Prima lună la UTM
Ieri am împlinit o lună de când sunt student la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică. Inițial am fost admis la specialitatea Calculatoare, apoi prin concurs am fost transferat la Filiera Anglofonă "Computer Science" (prescurtat - FAF). Știam despre existența filierei dar nu credeam că voi putea trece concursul. Ajuns aici, trebuia să aleg între filiera anglofonă și cea francofonă. Am ales-o pe cea anglofonă pentru că era mai mare concursul aici. Am avut 2 teste în scris - matematica și engleza. Mai mult îmi era frică de matematică, dar am trecut.
Pe scurt: îmi place. Nu totul, dar, în general, îmi place "învățătura" de aici. Multe perechi sunt plictisitoare. Dar sunt și perechi interesante, captivante, care îți trezesc setea după cunoștințe și după care toată ziua ai dorința să înveți. La FAF profesorii sunt buni, ei încearcă să te învețe ceva și au așteptări înalte, nu doar pentru notă. În prima săptămână am avut ocazia să-i văd și pe cei de la Calculatoare - acolo situația e mai sumbră.
Unii profesori predau cu slide-uri și proiector, apoi după ore ne dau prezentarea și e foarte simplu de învățat din ea. Alții dictează și noi scriem toată lecția. Care metodă este mai efectivă? Discutabil. Dar prima pare mai simplă atât pentru studenți, cât și pentru profesori.
Orarul nu este încărcat. Trei-patru zile din 2 săptămâni sunt mai pline, în rest doar câteva perechi pe zi. Probabil cum e normal la universitate, se presupune că studentul va studia singur mai mult material decât cel predat la curs. Dacă studiam mai serios matematica și fizica la liceu, îmi era mult mai ușor acum. La liceu învățam doar minimul necesar pentru note bune. Rămâne de văzut dacă acest principiu va merge și la universitate, eu cred că nu.
Deunăzi credeam că doar în licee mașinele din clasa de calculatoare sunt "slabe". La UTM, din 4 săli de laborator în care am fost, doar în una calculatoarele le puteai numi "performante".
Impresiile împărtășite mai sus au fost acumulate în perioada introductivă și pot (foarte probabil) să nu corespundă experienței acumulate peste 4 ani.
Găsește-ne pe Facebook