Profesii „de probă” pentru 155 de liceeni din țară
Jurnalist, economist, avocat și medic au fost cele mai solicitate meserii de către participanții la ediția a treia a Job Shadow Day 2012. Evenimentul, care și-a propus o întâlnire între Profesioniști și Debutanți, a avut loc vineri, pe 30 noiembrie, și a fost organizat de AO "Junior Achievement Moldova" în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova, Ministerul Educației, Leogrand Hotel & Convention Center, Linella și Fundația "Familia Sturza".
155 de elevi din clasele a X-a a XII-a din 30 de licee din țară, însoțiți de 32 de profesori și așteptați de 28 de companii și instituții - au participat la a treia ediție a programului internațional de orientare profesională Job Shadow Day.
"Profesioniști și Debutanți" ("Job Shadow Day" sau "Discipoli pentru o zi") reprezintă un parteneriat între comunitatea de afaceri și mediul educațional, destinat facilitării accesului elevilor la un loc de muncă. Evenimentul presupune aflarea, pe durata unei singure zile a unui sau a mai multor liceeni în cadrul unei companii/instituții sau organizații, aceștia devenind "umbra" unuia dintre angajați. Astfel, elevii văd pe viu ce implică anumite specialități din domeniul ales, află despre responsabilități, îndatoriri și munca în echipă.
La eveniment, au participat cu interes atât companii private, cât și instituții publice, cum ar fi: Ministerul Educației al RM, Linella, Leogrand Hotel&Convention Center, Moldova Agroindbank, StarNet, East Europe Consulting Associates, Comoda, Voiaj International, Bons Offices, Teleradio Moldova, Publika, Jurnal TV, Coca Cola, Magenta Consulting, Creator Iu. Borș, Zorile, Hotelul Vila Verde, Orange, Gas Natural Fenosa, Departamentul de carabineri al Ministerului Afacerilor Interne, Banca de Economii, Judecătoria sectorului Botanica și Rîșcani, Moldcell, Revi-outsourcing, Simpals, Teatrul "Ginta Latina", Centrul Sănatății Familiei "Galaxia" etc.
Festivitatea de încheiere a evenimentului s-a desfășurat la Leogrand Hotel & Convention Center, unde elevii, profesorii și reprezentantii companiilor participante au împărtășit din impresiile și experiența acumulată în timpul zilei.
Maia Sandu, Ministrul Educației RM a menționat, în discursul ținut că "pentru o carieră de succes, sunt necesare, în primul rând, cunoștințele. Astfel de proiecte cum este Profesioniști și Debutanți facilitează accesul tinerilor în activitatea unei companii sau instituții, iar elevii înțeleg în ce constă o zi de lucru obișnuită a unui specialist dintr-un domeniu sau altul".
Tinerilor le-a plăcut experiența:
"Acest fel de activități ar merita să se desfășoare în continuare și mai des, deoarece ajută mult în deciderea viitoarei profesii", insistă Cristian Ababii, de la Liceul Teoretic "M. Eminescu", din Chișinău.
"Participarea la evenimentul "Job Shadow Day" m-a ajutat să clarific și să stabiliesc obiectivele profesionale și să-mi pun scopuri bine determinate în a găsi un job în domeniul IT", a spus Victor Bocla de la Liceul Teoretic "D. Cantemir", or. Edineț.
Și angajatorii s-au arătat pregătiți:
"Am încercat și noi să le explicăm ce înseamnă o bancă, ce se face într-o bancă, care sunt acele profesii sau ocupații necesare pentru orice bancă, ceea ce, în opinia noastră, ar putea să le ajute pe viitor, ca să se aprecieze mai bine referitor la ce ar dori. Elevii au fost repartizați în 3 departamente: resurse umane, departamentul juridic și cel dintr-o filială care practic comunică zilnic cu clienții", a menționat Eugen Josan, director resurse umane, BC Moldova Agroindbank.
Job Shadow Day este un proiect internațional, evenimente similare se desfăşoară anual în mai multe ţări din Europa, în SUA, Canada şi Japonia.
Găsește-ne pe Facebook