Tudor Darie: ”Fiecare joc are anumite reguli”
A absolvit Ştiinţe Politice şi Administrative la Universitatea de Stat. A început să cocheteze cu presa prin a scrie articole în media mai serioasă. Multe s-au publicat. Apoi s-a regăsit în echipa Unimedia, portal care a revoluționat piața media din RM, şi a învăţat o lecţie: Când se închide o uşă, se deschid două. Aflat într-un moment de autoevaluare, Tudor Darie vorbește despre ultimii doi ani și două luni de consiliere a Premierului în politici de tineret și IT, despre studenția altora, presa văzută de la etajul 5 al Guvernului și despre "temele de acasă", care rămân aici într-o eventuală retragere a lui.
- Cum s-a întâmplat că ați ajuns în echipa de consilieri ai Premierului?
- În cadrul unei discuții cu premierul mi-am expus viziunile mele asupra politicilor de tineret, soluții pentru unele situații critice. Atunci mi s-a propus: "Ok, dacă vrei să le implementezi, poftim!". S-a întâmplat în preajma alegerilor din 2010. Una din ideile mele era dotarea căminelor studențești cu calculatoare și imediat după alegeri am început să facem asta. Șase universități și 4 colegii deja sunt dotate și acum urmează să vină următorul lot de computere, care vor ajunge pentru toate căminele școlilor profesionale, ale colegiilor și universităților din RM, adică pentru 275 de cămine.
- Ați fost criticat pentru că s-ar fi adus calculatoare în cămine vechi, unde cedează elementar rețeaua electrică...
- Da, căminele sunt vechi, unele au 30 - 40 de ani. Dar așa am considerat noi că e bine ca tinerii să aibă mai întâi acces la informație, să socializeze, să vorbească cu părinții aflați la muncă peste hotare și în paralel să renovăm căminele.
- În paralel, ce cămine se renovează?
- Urmare a investițiilor în reparație, deja arată decent căminele Universității de Medicină. Graţie unui parteneriat public privat vor fi renovate 4 cămine a universității de stat... și tot așa.
- În condițiile în care o zi de cazare în cămin costă in jurul a 4 lei, despre ce surse pentru renovare putem vorbi?
- Dar nici de majorarea taxelor nu putem vorbi până când nu vor fi condiții adecvate: mobilier, baie, WC, bucătărie la câteva camere... Atunci se va reveni și la formula de calcul a taxei de cazare. Răspunsul e la universități, ministerele de resort și noile reguli de Autonomie Financiară Universitară.
La carieră revenind
- La Autonomie Financiară mai revenim, până atunci însă despre carieră fiind vorba, funcția de consilier presupune un cumul cu alte activități?
- Categoric nu, acum lucrez doar pentru Guvern. Dar sunt prezent în cadrul unor companii media în calitate de proprietar, nefiind implicat în activitatea de conducere.
- Ce conține fișa de post pentru această funcție?
- Activitatea unui consilier se vede foarte puțin, dar se măsoară în acțiunile din domeniu, prezente în agenda premierului. Deci, ceea ce fac e să pregătesc note informative, respectiv, să redau situația și să propun soluții, care să conducă la adoptarea de către premier a deciziilor, reeșind din câteva situații posibile. Apoi, consilierul e cel responsabil de organizarea participării șefului la anumite evenimente. Spre exemplu, am organizat participarea la lansarea tehnologiilor 4G în Moldova. Aceasta înseamnă pregătirea unei mape în care să fie: nota informativă, lista participanților, scenariul, teze pentru cuvântarea lui. Adică prevederea tuturor detaliilor până la, în timpul și după eveniment.
- Funcția de consilier v-a redus cumva din libertatea de exprimare?
- Fiecare joc are anumite reguli. Am știut unde vin și că trebuie să mă conformez, indiferent dacă îmi place sau nu. Nu m-am simțit lezat, mi-am permis chiar să postez niște critici la adresa unor politici și politicieni pe blogul meu. Nu am fost penalizat sau atenționat vreodată. Probabil e pentru că mi-am impus singur anumite reguli de comportament adecvate statutului de consilier în politicile de tineret și IT.
"De la etajul 5 al Guvernului se vede mai bine superficialitatea presei moldovenești..."
- Din Casa Guvernului se vede altfel "creativitatea" presei moldovenești?
- Se vede mai bine superficialitatea cu care sunt tratate anumite teme. Lipsește analiza subiectelor în profunzime. Se limitează la declarații ale politicienilor și niște replici a celor vizați. Sunt foarte multe subiecte de interes public, a cetățeanului, multe promisiuni electorale foarte interesante, dar nerespectate și neglijate de presă. Același monopol asupra exportului de metale, detectat cu mare tam-tam și abandonat apoi subiectul...
- Ce merite vă asumați în acești doi ani de consiliere?
- Nu ar fi corect să-mi asum anumite merite din simplu motiv că orice rezultat e rodul muncii unei echipe. Am venit în echipa Premierului cu idei fixe printre care susținerea orientării profesionale a tinerilor spre domeniul IT, promovarea Legii Voluntariatului, inițiată de societatea civilă, ulterior și a mecanismului de implementare a ei, dar și a ideii de a-i îndemna pe absolvenți să rămână acasă, iar cei plecați - să se întoarcă...
- Să le luăm pe rând: există cumva o statistică a tinerilor care să fi făcut uz de prevederile Legii Voluntariatului, un feed-back?
- A trecut prea puțin timp ca să vorbim despre asta. Din păcate puțini sunt tinerii care cunosc faptul că voluntariatul e obligatoriu considerat experiență la angajare. E "tema pentru acasă" pentru coaliția civică, ong-uri de tineret și Ministerul respectiv, ca să promoveze, să informeze, să comunice, ca ulterior, în 2-3 ani să facem evaluări.
Specialitățile IT urcă încet, dar sigur în topul profesiilor "la modă"
- Privind orientarea profesională spre specialitățile IT, cât de deschiși s-au arătat tinerii spre aceste profesii în urma campaniei de anul acesta?
- Deci, Guvernul a majorat cu 40% numărul de burse pentru specialitățile legate de Tehnologii Informaționale. Toate cele 1265 de burse (la cele 12 instituții care au IT-ul în oferta educațională) s-au acoperit, prin concurs. Chiar dacă dreptul și economia nu au părăsit topul facultăților la modă, IT-ul a urcat pe poziția 5. Și e deja bine. Pe de altă parte îmi pare bine că s-a reușit o inițiere a unui parteneriat durabil între studenți și firme în domeniu, dar și faptul că actorilor de pe piața IT li s-au prelungit facilitățile fiscale. O să vedeți, în timp, rezultate bune graţie campaniei de promovare a unei cariere în IT. Or, TIC-ul deja nu mai e o industrie aparte, e un element indispensabil tuturor sferelor economiei naționale, fie bănci, agricultură, învățământ, medicină, etc.
- Dar, foarte mulți dintre studenți, învățând IT, își pregătesc valizele pentru a implementa ceea ce au învățat aici acolo unde se plătește mai bine? Lor ce aveți a le spune?
- Vreau să spun ca valizele nu sunt cea mai bună soluție pentru ei. Un proiect recent al organizației și întru susținerea celor ce vor să se dezvolte și să facă bani acasă, Vă informez că în cel mai scurt timp Guvernul va da start unui nou proiect de ademenire a celor ce au studiat peste hotare să vină acasă, dar și a celor ce studiază aici să nu se grăbească să plece.
Studentul trebuie să fie cel care promovează inovația
- Unde s-a pierdut, din nou, Codul Educației?
- Nu cred că sunt persoana abilitată să răspund aici, cred că cei de la Ministerul Educației știu mai bine.
- Dar, pe lângă multe alte prevederi și noutăți, care ar fi impactul direct al Noului Cod asupra unui tânăr aflat la studii?
- Probabil faptul că cercetarea nu va mai fi ruptă de universități, dar va fi parte a procesului de studii. Adică, atunci când vor alege teza - de an, licență sau master, tinerii vor alege domenii cu adevărat utile economiei naționale. Poate chiar să primească anumite burse pentru a cerceta teme solicitate. Studentul trebuie să fie cel care promovează inovația, care gândește anumite soluții pentru businessul privat, în parteneriat cu acesta. Atunci se va simți utilitatea tezelor de tot felul.
Autoguvernarea studențească, mult mai mult decât baluri și miss-e universitare
- De la 1 ianuarie, Universitățile se vor bucura de Autonomie Financiară. Studenții, tinerii ce-ar trebui să întreprindă ca să se bucure de noutate?
- Voi ilustra subiectul prin exemplu unui student basarabean la Cluj, care a creat un sistem destul de complex privind participarea studenților la guvernarea universității.
- Bănuiesc că asta nu se limitează doar la organizare Balurilor Bobocilor și a concursurilor de miss universitate?
- Din păcate, cu mici excepții, astăzi așa își văd utilitatea Senatele și Sindicatele studențești la noi. Când, de fapt, misiunea structurilor de autoguvernare studențească ar trebui să se concentreze asupra impunerii și urmăririi ca banii adunați din taxe, de studii sau pentru cămin, să fie gestionați în modul cum și-l doresc ei, reieșind din necesități. Mesajul și îndemnul pentru organizațiile studențești, binecuvântate, presupun, de noua autonomie financiară, ar fi de a participa real la luarea deciziilor în universitate și repartizarea banilor conform priorităților bine stabilite. Pentru reparații în cămine în primul rând.
Daţi Guvernul tinerilor!
- Viitorul tineretul studios, la ce surprize s-ar putea aștepta în timpul apropiat?
- În baza proiectelor inițiate deja de Guvern în colaborare cu Centrul de Informații Universitare și alți parteneri, 60 de tineri funcționari pot beneficia de programe de master și stagii la cele mai prestigioase universități din SUA, Canada, Marea Britanie și alte țări membre UE, cu condiția ca la revenire, să se întoarcă și să implementeze cunoștințele în RM. Timp de cel puțin 3 ani să fie în serviciul public.
Mai avem lansat un program de stagii pentru tineri, care vor să facă practică în serviciul public. Cel puțin 50 de tineri, câştigători ai Burselor de Merit au urmat în anul trecut stagii în diferite ministere. Menţionez că şi alţi studenţi interesaţi pot aplica on-line, completând formulare de participare pentru un stagiu, pe www.stagii.gov.md
Plus 2 milioane pentru prevenirea exodului de creieri
- Un program de aducere a 30 de tineri moldoveni şcoliţi în străinătate, a depăşit aşteptările timp de mai bine de 1 an, aducând 40 de tineri. Pe restul, alte câteva mii, cum îi momim acasă?
- În câteva luni va fi lansat un nou proiect finanţat de Uniunea Europeană, în valoare de 2 mln de euro, care are acelaşi scop, prevenirea exodului de creieri din RM. Acesta va avea mai multe componente: în primul rând, 200 de tineri absolvenţi ai universităţilor de aici, dar şi care vor dori să revină din străinătate, vor fi ajutaţi să se angajeze în sectorul public şi privat, cu adaos de 150 - 200 euro la salariu., alţi 600 de tineri vor obţine abilităţi antreprenoriale. În final, cei mai buni 100 de tineri instruiţi vor obţine granturi în valoare de la 2000 la 10 000 euro pentru lansarea de afaceri.
Găsește-ne pe Facebook