pe tinerii care au absolvit XI clase şi trebuie să susţină Bacul pentru a-şi continua studiile în instituţii de învăţământ superior. Ceea ce nu le spun tinerilor cei de la UCCM este că, potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire în regim extern, aceştia vor plăti, ulterior, pentru fiecare consultaţie şi examen pentru diferenţele de programă la liceele unde vor fi repartizaţi de către Ministerul Educaţiei (ME). Iar certificatele pe care le va elibera UCCM nu-i vor ajuta deloc" scrie Jurnal de Chişinău
Solicitat de sursă, Adrian Ghicov, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare din cadrul ME, afirmă că universităţile sunt la autogestiune şi pot organiza astfel de cursuri. Oricum, zice el, tinerii sunt admişi la Bac după ce susţin diferenţele de programă în centrele de bacalaureat indicate de minister.
Într-un comunicat remis astăzi de Ministerul Educaţiei se spune: „Candidații (la susţinerea BAC-ului în regim extern) vor trebui să depună un dosar la Ministerul Educației în baza căruia ar putea fi acceptați de către Comisia Națională de Examene la susținerea diferențelor, pentru încheierea cursului integral de liceu." Ministerul insistă: „Consultaţiile şi probele de susţinere a diferenţelor de programă pentru cursul de liceu sînt organizate în lunile martie și aprilie, în instituţia desemnată de Ministerul Educaţiei în calitate de Centru de susţinere a examenelor, conform orarului stabilit şi că „Ministerul Educației nu recunoaște alte rezultate, determinate de orice altă instituție".
Până acum, Ministerul Educației nu a oferit autorizația de prestare a atare servicii educaționale la nicio instituție din sistem, deşi responsabili de aici îşi amintesc că şi ULIM-ul organizase în anul trecut cursuri de pregătire pentru BAC.
Din practica anterioară, jumătate dintre cei care vor să susţină Bacul în regim extern pică examenele.
Găsește-ne pe Facebook