Ministrul Educației, Maia Sandu și omologul său, Remus Pricopie, au semnat recent un Program de cooperare şi asistenţă între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei Naţionale din România. Evenimentul a avut loc în cadrul Forumului științific moldo-român.
Au fost premiați 33 de tineri care învață peste hotare. Gala Studenților Originari din Moldova este la prima ediție. Fetivitatea de premiere a întrunit invitați de onoare, susținători ai participanților și reprezentanți ai conducerii țării.
Universitatea Oxford, Universitatea Harvard şi Universitatea Cambridge sunt primele trei universităţi din lume ai căror absolvenţi se angajează în număr mare după ce termină cursurile, arată un nou studiu citat de către Business Insider. „Studiul global al angajabilităţii” a fost realizat pe baza unui chestionar prin care angajatorii erau rugaţi să descrie ce fel de şcoli ar putea produce absolventul ideal, scrie gandul.info.

A fost lansat apelul pentru bursele doctorale şi postdoctorale din cadrul programului ,,Eugen Ionescu” pentru anul 2014. Bursele sunt acordate de România şi gestionate de Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF).
Migrația tinerilor peste hotare a devenit deja de mai mulți ani un obicei foarte răspândit. Fie că pleacă la studii sau la muncă, tinerii RM își caută locul în lume. Unii se întorc, alții devin cei mai buni în domeniul lor, departe de casă, iar în Moldova nimeni nu știe de ei, iar alții visează că vor schimba Moldova în mai bine. Exodul de creier ne lasă fără tinerii buni și creează oportunități pentru alte țări. Este și cazul Anei Efros, care deja de trei ani studiază economie și business la ”Stockholm School of Economics” din Riga.
Începând cu un „Doamne Ajută” și terminând cu o „scrisorică” de la administrația universității a ajuns să-și facă studiile la Paris. Face masterul în geopolitică, vrea să facă un doctorat. Acasă nu vine. Nu a ajuns la maturitatea profesională pentru a o face. Pe tinerii franceză îi vede mai dependenți de literatură, iar “dacă un tânăr din SUA va sacrifica viața pentru viitorul țării, păi cei din Moldova vor sacrifica viitorul țării pentru propriul viitor.” Despre adaptare, riscuri, provocări și vise afli din interviul ce urmează cu președinta Asociației Studenților Moldoveni aflați la studii în Franța.

O fetiţă complexată, timidă şi nesigură pe forţele proprii al cărei creier era alimentat cu tot felul de temeri de insucces, îşi construieşte azi şansele pentru Oscar. Zinaida Esepciuc, studenta în imaginea căreia jurnalismul este mai mult decât microfonul şi ştirea, a ajuns la Paris, unde concepe în minte şi pe hârtie scenarii de film. În CV-ul său a adunat multe experienţe, care i-au deschis calea spre succes. Cum i-a reuşit povesteşte într-un interviu cald pentru studenţie.md.
Chiar dacă istoria abundă de exemple în care unii au ajuns milionari mai mult graţie norocului şi împrejurărilor decât facultăţilor absolvite, totuşi, dacă ai carte, ai mai multă parte de şanse de a-ţi câştiga şi îmnulţi milioanele.
Găsește-ne pe Facebook