Cu câteva luni în urmă, publicul larg a avut parte de o premieră cinematografică, rară pentru ţara noastră: filmul “Culorile” în regia Vioricăi Meşină. În rolul feminin am găsit-o pe Irina Vacarciuc, o tânără de 27 de ani, care a făcut Arte, momentan lucrează la Teatru - spălătorie şi care nu crede în talent. Spune că nu rolul contează, ci mesajul pe care vrei să-l transmiţi cu ajutorul acestuia.
O bătrânică, o fostă deținută, un bodyguard, o deputată, un cuplu de miri și o doctoriță și-au adunat puterile și inspirația pentru a-i dori zile bune profesoarei lor de … teatru. S-au gândit să o felicite altfel, așa că au filmat un spot video prin care îi zic “La mulți ani!” într-un mod inedit. Surpriza a fost și mai mare cu cât cei care o felicită sunt, de fapt, personajele din următorul spectacol.
De 9 ani locuiește în Danemarca. Predă cultura daneză (Culture and Communication, Danish Culture, History and Society) la trei instituții de învățământ și a început cu voluntariatul. Este vorba despre Anatolie Canțîr, moldoveanul care nu crede în Campania ”Nu copiez” și regretă că nu are curajul să se întoarcă acasă. Vedeți un interviu despre corupție, discriminare în școli și rostul examenelor din Moldova.

A început de jos, atunci când Moldova abia se vindeca de ruperea de URSS, a muncit mult să ajungă unde este, a investit în cunoștințe și a ajuns pe tărâmul făgăduinței, a înconjurat globul pământesc de trei ori. Este povestea lui Jan Dobreniuc, omul care stă în spatele primului pilot de vaccinare a nou-născuților contra hepatitei B în Moldova. De mai bine de 15 ani locuiește în Atlanta, SUA. Și-a dedicat întreaga viață sănătății publice și atunci când vine acasă, în Moldova, nu ratează ocazia să se întâlnească cu prietenii dragi și să-și viziteze părinții. La cimitir.
În nordul Bucovinei, în orașul Cernăuți, comunitatea vorbitorilor de limbă română ocupă al doilea loc după băștinași. Astfel, 20% din din populație sunt moldoveni, iar 70 de școli sunt cu predare în limba română. Petru Rotar este unul din moldovenii care au reușit să ajungă la cârma orașului. Pe viitor, și-ar dori ca relațiile dintre Chișinău și Cernăuți să devină mai bune.
”Tu știi unde este capătul pământului? Ți-ai găsit paradisul?”, astfel am fost întrebată de un fermier din Nowina, Polonia. Și-a construit o casă pur ecologică, este vegetarian de 30 de ani, a văzut o lume întreagă, casa îi este un mic muzeu cu obiecte adunate din călătorii și este liber pentru că se simte liber. Jurek Trawinski, așa îl cheamă pe fermierul dintr-un sătuc cu doar 60 de locuitori, cel care cu 15 ani în urmă a pus bazele ecoturismului în localitatea sa.

Didi, Sigmund sau Leonaș, sunt ultimele roluri jucate de proaspătul absolvent al Academiei de Arte, Anatol Guzic, promoția 2013, clasa - Nelly Cozaru. La 26 de ani, este angajat al teatrului ”Eugene Ionesco”, a apărut într-un spot publicitar și în genere, face ceea ce-i place, pentru că zice el, ”fericirea reiese din ceea ce vrei să faci cu banii” . Al Pacino, Jack Nicholson, sunt ultimele biografii citite. Se inspiră de la clasici și vrea la master, dar peste hotare.
Calitatea studiilor în instituțiile de învățământ profesional și superior va fi verificată de experții Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional. Parlamentul a votat astăzi un proiect care prevede modificarea Legii învățământului și crearea Agenției în cel mult trei luni.
Găsește-ne pe Facebook