de Liuba Lupașco

Corul universitar “Cantabile” a împlinit 3 ani!

Frumoase, elegante și talentate - la doar trei ani împliniți au reușit să cucerească o lume. Este vorba despre cele 30 de fete care fac echipă în corul universitar Cantabile. După multe trofee internaționale cucerite, pe 9 februarie acestea și-au vrăjit publicul în cadrul unui concert la Sala cu Orgă. Au avut și oaspeți pe măsură: Corul „Cavalerii Armoniei", „Brio Sonores", „Ihos" din Iași, România, Chișinău Youth Orchestra, precum și invitați de valoare, care au rădăcini sau pasiuni aparte pentru muzica corală: Diana Ciobanu, Beatrice Frecăuțan, Aliona Munteanu, Valeriu Moruz. Seara a fost una cu sunete de valoare și dispoziție dumnezeiască.

„Dacă alianța noastră ar face un cor, atunci lucrurile în țara asta ar merge de minune!", se arată convinsă Elena Marian, una dintre cele mai cotate dirijoare de cor din Republica Moldova la moment: „Corul organizează, disciplinează, cultivă frumosul. Te face să ții cont și să înțelegi că tu ești doar o piesă, o voce într-un întreg. De tine poate depinde mult, dar dacă nu o să înțelegi că rezultatul e rodul efortului comun, atunci tu ești cel care poate strica munca celor 20 - 30 de coriști. Aici trebuie să vii cu dispoziție, să ai grijă de voce, de cum arăți. E o mare artă și armonie în toate!", menționează doamna cu emoțiile încă aburinde a recentului concert, care a ridicat sala în picioare.

„Au fost timpuri când fiecare sat din Moldova avea câte un cor. Acum, în 2011 când am organizat o manifestare, abia de am adunat 16 colective, 8 dintre care erau ansambluri vocale. " - spune dirijoarea Corului universitar Cantabile, menționând că ar fi bine ca fiecare școală să aibă câte un cor, astfel s-ar descoperi o altă latură a copiilor. Și o spune cu o vastă experiență în acest sens. A condus corul liceului Ginta Latină, pe cel al liceului Mihai Viteazul, corul copiilor de la școala din satul Vatra, corul de fete de la Academia de Studii Economice din Moldova...

La început directorul stătea la ușă, ca să nu-i scape, să-i aducă la repetiții

„ Știți ce spunea directoarea unui liceu? Cu un referat la chimie, ba chiar cu primul loc la Olimpiadă, nu o să te lauzi decât o dată pe an.
Dar un cor se vede, se aude, el face dispoziție și te reprezintă. E frumos. Din păcate puțini sunt cei care înțeleg asta. La școala din Vatra, de exemplu, toți se cruceau atunci când au auzit că merg să fac un cor de elevi. E pentru că acei copii nu se numărau printre cei alintați de soartă. Mai vulnerabili, mai cu probleme, inclusiv de frecvență. La început directorul stătea la ușă ca să nu-i scape, să-i aducă la repetiții. În jumătate de an acei copii au ajuns de nerecunoscut... Dirijorul e cel care predispune, momește copilul. Aici trebuie să-i fie și interesant, aici trebuie să găsească prieteni, ajutor... asta-i corul. Este și un film de Oscar. Așa se și numește - „Corul" - spune doamna Marian.

Lecțiile de vocal nu trec așa simplu prin viață

Printre cei care au ținut cu tot dinadinsul să iasă pe scenă la prima zi de naștere publică a corului Cantabile a fost ansamblul vocal „Cavalerii Armoniei", din satul Boșcana, Criuleni. Aceștia sunt exemplu viu că lecțiile de vocal nu trec așa simplu prin viață. După ce și-a luat doctoratul în filologie, primarul de Boșcana, Anatolie Vîntu, a găsit drept principal loc de întâlnire și atracție a tineretului în sat - ansamblul vocal. Îl conduce singur, organizează repetiții, merg cu spectacole în capitală și peste hotare. Cavalerii Armoniei au venit cu flori și daruri în adresa tinerelor Cantabile.

În cei trei ani de când fetele ei cântă și încântă publicul, au adunat numeroase distincții, inclusiv cele două medalii de aur câștigate la Concursul Internațional „Chorus Inside" în orașul Ghieti, Italia. Corul acceptă cu plăcere invitația la diverse festivaluri și concursuri, doar că banii sunt de cele mai dese ori o problemă. Și aici până și politicul moldovenesc a contribuit. Fundația Edelweiss le-a susținut în cadrul a trei mari proiecte, iar rectorul ASEM, Grigore Belostecinic este cel care, de voie de nevoie, răspunde permanent solicitărilor ansamblului.

Ceea ce-și dorește dirijoarea, Elena Marian, e ca și profesorii ASEM să înceapă a cânta în cor. Și le aduce și un exemplu: „Am fost în Talin. Un ministru, prezent la o întâlnire, la un moment dat s-a ridicat și, cu scuzele de rigoare și-a anunțat retragere cu un motiv foarte sugestiv: „Scuzați, dar trebuie să merg la repetiții!". Asta-i corul.




Îți recomandăm să mai citești și...
Victor Lutenco: “Studenţii niciodată nu ar trebui să se limiteze la activități doar în aule”

Elena Zbârnea: “La 18 ani, nu ai cum să știi ce vrei să faci în viață”

Francis Gurry: “Provocarea pentru Moldova ar fi “inovaţia inteligentă”

Comentează