Un student la drept este cel mai tânăr gunoier din R.Moldova!
Alexei Malovicico (21 de ani) este cel mai tânăr angajat al Serviciului Salubritate a Primăriei Chișinău. Tânărul s-a obişnuit deja cu mizeria, praful și mirosuri de-ţi mută nasul din loc. Dimineața este gunoier – colectează deșeurile din curțile caselor și blocurilor de locuit din capitală, iar după-amiază merge la ore la universitate.
Dimineaţa somnu-i dulce, dar Alexei se trezeşte înaintea soarelui, pentru că ziua sa de muncă începe la 6 dimineața. Tânărul spune că pentru a se angaja a trebuit să facă un curs de calificare la locul de muncă, să cunoască regulile de sănătate și de protecție a muncii, să dea dovadă de multă răbdare și, mai ales, să aibă o condiție fizică bună, pentru că altfel nu ar putea să practice această meserie grea și murdară.
Nu-i place să piardă timpul pe rețelele de socializare, cum o fac alți tineri de vârsta lui. Eroul nostru preferă să meargă la muzeu, la expoziție sau să se plimbe cu bicicleta.
Din salariu achită taxa de studii
„Vreau să activez doar în sfera dreptului pentru că îmi poate oferi mai multe şanse de angajare în câmpul muncii. Meseria de gunoier nu-mi pare deloc ruşinoasă, colegii mei de facultate ştiu ce muncă fac. Iniţial mi-a fost greu, dar orice lucru la început e mai dificil", ne-a declarat Alexei Malovicico.
Tânărul, care lucrează ca gunoier deja de un an şi jumătate, declară că are un salariu lunar de până la 5000 de lei, sumă suficientă pentru a achita taxa de studii la universitate şi pentru necesităţile zilnice. „Comparativ cu alte locuri de muncă pentru studenţi, acesta este bine plătit", afirmă tânărul.
„Mă parfumez şi viaţa revine la normal"
La întrebarea cum de reuşeşte să facă faţă mirosului înţepător al deşeurilor, Alexei ne-a răspuns că nu-l deranjează deloc şi că e un miros ca oricare altul. „Nu e chiar atât de dezgustător cum cred unii, se poate de lucrat. Ca şi-n orice meserie, indiferent dacă eşti gunoier sau şef, condiţia de bază e să fii responsabil. Admit că nu oricine ar putea face ceea ce fac eu, însă pentru a progresa în viaţă uneori trebuie să începi de la cel mai mic post, de la cea mai grea muncă", ne spune Alexei.
În timpul lucrului, tânărul poartă un echipament special: costum protector, mănuși și încălțăminte. Astfel, mirosul nu se îmbibă în haine sau în piele. „După ce închei ziua de lucru, mă spăl, îmi schimb hainele, mă parfumez şi viaţa revine la normal", mărturiseşte băiatul.
Vrea o casă frumoasă şi o iubită cu care să se înţeleagă
L-am întrebat ce sfat ne-ar da el ca municipiul Chişinău să devină mai curat. „Totul depinde de noi, locuitorii capitalei. Gunoiul ar trebui repartizat de acasă în aşa fel ca sticla, plasticul şi hârtia să fie aruncate în tomberoane diferite, pentru a fi mai apoi prelucrate. În Chişinău sunt suficiente urne, nu aici stă problema. Problema constă de fapt în atitudinea oamenilor, cărora nu le pasă de oraşul în care locuiesc", afirmă gunoierul.
Pe viitor, Alexei şi-ar dori un serviciu mai curat, o casă frumoasă şi o iubită cu care să se înţeleagă.
Doina Popov
Găsește-ne pe Facebook